Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z deseniem
Autor Wiadomość
dihe 
Praktyk

Wysłany: 18 Listopad 2010, 13:33   problem z deseniem

Mam pytanie na tema nakładania się deseni.
mianowicie mam kilka obiektów jak w załączonym pliku w wersji 12. Wszystkie obiekty znajdują się na prostokącie wypełnionym deseniem. Interesuje mnie jak zrobić żeby na poszczególnych obiektach znalazł się identyczny deseń co na prostokącie pod spodem. muszę to tak rozwiązać ponieważ pod obiektami znajdują się elementy dające cień i highlight-y

Przyjmuję każde dobre rozwiązanie. jeśli ktoś ma pomysł to proszę o radę.
p.S. gdzieś mi się o oczy obiło tylko nie wiem w jakim programie że jest możliwość dziedziczenia koloru i tekstury z tego co pod spodem i teraz nie wiem jak to zrobić.
Ps2. dodam jeszcze że te minimalne przesuniecia ktore widać w tym przykładowym pliku w gotowym projekcie rozjerdzają się na 3 mm w górę i w dół i po skosie. na razie robiłem to za pomoca operacji "część wspólna"

desen.cdr
desen
Pobierz Plik ściągnięto 228 raz(y) 606.15 KB

Uzny
Początkujący

Wysłany: 31 Marzec 2011, 12:55   

Wiem, że odkopuję półroczny temat ale a nóż komuś się to przyda... Rozwiązaniem będzie użycie kadrów. Kopiujesz tło 3 razy (co łącznie da 4 tła) i po kolei kadrujesz każde w obiekt. Chyba, że każdy obiekt będzie miał te same cienie/highlighty/cokolwiek, wtedy wystarczy zespawać wszystkie 3 obiekty i wkadrować tło tylko raz. Rezultat w załączniku.

desen.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 213 raz(y) 590.07 KB

dihe 
Praktyk

Wysłany: 31 Marzec 2011, 21:47   

Nie jestem teraz pewny, ale z tego co mi się kojarzy to wypełnienie postscriptowe pokazywane przez corela źle, wyszło dobrze w druku.

Dzięki za Poradę.

Odpowiedz do tematu