|
problem z deseniem |
| Autor |
Wiadomość |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 18 Listopad 2010, 13:33 problem z deseniem
|
|
|
Mam pytanie na tema nakładania się deseni.
mianowicie mam kilka obiektów jak w załączonym pliku w wersji 12. Wszystkie obiekty znajdują się na prostokącie wypełnionym deseniem. Interesuje mnie jak zrobić żeby na poszczególnych obiektach znalazł się identyczny deseń co na prostokącie pod spodem. muszę to tak rozwiązać ponieważ pod obiektami znajdują się elementy dające cień i highlight-y
Przyjmuję każde dobre rozwiązanie. jeśli ktoś ma pomysł to proszę o radę.
p.S. gdzieś mi się o oczy obiło tylko nie wiem w jakim programie że jest możliwość dziedziczenia koloru i tekstury z tego co pod spodem i teraz nie wiem jak to zrobić.
Ps2. dodam jeszcze że te minimalne przesuniecia ktore widać w tym przykładowym pliku w gotowym projekcie rozjerdzają się na 3 mm w górę i w dół i po skosie. na razie robiłem to za pomoca operacji "część wspólna"
desen.cdr desen |
Pobierz Plik ściągnięto 228 raz(y) 606.15 KB |
|
|
|
|
 |
Uzny
Początkujący

|
Wysłany: 31 Marzec 2011, 12:55
|
|
|
Wiem, że odkopuję półroczny temat ale a nóż komuś się to przyda... Rozwiązaniem będzie użycie kadrów. Kopiujesz tło 3 razy (co łącznie da 4 tła) i po kolei kadrujesz każde w obiekt. Chyba, że każdy obiekt będzie miał te same cienie/highlighty/cokolwiek, wtedy wystarczy zespawać wszystkie 3 obiekty i wkadrować tło tylko raz. Rezultat w załączniku.
desen.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 213 raz(y) 590.07 KB |
|
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 31 Marzec 2011, 21:47
|
|
|
Nie jestem teraz pewny, ale z tego co mi się kojarzy to wypełnienie postscriptowe pokazywane przez corela źle, wyszło dobrze w druku.
Dzięki za Poradę. |
|
|
|
 |
|
|