Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
magazynowanie i odnajdywanie plików
Autor Wiadomość
beer4free 
Bywalec

Wysłany: 14 Kwiecień 2011, 22:32   magazynowanie i odnajdywanie plików

mam taki problem, generalnie codziennie produkuje kilka niewielkich prac w corelu chciałbym moc je odszukać, najlepiej po zawartości, za jakiś czas.

do tej pory robiłem tak ,że robiłem dwa pliki jeden *.cdr a drugi np. *.rtf - w którym wyszukiwarka windowsa wyszukuje również treść zawartą w pliku.

metoda jest dość czasochłonna i efekty różne - macie może jakies swoje patetny na ten problem?

chezare 

Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 05:50   

Wyszukiwarka Windowsa wyszukuje również nazwy plików :-) jak mądrze nazwiesz, to bez problemu znajdziesz. Można też używając jakiegoś programu do przeglądania obrazków np. IrfanView czy XnView żeby stworzyć sobie galerię miniaturek, w końcu Corel z każdym plikiem zapisuje miniaturkę jpg.

W każdym razie, mnożenie tysięcy plików wydaje mi się złą metodą.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 06:59   

Ja korzystam z corelowskiej teczki podręcznej a w x5 z jej odpowiednika Corel Connect co prawda trzeba najpierw odpalić program ale... widzi wszystko i nieźle wyszukuje. Aby przyspieszyć prace mam prace w 1 katalogu z dobrze opisanymi podkatalogami. Same pliki opisuje w tytule tak aby nawet ktoś inny mógł je odnaleźć. Nazwy bywają długie, ale później jest łatwiej. Pliki nad którymi aktualnie pracuje, lub są nie zatwierdzone trzymam w podkatalogu tymczasowe i dopiero po zatwierdzeniu przenoszę do właściwego katalogu

boro 
Bywalec

Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 21:23   

przy zapisywaniu każdego pliku masz takie pola jak "słowa kluczowe" i "notatki". Możesz tam umieścić dowolny tekst z opisem pliku. Wyszukując za pomocą TotalComandera (znajdź tekst z zaznaczonym Unicode)można bez problemu znaleźć plik w którym znajduje się szukane słowo lub fraza.
Nie musisz wtedy tworzyć plików rtf, tylko w te pola wpisać to co charakteryzuje plik. I znajdziesz bez problemu.

Odpowiedz do tematu