Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
plakat, RGB, CMYK...
Autor Wiadomość
joker28
Początkujący

Wysłany: 26 Kwiecień 2011, 12:33   plakat, RGB, CMYK...

Ponieważ pierwszy raz, to na wstępie WITAM Wszystkich.

Mój problem dotyczy przygotowania plakatu do druku. Dostałem plik corela z bitmapami i nic więcej. Tekst jest w krzywych i tu ok. Ale nic nie wiem o bitmapach, ani o samym dokumencie. Ze zmianą wymiaru plakatu (trzeba go zmniejszyć więc na jakości nie straci) sobie poradzę i bardziej chcę skupić na bitmapach...
Tzn.
1. jak upewnić się w jakim formacie pliku i koloru zdjęcia zostały zamieszczone w corelu?
2. do drukarni ma iść w CMYK, widzę, że przynajmniej dwa zdjęcia zaimportowane do corela mają RGB, jak wtedy ewentualnie zamienić na CMYK?!?
3. czy "tryb koloru pierwszego" od razu powinien mieć CMYK, czy można go jakoś później zmienić?
4. ewentualnie na czym powinienem się jeszcze skupić, co sprawdzić, aby całość "miała ręce i nogi" i była czytelna dla drukarni?

Mam corela X5.

Szukałem na forum, jeżeli jednak coś przeoczyłem, to proszę o nakierowanie.

pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Kwiecień 2011, 13:14   

Bylo na forum, ale zobacz sobie cos o czym nie bylo, a powinno to byc pomocne i dziala automatycznie. Na tej stronie jest macro Sancho CDR Preflight 5.
Sluzy do sprawdzania plikow. Ma m.in mozliwosc spr. nafarbienia, tak jak wielu innych rzeczy.
link.
http://macromonster.com/i...escr&id_desc=89

DzumA - 78

Wysłany: 26 Kwiecień 2011, 13:14   

1. kliknij PM (prawy przycisk myszy) i WŁAŚCIWOŚCI - pojawi się okno dokowane i tam będzie podzakładka MApa bitowa - tam dowiesz się w jakim formacie kolorów jest i jaka rozdzielczość i dpi

2. tak - opcja Mapy Bitowe - przekształć w mapę bitową - tam ustalasz dpi / kolor / rozdzielczość i inne

joker28
Początkujący

Wysłany: 26 Kwiecień 2011, 14:45   

O to chodziło, takie małe, a jak cieszy.
Czułem, że można to zrobić w miarę prosty sposób, a ja już wymyślałem cuda...

Wielkie Dzięki za pomoc.

Swoją drogą ten program to fajna sprawa i duże ułatwienie. Szkoda, że takiej opcji corel nie oferuje w oryginale. Zdecydowanie zwiększyło by to jego notowania.

Odpowiedz do tematu