|
Tabulatory |
| Autor |
Wiadomość |
kamilg46
Bywalec kamilg46

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2011, 22:40 Tabulatory
|
|
|
| Witam Proszę was o wyjaśnienie działania tabulatorów jak za ich pomocą mogę zrobić menu restauracji jestem początkujący mam wersje x5 |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 27 Kwiecień 2011, 22:54
|
|
|
Tabulatory służą do wyrównywania tekstu i działają tak samo jak w edytorach tekstu. W Corel Draw dotyczy to tekstu akapitowego. Standardowo ustawione tabulatory można zmieniać. W menu z reguły jest jakaś nazwa, a obok np. cena. W twoim przypadku użyłbym dwóch ramek tekstu akapitowego. W lewej tekst wyrównałbym do lewej, a w prawej (z cenami) do prawej.
Równie dobrze w tym przypadku można obyć się bez tekstu akapitowego i tabulatorów. Wpisz wszystkie pozycje przy użyciu tekstu ozdobnego i skopiuj wpisany tekst na prawo, na tej samej wysokości. Zmień na ceny i gotowe.
MENU |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 08:47
|
|
|
Polecam uzyc tabulatorow, - profesjonalne rozwiazanie, wygodne i szybkie, nanoszenie poprawek tez jest szybkie. Czesto tez taki cennik/menu dostaje sie w postaci pliku doc gdzie juz te tabulatory sa wbite, wystarczy to przeniesc do programu i odpowiednio przeformatowac i to wszystko. Tabulatory moga miec tez atrybuty wyrownania lewa, prawa, srodek itd. Mozna to zdefiniowac albo dla konkretnego fragmentu, albo dla calej lini pionowej w 2 kliknieciach.
pozdr. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 12:14
|
|
|
Wszystko co Wawel mówisz to prawda, ale te narzędzia są w Corelu niewygodne. Ja za nimi w każdym razie nie przepadam |
|
|
|
 |
D.K.
Doradca

Pomógł: 10 razy Wiek: 50 Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 110 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 21:33
|
|
|
| chezare napisał/a: | Wszystko co Wawel mówisz to prawda, ale te narzędzia są w Corelu niewygodne. Ja za nimi w każdym razie nie przepadam |
To racja, w Corelu niektóre narzędzia bywają kapryśne, ja korzystam z taba na codzień, co prawda w innym programie , bez niego jak bez gołąbków mamy! |
|
|
|
 |
|
|