|
kalendarz |
| Autor |
Wiadomość |
kamilg46
Bywalec kamilg46

|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 22:20 kalendarz
|
|
|
| Stworzyłem kalendarz jak prawidłowo i równo wstawić foto do kalendarza czy foto należy zamienić na mapę bitową czy foto należy dopasować do kształtu kartki. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 23:15 Re: kalendarz
|
|
|
Ustaw prowadnice i włącz przyciąganie do nich. W Draw bardzo łatwo można kadrować bitmapy - wystarczy użyć narzędzia "kształt" (F10).
| kamilg46 napisał/a: | | /.../czy foto należy zamienić na mapę bitową czy foto należy dopasować do kształtu kartki. | Tego to się przyznam - nie rozumiem... |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 01:16
|
|
|
Zamiana mapy bitowej na mapę bitową jest trochę jakby bez sensu Chyba, że kalendarz ma być wydrukowany, albo wyświetlany, to wtedy trzeba zadbać o odpowiednią paletę kolorów, rozdzielczość, itp., ale od tego to jest kolega Wawel |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 07:10
|
|
|
| kamilg46, chezare ma racje, a co do prawidłowego ustawienia to "kochaj i rób co chcesz"- pełen luz i wszystko zależy od Twojej inwencji spójrz na prace innych jeśli brakuje Ci Weny. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 17:33 Re: kalendarz
|
|
|
| kamilg46 w PW napisał/a: | | HEj mógłbyś mi to bardziej wyjaśnić czy pokazać mam wX5 Ustaw prowadnice i włącz przyciąganie do nich. W Draw bardzo łatwo można kadrować bitmapy - wystarczy użyć narzędzia "kształt" (F10). |
Bardzo chaotycznie piszesz - znowu mam problem ze zrozumieniem ;). Poświęć minutę na napisanie o co Ci chodzi (interpunkcja to naprawdę ważna rzecz).
Zgaduję o co chodzi:
• prowadnice "wyciągasz" z linijek;
• możesz "wklepać" ręcznie ich pozycję po 2-krotnym kliknięciu w dowolną prowadnicę;
• po naciśnięciu F10 pokazują się na bitmapie węzły, które możesz dowolnie przeciągać;
• dalej F10 - przy zaznaczaniu wielu punktów przydatny będzie klawisz "ctrl";
• dalej F10 - możesz "granice" bitmapy traktować jak każdą krzywą Beziera;
• w X5 możesz przycinać bitmapę dowolnym kształtem (lub);
• możesz także kadrować do dowolnej zamkniętej krzywej.
Corel nie ma sobie równych jeżeli chodzi o precyzję, bo obsługuje wymiary do 3-go miejsca po przecinku, więc każde ustawienie jest możliwe... |
|
|
|
 |
|
|