|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Proporcjonalny kontur |
| Autor |
Wiadomość |
makkk
Początkujący

|
Wysłany: 12 Maj 2011, 00:07 Proporcjonalny kontur
|
|
|
Witam.
Mam pewna zagwozdkę, której nie mogę rozwikłać od dłuższego czasu. Postaram się wyjaśnić na przykładzie.
Mam niegeometryczny kształt, któremu chce nadać kontur. Jednak kontur nie może być wykonany poprzez tradycyjne narzędzie z określoną stałą wartością jego grubości. Chciałbym bowiem zmniejszać/zwiększać obiekt, gdzie przy standardowym rozwiązaniu grubość konturu 'zostanie w miejscu' -> przy dużych rozmiarach obiektu - konturu prawie nie bedzie widać, przy małych rozmiarach obiektu - kontur będzie za gruby. Wiadomo o co chodzi.
Próbowałem utworzyć ów obiekt. Zmniejszyć jego kopię i w ten sposób uzyskać 'stały' kontur. Jednak przy skomplikowanym projekcie w niektórych momentach, zagięciach obiektu, etc. widać rozbieżności w odległóściach między warstwami. Próba korygowania węzłami kończy się tym, że kontur finalnie wychodzi z różną grubością w poszczególnych jego odcinkach.
Zależy mi na ładnym, równym konturze.
Czy jest jakiś trik?
Pozdrawiam. Mariusz. |
|
|
|
 |
beer4free
Bywalec

|
Wysłany: 12 Maj 2011, 00:18
|
|
|
| a zaznaczyłeś opcje w narzędziu pióro konturu opcje "skaluj z obrazkiem"? |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 12 Maj 2011, 06:11
|
|
|
| albo zamień kontur w obiekt (ctrl+shift+q) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|