Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zapisać "przyjazny" plik z DRAWa?
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 4 Maj 2011, 17:38   Jak zapisać "przyjazny" plik z DRAWa?

Czy jest jakaś metoda by zapisać to w niskiej wadze pliku?
JPG waży mi 80 MB. Do czego zapisać plik z DRAWa?

Cysorz 

Wysłany: 4 Maj 2011, 21:23   

Cudów nie ma ;)
Jeżeli nie zmieniasz rozdzielczości ani wielkości bitmapy to nie ma szans. Kiedyś co prawda Corel promował własną kompresję bodajże w plikach ".wi" (jest także dostępna w nowych wersjach), ale nic poza Corelem go nie otwiera. No i jest to oczywiście kompresja stratna...

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 5 Maj 2011, 10:21   

No okej, a jeśli może być stratna? To do czego najlepiej eksportować? Tak aby słać coś komuś np. tylko do akceptacji?

Cysorz 

Wysłany: 5 Maj 2011, 15:40   

Jeżeli to jest prosta, pojedyncza strona to zwykły RGB 24-bit o wymiarach 800-1200 px po dłuższym boku, kompresja na "10".
Jak dokument jest wielostronicowy lub ma sporo szczegółów to oczywiście do pdf - grafika na 150 dpi, kompresja jpg na "5-10", fonty dołączone, Unicode lub krzywe (przy dużej ilości tekstu zamiana na krzywe powoduje znaczne powiększenie pliku). Zresztą przy pdf-ach masz kilka automatycznych opcji do wyboru.

Artur Miernik 

Wysłany: 5 Maj 2011, 16:43   

"Skrzywiony" PDF jest maksymalnie bezpieczny, jeśli myślimy o innych programach ogólno-projektowych.

CMX jest jeszcze bezpieczniejszy, ale pod dwoma warunkami:
1, że myślimy tylko o różnych wersjach pakietu Corela,
2, dokument jest tylko jednostronicowy.

TIFF - jeśli masz na myśli bitmapowce.

Co do wielkości pliku najważniejszy jest umiejętny dobór rozdzielczości bitmap względem docelowego medium. Do czego potrzebujesz 80-megowego JPEGa? Na ścianę Pałacu Kultury? A odbiorcą ma być mucha?

A jeśli archiwizujesz pliki, zapisuj razem z nimi użyte fonty, oraz wersję "skrzywioną". Najlepiej zaraz po skończonej pracy.

Cysorz 

Wysłany: 5 Maj 2011, 19:53   

Artur - jeżeli to ma być plik do akceptacji przez klienta to nie polecałbym ani tiff'a ani cmx'a ;)
Tiff nawet skompresowany będzie duży a "cmx" nie jest raczej bezpieczny - potrafi obsługiwać dokumenty wielostronicowe, ale traci większość cech formatowania a i klient w przypadku braku Corela i tak nic nie zobaczy...
Przy archiwizowaniu natomiast najlepsza jest opcja "Publikuj dla biura usług poligraficznych" - polecam.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 5 Maj 2011, 22:05   

Malutki napisał/a:
Jeżeli to jest prosta, pojedyncza strona to zwykły RGB 24-bit o wymiarach 800-1200 px po dłuższym boku, kompresja na "10".
Jak dokument jest wielostronicowy lub ma sporo szczegółów to oczywiście do pdf - grafika na 150 dpi, kompresja jpg na "5-10", fonty dołączone, Unicode lub krzywe (przy dużej ilości tekstu zamiana na krzywe powoduje znaczne powiększenie pliku). Zresztą przy pdf-ach masz kilka automatycznych opcji do wyboru.

No tak, właśnie zapytałem o ten do wysłania do akceptacji klienta.
No dobrze, napisałeś mi aby to zrobić do RGB 24-bit o wymiarach 800-1200 px po dłuższym boku, kompresja na "10" w 150DPI. Ale do jakiego formatu? Bo podałeś mi dane ale nie napisałeś w jakim konkretnie formacie? W jakim formacie ślesz?
Ja zwykle w PDFie, no i rozdzielczość 150 to przecież nie potrzeba. Zwykłe 72 starczy czy 96.

Cysorz 

Wysłany: 6 Maj 2011, 16:44   

Oczywiście pisałem o "*.jpg" w pierwszym przypadku...

Artur Miernik 

Wysłany: 6 Maj 2011, 19:28   

Skoro chodzi o wglądówki dla klienta, to JPEG RGB w możliwie mikrej rozdzielczości - koniecznie poniżej finalnego medium. Ale nie tego dotyczyło pytanie.

Publikuj do biura... ma same zalety i jedną wadę -- nie wyłapuje fontów instalowanych przez cokolwiek innego niż panel systemowy lub Bitstream Font Navigator.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 7 Maj 2011, 15:24   

Artur Miernik napisał/a:
nie wyłapuje fontów instalowanych przez cokolwiek innego niż panel systemowy lub Bitstream Font Navigator.

Ja instaluję zawsze metodą "kopiuj ----> wklej" do C:/ Windows / Fonts

Tego nie będzie widzieć? No bez jaj.

Artur Miernik 

Wysłany: 7 Maj 2011, 20:57   

Wyłapie, ale na wszelki wypadek odśwież przez F5 systemowy aplet czcionki (ten z Panelu Sterowania).

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 9 Maj 2011, 17:30   

Co mam zrobić i gdzie? Gdzie mam wcisnąć klawisz F5? W programie DRAW po imporcie czy gdzie? Czy o czym mówisz?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 9 Maj 2011, 17:42   

Otwórz w Panelu Sterowania aplet czcionki i kliknij F5

Odpowiedz do tematu