|
Prowadnica widoczna wszędzie i zawsze |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 10 Maj 2011, 23:08 Prowadnica widoczna wszędzie i zawsze
|
|
|
Jak mogę dodać prowadnice, którą widać przez wszystkie podstrony?
Wiecie... chce sobie równo poukładać wszystkie podstrony co do niej. A jak dodaje prowadnicę to one się tyczą tylko jednej strony. Czy da się jakoś zrobić tak aby dana prowadnicy "przebijała" i na dalsze podstrony?
Bo złożyłem kilkanaście stron i nie wiedzieć czemu nie wyśrodkowały mi się idealnie, a i też metoda z wyśrodkowaniem przez zgrupowanie wcześniejsze obiektów wciśnięcie "P" się nie sprawdza. |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 11 Maj 2011, 06:21
|
|
|
prowadnica dodana na stronie głównej w menadżerze obiektów jest widoczna wszędzie,
natomiast jak doda się ją na np. stronie pierwszej, to widać ją tylko na danej stronie |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 11 Maj 2011, 07:10
|
|
|
Nie ma chyba czegoś takiego jak strona główna, może być warstwa główna, obiekt główny.
Prawdę mówiąc, trochę jestem zdziwiony. Do X3, którego aktualnie używam, we wszystkich wersjach z którymi miałem do czynienia prowadnice było widać na wszystkich stronach.
Przy okazji, Corel posiada pewną przydatną w pewnych sytuacjach cechę. Jeśli dodamy nową warstwę główną, to narysowane na niej obiekty będą widoczne na wszystkich stronach dokumentu, np. jeśli w całym dokumencie mamy to samo tło, to nie musimy go kopiować na każdą stronę, wystarczy zrobić tak jak napisałem wyżej, nie zapominając żeby wrócić na odpowiedni poziom, stronę po wykonaniu tej operacji, bo inaczej będziemy rysowali na wszystkich stronach dokumentu jednocześnie |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 11 Maj 2011, 08:10
|
|
|
O to mi chodzi :)
mam x4
A.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 391 raz(y) 183.56 KB |
|
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 11 Maj 2011, 08:50
|
|
|
O, ciekawy sposób.
Ale u mnie coś nie hula. Nie mogę sobie "po prostu" kliknąc na 'warstwa główna' i tam dodać prowadnicę. Musze dodac prowadnice na jakiejś ze stron i potem je PRZECIĄGAĆ RĘCZNIE do 'warstwa główna'. Nawet kopiuj/wklej nie działa a i przewijanie listy jak trzymam prowadnicę u dołu ekranu. Pomóżcie :)
1)
Jak można dodać coś na warstwie głównej? Bezpośrednio!
2)
A! I jeszcze jedno! To fajna sprawa by robiąc gazetkę, zrobić sobie szablon na 'stronie głównej', który zostanie powielony na inne. A co zrobić kiedy np. pierwsze 12 stron naszej gazetki jest identyczne (więc korzystamy z metody ze 'stroną główną'), ale np na stronie 13, 14 i 15 mamy dać inną kolorystykę. I wtedy czy można zrobić tak aby zrobić sobie szablon, który obowiązuje od strony 1 do strony 12, a potem drugi szablon, który obowiązywałby od strony 13 do no. strony 16. Da się tak? Jeśli jest na to metoda to proszę się ze mną podzielić informacjami jak to się robi. |
|
|
|
 |
beer4free
Bywalec

|
Wysłany: 11 Maj 2011, 23:51
|
|
|
Ad.1
w menaderze obiektów na stronie głownej, prawym klawiszem tworzysz nowa warstwe główną, nastepnie po prostu klikasz na nią zeby była podswietlona.- wszystko co utworzysz z obiektów dodasz bedzie dodane na tej warstwie.
natomiast zeby dodac prowadnice na osobnej stronie to klikasz na warstwe z prowadnicami i dodajesz. |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 12 Maj 2011, 12:54
|
|
|
| Na moim X5 dodanie prowadnicy wyświetla ją automatycznie na wszystkich stronach |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 20 Maj 2011, 20:45
|
|
|
| roland napisał/a: | | Na moim X5 dodanie prowadnicy wyświetla ją automatycznie na wszystkich stronach |
No w takim razie to też źle. O ile dobrze zrozumiałem.
Mówisz, że dodanie na byle jakiej stronie prowadnicy, przebija Ci ją na inne? Tak być nie powinno chyba, nie? Bo co jeśli chcesz trzymać dane, niektóre prowadnice tylko na jednej stronie? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Maj 2011, 21:21
|
|
|
Nie, Bunch - to dobrze ;)
Jest to tzw. multiwarstwa. Możesz oczywiście zmienić to we właściwościach obiektu tak jak sobie tylko życzysz. Tylko oczywiście wcześniej musisz wiedzieć czego chcesz ;) |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 20 Maj 2011, 21:33
|
|
|
Jakiego niby OBIEKTU, skoro my tu o PROWADNICACH?
I ja się upieram, że to jest jednak źle malutki.
Bo sobie w X4 ustawisz prowadnice na warstwie głównej i widzisz je wszędzie w projekcie.
Malutki, no użyj wyobraźni. Przecież pisałem:
Bo co jeśli chcesz trzymać niektóre prowadnice tylko na jednej stronie?
To co? WSZYSTKIE inne strony też mają je widzieć? A z jakiej racji? Jak te prowadnice na "stronie głównej" dasz to rozumiem, ale nie na każdej innej! Dlaczego mają mi przebijać na inne strony?
No pomyślcie.
A jako ciekawostkę napiszę to, że jak obiekt wysunę poza kartkę na której pracuje (poza obszar roboczy) to nie widzę ich na innych stronach. Czy czasem właśnie nie miało być na odwrót? Że widzi się te inne rzeczy? Że one przebijają na każdą inną stronę, jeśli znajdują się poza obszarem kartki? |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 21 Maj 2011, 07:30
|
|
|
| Bunch napisał/a: | Malutki, no użyj wyobraźni. Przecież pisałem:
Bo co jeśli chcesz trzymać niektóre prowadnice tylko na jednej stronie?
To co? WSZYSTKIE inne strony też mają je widzieć? A z jakiej racji? Jak te prowadnice na "stronie głównej" dasz to rozumiem, ale nie na każdej innej! Dlaczego mają mi przebijać na inne strony?
No pomyślcie.
|
Bo tak jest lepiej i już Bunch, stwórz własny program a nie wściekaj się że ten działa według swojej a nie Twojej filozofiI. Zauważyłem, że dożo postów od ciebie dotyczy niechęci czytania przez ciebie pomocy programu. Z jedne strony to dobrze bo czasami w tym natłoku zdarzy się coś naprawdę ciekawego, z drugiej 2 strony tłumaczenia tej samej rzeczy na rożne sposoby bo nie chcesz zrozumieć to ciut wkurzające.
Co do prowadnic - to olbrzymi sukces Corel-a że SĄ OBIEKTAMI. I SŁUSZNIE FIRMA SIĘ TYM CHWALIŁA. |
|
|
|
 |
|
|