|
Problem z nakładaniem elementów |
| Autor |
Wiadomość |
Piotrus201
Początkujący

|
Wysłany: 19 Czerwiec 2011, 14:13 Problem z nakładaniem elementów
|
|
|
Witam. Otóż zrobiłem sobie logo w programie LogoMaker. Chciałbym je zapisać w formacie .cdr, żeby przy otworzeniu Corelem można było każdy element sobie przesuwać, obkręcać itp.
Problem w tym, że przy nakładaniu jednego elementu na drugi obrazy zasłaniają się.
Proszę o pomoc jak to zrobić
W załącznikach zdjęcia z tym co się dzieję przy nakładaniu
Aha,w LogoMaker mogę każdy element przesuwać i nakładać jeden na drugi bez zasłaniania.
Przechwytywanie3.JPG to samo z 3 elementami |
Pobierz Plik ściągnięto 276 raz(y) 45.12 KB |
Przechwytywanie2.JPG Tutaj widać jak jeden zasłania drugi |
Pobierz Plik ściągnięto 226 raz(y) 51.18 KB |
Przechwytywanie.JPG Oto dwa elementy |
Pobierz Plik ściągnięto 260 raz(y) 101.63 KB |
|
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19 Czerwiec 2011, 15:52
|
|
|
W jakim formacie zapisujesz do Corela ?
dołacz całe logo
logo.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 199 raz(y) 21.95 KB |
|
|
|
|
 |
Piotrus201
Początkujący

|
Wysłany: 19 Czerwiec 2011, 16:27
|
|
|
Do corela wrzucam pojedyncze elementy zapisane w BMP.
I chcę zrobić takie logo jak w załączniku,ale żebym mógł każdym elementem poruszać a nie całym logiem
logo cale.JPG Logo cale |
Pobierz Plik ściągnięto 236 raz(y) 39.62 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 19 Czerwiec 2011, 16:54
|
|
|
| W LogoMaker możesz, a w bmp nie, bo bmp nie ma przezroczystości i wszystkie elementy, którymi mogłeś manipulować we wspomnianym narzędziu zostały przy zapisywaniu scalone z tłem (białym). Żeby była jasność z takiego obrazka nie da się zrobić takiego, w którym będziesz mógł manipulować poszczególnymi elementami, ani w Corelu ani w żadnym innym programie, bo żaden nie jest na tyle mądry żeby wykombinować co jest np. pod postrzępioną czarną kreską (w żółtym, czerwonym i zielonym będziesz miał dziury). Jeśli jednak możesz w LogoMaker tak poustawiać elementy żeby się wzajemnie nie zasłaniały, to jesteś uratowany bo możesz zapisać obrazek i w Corelu użyć narzędzia do trasowania (w menu bitmapy). Najlepszą jednak metodą jest obrysowanie bitmapy wektorem. Jak nie masz wprawy to zajmie ci to trochę czasu ale efekty będą najlepsze. |
|
|
|
 |
Piotrus201
Początkujący

|
Wysłany: 19 Czerwiec 2011, 17:10
|
|
|
Ok,udało się poukładać elementy osobno. Sorka,że macie taki problem ze mną,ale ściągnąłem tylko corela trial (30 dni) po to,żeby te logo zrobić :)
Aha,czy jest możliwość wzięcia samego napisu w ramkę i go przesuwać ? Czy muszę każdą literę odrysowywać ?
Przechwytywaniee.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 238 raz(y) 30.81 KB |
|
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19 Czerwiec 2011, 19:47
|
|
|
Zrobiłem cos podobnego ,tekst napisz z Corela, kolory mozesz zmieniac przestawiac wszystko jak Ci się podoba.
Company.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 204 raz(y) 24.84 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 05:47
|
|
|
Niestety bitmapa jest marnej jakości i trudno precyzyjnie odtworzyć obrazek.
Największym problemem przy tego typu zadaniach jest jednak odtworzenie napisów.
Przy prostych fontach kłopot sprawia znalezienie jakichś charakterystycznych elementów, które wyróżniają czcionkę z tłumu podobnych w tym przypadku czcionka jest bez wątpienia charakterystyczna ale niekoniecznie znajduje się w jakichś znanych zbiorach. Bez większej nadziei wymazywałem tło spod napisu. O dziwo okazało się, że myfonts.com znalazł font bez problemu, a ponieważ nie jest komercyjny, to znalazłem go i dołączyłem do rysunku, na wypadek gdybyś chciał go użyć. Zakładam, że ani firma nie nazywa się company, ani sloganem reklamowym nie jest slogantexthere |
|
|
|
 |
|
|