Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z rozbarwieniami w Corel 12
Autor Wiadomość
Anmar
Początkujący

Wysłany: 7 Kwiecień 2007, 21:15   Problem z rozbarwieniami w Corel 12

Witam
Jestem grafikiem w małej drukarni i mam 3 pytania na które szukam odpowiedzi:
1. Często drukuję rozbarwione projekty na kalki. Od kiedy zamieniłem Corela 9 na 12 mam problem z nadrukiem obrysów w obiektach. Pomimo iż zaznaczyłem nadrukuj kontur ręcznie w podgladzie wydruku w rozbarwieniach nadal jest on nie nadrukowany tak jest tylko w przypadku obrysu, przy wypełnieniu jest ok. W Corelu 9 działało to bez problemu.
2. Corel 12 ma nową ciekawą opcję zamiany zdjęć na duotone jednak przygotowując projekt w jednym kolorze (np. Pantone 202) i korzystając z opcji zamiany zdjęc na duotone w podglądzie wydruku w rozbarwieniach jest właśnie ten kolor jednak tak przygotowane zdjęcia się nie drukują (brak ich na wydruku) czy ta opcja służy tylko do podglądu?
3. Przygotowując kompozytowy plik pdf czy jest możliwość ustawienia aby czarny tekst i obiekty były automatycznie nadrukowane bo dotychczas robie to ręcznie wciskając prawy przycisk wyszy i klikając nadrukuj kontur (z czym nam problem w corelu 12 o czym pisałem w pierwszym pytaniu) lub wypełnienie. W InDesign-ie robi się to automatycznie. Za pomoc z góry dziękuję.

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 9 Kwiecień 2007, 23:16   

1. Wersja 12 ma błąd właśnie przy overprincie konturu (oraz przy chowaniu konturu za obiekt) - może są jakieś SP na stronie głównej Corela, ale tego nie wiem. W wersji X3 działa to prawidłowo.
2. Nie rozbarwiaj do *.ps, ale bezpośrednio do pdf'a przy zaznaczeniu w opcjach "pdf X-3" i wysyłanie kolorów jako "rodzimy". Ale i przy zapisywaniu do *.ps też to powinno działać, o ile wysyłasz postscript jako separację (przy kompozycie nie będzie działało, bo nie obejdziesz niestety opcji "Wyprowadzaj kolorowe mapy bitowe jako..." w zakładce "Różne". Zresztą od dawna trąbię, żeby olać postscript i wystawiać pliki jako "pdf" - przy naświetlaniu i tak prawdopodobnie zmienią Twój plik postscriptowy na pdf'a - oprócz pliku już rozseparowanego, który to automatycznie może być przetworzony tylko przez RIP naświetlarki.
3. Tutaj akurat programiści z Corela się nie spisali, ale prawdę mówiąc nie powinieneś się tym za bardzo przejmować, bo przy RIP-owaniu pliku do naświetlarki taka operacja odbywa się automatycznie - chyba że przy naświetlarce pracuje jakaś skończona oferma lub mają jakiś stary model (tylko w przypadku CTF oczywiście). Zresztą warto do nich raz tyrknąć i zapytać.

Odpowiedz do tematu