|
Corel Draw X3 i przeglądarka chrome |
| Autor |
Wiadomość |
jebuem
Bywalec

Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 39 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 19:00 Corel Draw X3 i przeglądarka chrome
|
|
|
mam bardzo dziwny problem, może ktoś z podobnym zestawieniem oprogramowania może sprawdzić czy coś takiego u niego też występuje
system win7 64b
pakiet corel draw x3 (wersja 13.0.0.739)
przeglądarka chrome wersja 10.0.648.127 (nie ma znaczenia czy rozszerzenia włączone czy nie)
konto pocztowe w google apps, loguję się poprzez stronę gmail.com
problem:
odpalam przeglądarkę chrome, w niej stronę gmail.com, loguję się na konto pocztowe
następnie odpalam jakikolwiek plik cdr, program corel startuje, jednak pasek ładowania pliku zatrzymuje się powiedzmy na 1/20 długości i tak sobie wisi
jak zamknę przeglądarkę chrome całkowicie to automatycznie otwiera się plik w corelu, jednak do momentu zamknięcia przeglądarki program corel pozostaje zawieszony
nie wystarczy zamknięcie zakładki z odpaloną stroną gmail.com, wymagane jest całkowite zamknięcie przeglądarki
występuje to tylko w przypadku zalogowania się na konto pocztowe poprzez stronę gmail w przeglądarce chrome, i dotyczy plików otwieranych w corel draw (paint odpala bez problemu)
może ktoś z was posiada taką samą kombinację oprogramowania i może sprawdzić czy u niego też ten problem występuje |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 19:38
|
|
|
Chrome to jeszcze większy szpieg niż IE i być może próba dostępu do aktualnej operacji przynosi takie skutki. Polecam powrót do wersji 7.xx - najlepiej w wersji portable, która nie ingeruje za bardzo w system. Poza tym Chrome wcale nie jest "najlżejszą i najszybszą" przeglądarką jak ją reklamują - tak naprawdę to bardzo obciąża system (polecam zainstalować darmowy Process Explorer).
Na pewno lepszą alternatywą jest najnowsza Opera (polecam!) lub FireFox - i jeszcze raz napiszę, że najlepiej jest używać wersji "portable". |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 06:24
|
|
|
| popieram, zmień przeglądarke |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 08:20
|
|
|
| Tak jak pisał Malutki, bierz Operę, FF. Jeśli musisz już mieć Chrome'a, to bierz wersję SRW Iron, przynajmniej wycięto z niej szpiegowanie. Jeśli wrzucisz sobie wersję portable - wtedy masz jakąś szansę, że nie będzie czepiać się Corela. |
|
|
|
 |
jebuem
Bywalec

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 10:42
|
|
|
niestety zmiana przeglądarki odpada, ze względu na funkcjonalność kilku elementów zostanę przy chrome
jedyne info jakie znalazłem w necie o problemie, to to, że ma to związek z obsługą czcionek
pozostaje mi szukać dalej, dzięki za zainteresowanie |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 11:12
|
|
|
| Można także zainstalować drugą przeglądarkę . |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 16:19
|
|
|
| jebuem napisał/a: | niestety zmiana przeglądarki odpada, ze względu na funkcjonalność kilku elementów zostanę przy chrome
jedyne info jakie znalazłem w necie o problemie, to to, że ma to związek z obsługą czcionek
pozostaje mi szukać dalej, dzięki za zainteresowanie |
A co takiego ma Chrome, czego nie mają inne przeglądarki? |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 18:31
|
|
|
| Ma cenny dla Googli moduł statystyczno-szpiegujący oraz jest modna. |
|
|
|
 |
jebuem
Bywalec

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 19:24
|
|
|
offtopem tylko zajeżdżacie
siedziałem od końca lat 90 na operze, potem firefox, teraz chrome, tylko temat jest nie o tym co jest lepsze prawda?
jak mi się zepsuje audi i chcę je naprawić to ostatnia porada jakiej będę oczekiwał to "kup Pan bmw"
telefon mnie szpieguje, internet mnie szpieguje, sąsiad mnie szpieguje, konsola mnie szpieguje, skąd wiesz że opera ciebie nie szpieguje przecież ma kod zamknięty?
jak już wspominałem temat założony w innym celu niż przepychanka która przeglądarka internetowa jest lepsza |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 19:42
|
|
|
| jebuem napisał/a: | offtopem tylko zajeżdżacie
siedziałem od końca lat 90 na operze, potem firefox, teraz chrome, tylko temat jest nie o tym co jest lepsze prawda?
jak mi się zepsuje audi i chcę je naprawić to ostatnia porada jakiej będę oczekiwał to "kup Pan bmw"
telefon mnie szpieguje, internet mnie szpieguje, sąsiad mnie szpieguje, konsola mnie szpieguje, skąd wiesz że opera ciebie nie szpieguje przecież ma kod zamknięty?
jak już wspominałem temat założony w innym celu niż przepychanka która przeglądarka internetowa jest lepsza |
Nie rozumiem, dlaczego się wkurzasz? Przecież nie każemy Ci zmieniać BMW na Audi, a jedynie taką możliwość sugerujemy. Jeżeli nie chcesz/nie możesz tego zrobić to właśnie pytanie o tą "przewagę" Chrome także padło...
Internetowe fora są między innymi od tego, żeby ludzie mogli sobie pomagać czy doradzać, więc rozumiem, że tego oczekujesz? Bo jak nie tego, to...??? |
|
|
|
 |
jebuem
Bywalec

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 19:54
|
|
|
ja się nie denerwuję, za stary jestem aby się denerwować o takie rzeczy
tylko z drugiej strony czy nie pomyśleliście, że skoro chrome mi sprawia problem, to myślałem o tym aby zmienić przeglądarkę, chyba nie macie mnie aż za takiego imbecyla abym nie rozważał takiej opcji?
ta opcja jak napisałem odpada, a rozpisywanie się w tym temacie nad wyższością jednej przeglądarki nad drugą nie ma najmniejszego sensu
szukam rozwiązania problemu opisanego w pierwszym poście, zmiana przeglądarki rozwiązuje ten problem ale takie rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje
flejm na temat co jest lepsze opera, safari, chrome, firefox, ie (czy pochodne tych przeglądarek) jest naprawdę zbędny
używałem operę, testowałem chromium, swr iron, mam zainstalowanego firefoxa ale rozwiązanie problemu poprzez zmianę przeglądarki mnie niestety nie interesuje :) |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 19:59
|
|
|
Ależ... napisałem Ci. I nikt Cię tu źle nie traktuje. Twój problem jest jak dotąd nieznany. Skoro tak, to znaczy, że trzeba zrobić eksperyment. Tym bardziej, że u mnie Chrome z Corelem nie wadziły się.
Chcesz zostać przy Chrome to spróbuj przenośnego SRWare Irona. W końcu to też Chrome.
Może akurat nie będzie się gryzł. Jeśli tak, to znaczy, że z jakiegoś powodu aplikacje żrą się o wspólne zasoby. O które - nie wiem. Natomiast jest nadzieja, że ruszy, bo portable po części korzysta z własnych a nie systemowych bibliotek.
Nie sprawdzisz - nie będziesz wiedział. |
|
|
|
 |
jebuem
Bywalec

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 20:06
|
|
|
próbowałem, nie gryzie się ale odpada jako przeglądarka
najbardziej mi podchodzi FF albo Chromium ale jak napisałem zmiana przeglądarki dla mnie nie jest rozwiązaniem problemu :) |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 20:13
|
|
|
| No to jeszcze raz zapytam - jeśli mogę - o te tajemnicze funkcje, które ma Chrome a inne przeglądarki nie. Może znajdziemy rozwiązanie, jeżeli nie trzeba będzie strzelać na ślepo... |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 20:15
|
|
|
Czyli nie chodzi o dostęp do pamięci, a o biblioteki programistyczne (pewnie C++). To z nich Chrome u Ciebie wycina Corela. Ale którędy? Nie wiem.
Proces? usługa? Sterownik? Bezpośrednio?
Jak mi trzy lata temu powiedział lekarz:
Znamy mechanizm Pańskiej choroby, ale nie odkryto jeszcze przyczyn. Dlatego leczymy nie chorobę tylko jej objawy.
Albo zmienisz przeglądarkę, albo Corela. |
|
|
|
 |
jebuem
Bywalec

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2011, 18:20
|
|
|
dzisiaj maksymalnie przeczyściłem pliki w katalogu z profilem chrome wszystko było dobrze do momentu wyboru z menu edycja opcji zamiany obiektów :)
jak tylko to wybrałem momentalnie ikona klepsydra i corel wisi, jak tylko zamknąłem chrome to wyskoczył kreator zamiany :)
malutki mam podpiętą domenę pod google apps, korzystam z poczty, kalendarza, dokumentów i innych usług google, do tego synchro z androidem (tak wiem jestem szpiegowany) plus rozszerzenia dostępne dla chrome. na zmiany w usłudze google apps najszybciej 'reaguje' chrome |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2011, 22:10
|
|
|
Google to masakra... tak, jak nie lubię fejs-szitu, tak samo nie lubię produktów tej "firmy"...
ale to wiadomo ; )
Opera rządzi... a co do tematu, to jaki masz soft antywirusowo-securitowy? Może tam Ci coś konflikt robi, że uwspólnia coś jakieś coś i się chłysta...
A spróbuj to zrobić w trybie awaryjnym z obsługą sieci?
jebuem proponuję jeszcze zgłosić się do wszczepienia czipa : )) |
|
|
|
 |
|
|