Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Postać
Autor Wiadomość
T!nka 
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2007, 18:15   Postać

Chcę stworzyć postać na własne potrzeby... Z jakiego programu skorzystać... ? Czy może lepiej ją narysować i zeskanować, a później ulepszyć ?
Proszę o radę....

JarekDRAW 

Wysłany: 23 Marzec 2007, 18:38   

Witam, czy posiadasz już znajomość programów graficznych?????

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2007, 18:42   

A co w Corelu tego nie zrobie?

JarekDRAW 

Wysłany: 23 Marzec 2007, 19:21   

Jak najbardziej zrobisz w Corelu, tylko na ile ma to być realistyczne???

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 23 Marzec 2007, 19:33   

A co proponujesz... ? ...nie musi być to aż tak realistyczne jak w dobrej grze, ale niech to dobrze wygląda...

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 23 Marzec 2007, 19:35   

http://corel.wodip.opole....topic.php?t=372

JarekDRAW 

Wysłany: 24 Marzec 2007, 07:32   

Co do programu w jakim chcesz robić grafikę, to znajdziesz odpowiedz w dziale Photo Paint post o temacie "Szybka i łatwa nauka"....

Pozdrawiam

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 24 Marzec 2007, 11:51   

Thx :*

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 24 Marzec 2007, 12:32   

Ale co ja mam tam niby wyjaśnione ? Wiem czym sie różni wektorowa od rastrowej...
Ja chciałam dostac nazwę jakiegoś programu skoro corel nie jest odpowiedni, bo jak szukam recenzji programów to wszystkie są dobre...więc dlatego weszłam na forum, by ktoś kto tym się zajmuje na co dzień mi doradził...

JarekDRAW 

Wysłany: 24 Marzec 2007, 15:25   

Sprawa jest prosta, jeżeli chodzi o rastry to Photo Paint i Photoshop, a jeżeli chodzi o wektory to polecam Corel Draw........

Pozdrawiam

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 25 Marzec 2007, 07:18   

Corel jest bardziej niż opowiedni do tworzenia wszelkiego rodzaju grafiki. Wszystko zależy jednak od tego na ile jesteś z nim obeznana i co chcesz osiągnąć. Jest wiele metod kreowania grafiki i musisz znaleźć swoją własną. Ja wolę najpierw narysować podstawy, zeskanować i przerobić na wektory, a później bawić się efektami. W dziale Kliparty masz kilka przykładów do zobaczenia.
W załączeniu przykład grafiki stworzonej w Corelu Draw X3. W całości wektorowy tylko, że ze względów na prawa autorskie załączony jako jpeg.

http://www.box.net/shared/zoxrzgi588

pozdrawiam
Jagna

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 17:53   

no to widzę, że nieźle jestem w tyle z wiedzą o Corelu...no ale cóż..dopiero zaczynam...i właśnie zrobiłam to tak jak napisałaś...narysowałam go..zeskanowałam...i się męczę..moje cienie w porównaniu z cieniami z grafiki którą dołączyłaś są do du...może skontaktujemy się, wyślę Ci ten szkic, a Ty udzielisz mi paru wskazówek.. :] ???

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 21:31   

..albo nie...pobawie się z nimi troszkę...ale ofkors mam pytanie... :]
Zeskanowałam rysunek, zwektoryzowalam no i sobie wypełniam..i wypełnić nie mogę.. :/
..robię to "inteligentnym" ale gdy wezmę tolnalne czy teksturą już wypełnia się cały obraz.. <tylko proszę się nie śmiać> Pozdrawiam...

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 03:14   

Hi Tinka, musisz pamiętać, że wypełnić kolorem lub tłem możesz tylko zamknięte obiekty (tzn. pierwszy i ostatni węzeł muszą się ze sobą połączyć). Poza tym masz do wyboru mesh tool, który pozwala na zrobienie wszystkich tych bardziej realistycznych kolorowych cieni i półcieni na obrazkach. Dobrze jest też zrozumieć na czym polega narzędzie power clip bo często jest ono używane teraz przy tworzeniu profesjonalnych clipartów. Na twoim miejscu zaczęłabym od czegoś prostszego co pozwoli ci zrozumieć narzędzia i ich działanie. Podeślij mi twój rysunek w formie jakiej go masz obecnie to zobaczę czy da się zrobić pare tutoriali dla ciebie i innych.

Pozdrawiam
Jagna[/fade]

T!nka 
Początkujący

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 13:39   

no wiem wiem..ale tak jak pisałam inteligentnym (tylko,że on ma tylko jeden kolor :/ )sie wypełnia a innym nie...czyli co..oprócz Power TRACE musze jeszcze coś zrobić ? załamka...i jak zwykle na ostatnią chwilę..
Pzd...

Odpowiedz do tematu