|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
szablon citroëna berlingo 2006r |
Autor |
Wiadomość |
gonia
Profesjonalista gonia
Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy Wiek: 61 Dołączyła: 25 Maj 2011 Posty: 427 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 27 Maj 2011, 14:58 szablon citroëna berlingo 2006r
|
|
|
Jestem nowa na tym forum więc witam wszystkich, mam cichą nadzieję, że ktos mi pomoże, potrzebuję szablon jak w temacie. Pierwszy raz będę przygotowywać projekt nadruku na folii do wyklejania samochodu i jak na razie czarno to widzę ale zostałam postawiona przed faktem dokonanym. Gdyby ktoś miał ochotę podzielić się doświadczeniem to będę wdzięczna. Pozdrawiam |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 28 Maj 2011, 12:07
|
|
|
Cześć,
najprościej zacząć od wyszukiwarki. W większości przypadków działa Mnie znalazła np. takie obrazki jak te niżej.
BERLINGO
Nie wiem czy to ten model? Prawdę mówiąc kilka razy skorzystałem z takich obrazków ale do zaprojektowania grafiki żeby pokazać ją klientowi jak będzie wyglądała na samochodzie i nigdy do przygotowania materiałów dla drukarni. Uważam, pewnie znajdzie się całe stado takich co się ze mną nie zgodzą, że takie obrazki do niczego nie są potrzebne przy projektowaniu grafiki do druku. Są płaskie i niewiele na nich widać.
Żeby zobrazować problem posłużę się przykładem, który dotyczy nie samochodów tylko motocykli. W ich przypadku widać najlepiej jak ułomne jest posługiwanie się takimi obrazkami. Przetłoczenia na motocyklu są z reguły znacznie bardziej nieregularne i głębsze niż w pojazdach na czterech kołach. Jak nie masz rysunku jak powinna wyglądać apla to czeka cię żmudna praca w dopasowywaniu folii do kształtu elementu, który się okleja, a jak właściciel pospieszy się i przyprowadzi pojazd już częściowo pomalowany, większość nalepek nakleja się pod bezbarwny lakier, to zabawa staje się ekstremalnie trudna. Dla kogoś bez odrobiny praktyki i wprawy często takie zadanie staje się trudne do wykonania lub wręcz niewykonalne. Z samochodami jest prościej, bo są bardziej płaskie
Powiem Ci jak ja bym się do tego zabrał. Po pierwsze zamiast szukać rysunków wziąłbym aparat fotograficzny i sfotografował samochód. Później wydrukowałbym fotografie, wziął miarkę i naniósł na fotografie wymiary. Najlepiej w miejscach, które łatwo zidentyfikować, szerokość drzwi, wysokość między szybą, a np. listwą na boku, itp. Czym zrobisz to dokładniej tym później będzie mniej kłopotów. Zauważ, że wymiar np. długości pojazdu na takim obrazku jak Ci przesłałem i ten który uzyskasz mierząc to samo na samochodzie będą różne, bo ty przy pomiarach trafisz na wiele miejsc, które będą albo wypukłe albo wklęsłe, na obrazku nawet jeśli są zaznaczone to bez wypukłości i wklęsłości. Oczywiście przy projektowaniu trzeba uwzględnić pewien margines na błąd, jak zrobisz wydruk idealnie pasujący do wymiarów, to kto by tego nie kleił i jakiego doświadczenia by nie miał, będzie Cię klął bo gdzieś będzie miał folii za dużo, a gdzieś za mało. Najczęściej przygotowuje się takie wydruki poszatkowane na mniejsze elementy, bo łatwiej okleić np. jedne drzwi, niż cały bok na raz. W takim przypadku też te kawałki muszą mieć marginesy żeby można je było spasować przy klejeniu, nie można obrazka po prostu przeciąć. Musisz dokładnie obejrzeć pojazd, rozpoznać miejsca, z którymi mogą być problemy, kierunkowskazy, klamki, listwy nie pomagają w oklejaniu, do niektórych folia się wręcz nie przyklei. Lepiej żeby pewne miejsca nie zostały oklejone niż czekać na wizytę właściciela, któremu folia odlazła od listw na drzwiach . To tak pokrótce. Mam nadzieję, że masz tylko zaprojektować grafikę, a nie oklejać samochód, bo to zupełnie inna bajka i dużo bardziej nieprzyjemna niż projektowanie
Powodzenia.
PS
Jeśli masz tylko zaprojektować obrazki żeby ktoś mógł zobaczyć jak samochód będzie wyglądał, a nie masz nic wspólnego z całą pracą, którą później trzeba będzie wykonać, to oczywiście możesz się posłużyć takimi płaskimi obrazkami, a później to co narysujesz oddać komuś kto to będzie wykonywał, on będzie wiedział co z tym dalej zrobić i jak sobie materiały do oklejania przygotować.
C. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 29 Maj 2011, 11:07
|
|
|
Nie wiem jakiego szukasz modelu ?
Citroen Berlingo.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 769 raz(y) 53.46 KB |
|
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 07:15
|
|
|
Restauro, wygląda na to, że Gonia niczego nie szuka. Czasami mam ochotę wysłać maila, ale kim ja jestem, żeby innych kultury uczyć?
Może nie mogła? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 10:12
|
|
|
chezare napisał/a: | Restauro, wygląda na to, że Gonia niczego nie szuka. Czasami mam ochotę wysłać maila, ale kim ja jestem, żeby innych kultury uczyć?
Może nie mogła? |
Może męża ?
Tobie chyba jednak powinna powiedzieć chociaż pocałuj mnie w d...
Drażniący jest elementarny brak kultury . Ktoś traci czas , czasem nawet dużo czasu i nawet nie wie czy pomoc się przydała .Na szczęście na forum ktoś inny kiedyś na pewno z tej wiedzy skorzysta i poświęcony czas nie będzie jednak stracony. |
|
|
|
|
gonia
Profesjonalista gonia
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 06:48
|
|
|
Czesc Chezare,
oczywiście że mi pomogłeś, dwa razy próbowałam odpisać i nic z tego nie wyszło, był jakiś problem, na dowód tego, że nie konfabuluję sprawdź sobie ten link http://corel.wodip.opole....pic.php?t=4675, naprawdę doceniam, że zechciałeś się zaangażować, chcę powiedzieć, że właśnie w ubiegłą sobotę samochód został już oklejony klient pracę odebrał i jest zadowolony. Pozdrawiam serdecznie i jest mi naprawdę przykro, że tak wyszło |
|
|
|
|
gonia
Profesjonalista gonia
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 06:54
|
|
|
Restauro, Tobie też dziękuję i tak jak wyżej, rozumiem Twoją irytację, i zapewniam, że nie pomyliłam forum z serwisem randkowym . Dzięki, może uda mi się kiedyś zrewanżować, oczywiście przyznałam punkty za pomoc. Miłego dnia |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 08:55
|
|
|
Miło że się odezwałaś . Świadomość że się pomogło jest nagrodą za poniesiony trud , w tym wypadku przede wszystkim przez Chezare . Nie dziw się takim reakcjom ponieważ często bywa że kilka osób się namęczy i nie wie czy ich czas nie został zmarnowany .
Pozdrawiam |
|
|
|
|
gonia
Profesjonalista gonia
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2011, 16:04
|
|
|
Witam ponownie,
jeszcze jedno pytanie, jaki okres powinna obejmować gwarancja na taką usługę oklejania samochodu folią (folia wylewna, laminowana). Mam nadzieję, że mimo mojego falstartu na tym forum, ktoś się jednak odezwie
A propos, Chezare, mam nadzieję, że moje przeprosiny zostały przyjęte?
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2011, 22:16
|
|
|
Gonia, ja się tak łatwo nie obrażam, nie masz za co przepraszać. Poza tym napisałem, że może nie mogłaś. Możecie mnie nazywa jasnowidzem Co do gwarancji to przyznam się, ze nie wiem. Zrobiłem chyba tysiące rzeczy, które gdzieś tam wiszą, stoją czy jeżdżą na samochodach i nigdy nikt nie pytał mnie o gwarancję . Robiłem dla przysłowiowych Kowalskich i dla firm, które zatrudniają dziesiątki tysięcy ludzi. Czasami ktoś się pytał jak długo to wytrzyma? Odpowiadałem, że tyle ile daje gwarancji producent użytych materiałów. Jeśli dobrze zrobiłaś robotę, użyłaś dobrych materiałów, to wytrzyma to lata. |
|
|
|
|
gonia
Profesjonalista gonia
|
Wysłany: 10 Czerwiec 2011, 06:29
|
|
|
Uff, kamień z serca Dzięki za szybką odpowiedź, ja tylko zrobiłam projekt i przygotowanie dla drukarni, klejeniem zajęła się inna ekipa ale to z nami rozliczał się klient i w razie jakichkolwiek uwag to my ponosimy tego konsekwencje i stąd moje pytanie o gwarancję. Tak przy okazji, gdyby ktoś z początkujących był zainteresowany ogólnym szablonem przygotowania folii do drukarni to służę pomocą. Pozdrawiam, miłego dnia |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|