Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
X5 - zarządzanie kolorami EKRANU
Autor Wiadomość
ageres 
Początkujący

Wysłany: 11 Czerwiec 2011, 17:22   X5 - zarządzanie kolorami EKRANU

Witam, Jeżeli gdzieś już coś na ten temat było to poproszę o linka, mi się nie udało nic znaleźć.

w cer. 7,9,i x4 (obecnie mam tą wersję w pracy) nie miałem problemów z ustawieniami tak aby po wydruku na drukarce kolory były zbliżone do tego co widzę na monitorze.

W domu testuję sobie X5 i tu zaczynają się schody. Prace, które przygotowałem w X5 po wydruku w pracy mocno odbiegają od tego co widziałem na x5. Głownie chodzi o to, że są znacznie ciemniejsze po wydrukowaniu. W starszych wersjach Corela, w menu zarządzanie kolorami, zmieniałem tak profile monitora aż wreszcie dopasowałem do drukarki. w X5 nie mogę takich ustawień znaleźć. Monitor zareagował jedynie gdy w zakładce "Domyślne ustawienia zarządzania kolorami" wyłączyłem moduł obsługi koloru.

proszę o pomoc.

s-p-i-n 

Wysłany: 11 Czerwiec 2011, 18:36   

poczytaj lub pytaj w tym temacie :) http://corel.wodip.opole....der=asc&start=0

ageres 
Początkujący

Wysłany: 11 Czerwiec 2011, 19:30   

s-p-i-n napisał/a:
poczytaj lub pytaj w tym temacie :) http://corel.wodip.opole....der=asc&start=0

dzięki, temat czytałem prędzej, bardzo dobra robota :)
ale mój problem dotyczy samego X5 a nie zagadnienia kolorów profilów i druku.

tam nie będę pytał bo tylko zaśmiecę wartościowy temat :)
pozdrawiam

chezare 

Wysłany: 12 Czerwiec 2011, 23:46   

Rozumiem, że drukujesz na jakiejś biurowej drukarce?
Z tego co czytałem, to dopiero w X5, tak naprawdę jest porządne zarządzanie kolorami. Jeśli do tej pory Ci się udawało, to bardziej był to przypadek. Z całą pewnością można też powiedzieć, że standardowe ustawienia zarządzania kolorami w Corelu są ustawieniami "do niczego". Generalnie żebyś widział to co się wydrukuje powinieneś mieć skalibrowany monitor i posługiwać się profilem, który przy tej okazji jest generowany, mieć ustawiony profil drukarki, której używasz i podgląd na monitorze ustawiony właśnie z tej drukarki (strzałka do monitora od drukarki w zarządzaniu kolorami).
Na forum jest sporo ludzi biegły w tym temacie i z całą pewnością doczekasz się wkrótce bardziej fachowych porad, musisz uzbroić się tylko w odrobinę cierpliwości :-)

ageres 
Początkujący

Wysłany: 13 Czerwiec 2011, 09:11   

no też czytałem, że X5 porządnie z tymi kolorami zarządza :).
To drukarka bizhub c451, juz taka dość przyzwoita jak dla mnie :)
Wiem, ze najlepiej by było skalibrować, ale akurat do tego co robię to mi takie standardowe ustawienia wystarczały.
Piszesz "strzałka do monitora od drukarki w zarządzaniu kolorami" ... no tak jest chociażby i w X4, ale nie w X5 :/ Nie wiem właśnie jak to ustawiać w nowszej wersji

pozdrawiam

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 13 Czerwiec 2011, 21:14   

ageres, RIP Fiery by się przydał i po kłopocie ja pracuje na zestawie z c5501 pod kontrolą Fiery wraz z dedykowanym kalibratorem i wydruki są extra. Ale jeśli ich nie ma to popatrz najpierw w ustawieniach serwera wydruku w maszynce co masz ustawione bo b.możliwe iż tam tkwi błąd - Konika to zaawansowane ustrojstwo ale nie ostrzega o sprzecznych ustawieniach i być może że wypuszczasz w CMYK-u a on zamienia na RGB i z powrotem na CMYK-a - to minus 3-poziomowego przeliczania ale tak jest i już. Ale podstawa w X5 to mieć skalibrowany monitor, po porostu program uznaje że traktujesz prace profesjonalnie i masz skalibrowany monitor. I bardzo dobrze zabawa z 1 profilem w programie mniej

ale chaos - spróbóje to uporządkować, ale najpierw parę pytań
1* Jaki masz monitor (może mam profile)?
2* Czy używacie kalibratora?
Jeśli nie to proponuje zrobić to samemu w necie są podane tablice i sposoby - warto spojrzeć. NP.:
http://www.ziolek.pl/kalib/kalibr.html
http://www.pcworld.pl/new...programowy.html
http://sag3r.blogspot.com...ji-kolorow.html

ageres 
Początkujący

Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 22:45   

Kula69 bardzo dziękuję za odpowiedz.
no dobrze tak też można... na pewno profesjonalniej, kalibracja zawsze wskazana :)

ale czy jest możliwość w X5 wymuszenia zmiany profilu monitora? gdzieś tam się to ustawia??
pozdrawiam

drozd 
Znawca

Wysłany: 16 Czerwiec 2011, 01:48   

Proponuję wpis kuli69 (z linkami do kalibracji) umieścić gdzieś na ,,górze'' Forum i zamknąć (podobnie jak arcyważny i przydatny dla wielu - zwłaszcza nowych userów Corela - wywód tegrafa o tym jak nie denerwować pana Mietka, czyli o zarządzaniu kolorem w X3). Kalibracja monitorów to podstawa i dobrze, żeby szybkie linki do tej operacji były gdzieś pod ręką, a nie spadały na Forum i ginęły w natłoku innych informacji (cóż poradzić, ruch tutaj spory :-) ). Taka mała sugestia do adminów...

kula69 

Wysłany: 16 Czerwiec 2011, 07:10   

sytuacja z wczoraj:
Przychodzi klient z "gotowym" plikiem plakatu, odpalam i widzę totalną kichę z kolorami - szare, matowe. Pytam go czy naprawdę tak mam drukować (tydzień wcześniej zrobiłem mu kalibracje monitora, bo to kolega) a on na to : "Wiesz jak wyłączysz tą całą kalibracje i przełączę monitor w tryb tekst to u mnie wygląda zaje,,,ście"
Ręce,szczęka i nie tylko mi opadły.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 16 Czerwiec 2011, 07:22   

kula69 napisał/a:
(tydzień wcześniej zrobiłem mu kalibracje monitora

Pytanie do kolegi Kuli69: czy masz może dostęp do kalibratora sprzętowego i porównywałeś może efekty opisane na podanych przez Ciebie linkach, do prostego zainstalowania wygenerowanego profilu? Jak to się ma do siebie, tak na oko?

Pozdrawiam

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 16 Czerwiec 2011, 07:26   

ageres napisał/a:
ale czy jest możliwość w X5 wymuszenia zmiany profilu monitora? gdzieś tam się to ustawia??

http://windows.microsoft....gement-settings

P.S. Tu też jest kreator kalibracji monitora.

ageres 
Początkujący

Wysłany: 16 Czerwiec 2011, 22:29   

tegraf napisał/a:
ageres napisał/a:

P.S. Tu też jest kreator kalibracji monitora.

ale ja nie chcę kalibrować monitora :)
chcę znaleźć w X5 ustawienia zmiany profilów monitora, tak jak to jest w X4 i starszych

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 16 Czerwiec 2011, 23:35   

U mnie w X5 ustawione jest tak:

narzędzia -> Ustawienia obrazu próbnego kolorów -> Symuluj środowisko: ISO Coated v2, zaptaszkowany zachowaj profil CMYK, odwzorowanie kolorów kolorymetryczna względna.

narzędzia -> Ustawienia kolorów dokumentu zaptaszkowane: przypisz inne ustawienia kolorów dokumentu i w okienkach: RGB Adobe RGB 1998, CMYK ISO coated v2.

Jest OK, wydruki są niemal zgodne z tym co widzę na monitorze, a często nawet ładniejsze (jak drukarz się postara i mnie woła jakie kolory chcę ;), dlatego że kolorymetryczna względna przekształca biel z przestrzeni źródłowej na biel przestrzeni wyjściowej w ten sposób, że biel w przestrzeni docelowej jest np. bielą papieru, na którym drukujemy, a nie bielą identyczną z bielą w przestrzeni źródłowej.

Jeśli wypuszczam wydruki na cyfrę to zawsze robię sobie PostScripta na AgfaAvantra, potem destyluję na Distiller z ustawieniami PDF/X-3, nie ufam w tym względzie corelowi i wtedy nie obawiam się o problemy, jest OK, czasem niespodzianki dzieją się tylko przy fioletach ale to kwestia drukarki, na której drukuję (własc. laserowo bo z cyfrą to ma wspólne tylko to, że tu i tu jest toner).

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 17 Czerwiec 2011, 07:04   

ageres napisał/a:
ale ja nie chcę kalibrować monitora :)
chcę znaleźć w X5 ustawienia zmiany profilów monitora, tak jak to jest w X4 i starszych

To właśnie tam. Pod tekstem "Co to jest profil kolorów?" znajdź link "Aby dodać profil kolorów do urządzenia". Opis dotyczy Win7 (w XP było to prostsze znacznie). W Win7 trzeba się naklikać - nie ma ikony w Panelu Sterowania.

Profil monitora - to taki profil "systemowy", podobnie jak font - instalowany w systemie, nie w aplikacji graficznej. W programach firmy na "A" też tak jest. Twórcy wyszli pewnie z założenia, że tak jak można zmieniać drukarki (i ich profile), tak raczej nie zmienia się monitora, w zależności od tego, co i na co się projektuje.

Taka prosta zmiana profilu monitora była możliwa w starszych wersjach Corela, w X5 - nie.

Jak już dojdziesz do ustawień "Zarządzania kolorami" w Win7, to znajdziesz też tam "programowy kalibrator", podobny w działaniu do tych z linków podanych przez kolegę Kula69. Wiem, że Ci to nie jest potrzebne, ale może komuś się przyda.

Pozdrawiam

kula69 

Wysłany: 17 Czerwiec 2011, 19:00   

Tegraf, jest dość znaczna różnica pomiędzy kalibracją na oko a sprzętowa, ale uwidacznia się ona zazwyczaj kiedy robisz projekt na konkretny materiał który też maż "sprofilowany" jeśli lecisz na jakimś ogólnym i projekt nie wymaga super dokładności domowe sposoby są ok. A na pewno lepiej tak niż nic.

ageres 
Początkujący

Wysłany: 18 Czerwiec 2011, 11:07   

tegraf dzięki :)

Odpowiedz do tematu