Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Do czego zapisać?
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 15 Maj 2011, 20:51   Do czego zapisać?

Do czego mam w ogóle zapisać obrazek zrobiony w DRAWie? Tak aby zachowywał się jak wektorówka a do jego obejrzenia nie potrzeba było programu? Widziałem na stronach nawet osadzone takie elementy.

Denerwuje mnie to bo cień się nie zapisuje. Po eksporcie widać jednolity, oblany kolor.
Jak renderuję do formatu PNG bez transparentalnego tła jest okej. No ale sęk w tym, że ja chcę mieć transparentalne tło. A jak znowu zaznaczę by z transparentalnym tłem mi zapisał, to właśnie wtedy cień wychodzi jednolicie bez wtapiania, brzydko.

AKTUALIZACJA: być może to wina przeglądarki zdjęć. Na podglądzie Windows działa. Na IrfanView nie - właśnie tam dostaje grafika ten brzydki cień. Możecie sprawdzić u siebie jak Wam zapisuje?

Ale to i tak nie to co chcę. Do czego mam zapisać by można było potem powiększać obiekt wektorowy w jakiejkolwiek przeglądarce zdjęć? Do jakiego formatu?

s-p-i-n 

Wysłany: 15 Maj 2011, 21:38   

Przegladarka zdjec jak sama nazwa mowi dotyczy tylko przegladania grafik rastrowych, a grafika rastrowa ma ta wade ze jest zalezna od rozdzielczosci i skalowalnosci.

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 15 Maj 2011, 21:47   

IrfanView ma plugin do przeglądania EPSów

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 15 Maj 2011, 23:03   

s-p-i-n napisał/a:
Przegladarka zdjec jak sama nazwa mowi dotyczy tylko przegladania grafik rastrowych, a grafika rastrowa ma ta wade ze jest zalezna od rozdzielczosci i skalowalnosci.

To jest nieprawda.
Wielokrotnie na przeglądarce Opera oglądałem coś "z neta" z końcówką SVF chyba. Czy jakoś tak.

No dobrze... Ale do czego mam zapisać taki plik najlepiej? Do *.EPSa i innych mieć w czterech literach?

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 16 Maj 2011, 07:15   

Bunch napisał/a:
s-p-i-n napisał/a:

To jest nieprawda.
Wielokrotnie na przeglądarce Opera oglądałem coś "z neta" z końcówką SVF chyba. Czy jakoś tak.

jeśli dobrze rozumiem:
s-p-i-n mówił o przeglądarce do zdjęć (windowsowym, picasa) lub cos w tym stylu,
a nie o przeglądarce internetowej.

jak chcesz komuś pokazać projekt i mieć zachowane właściwości g.wektorowej zrób pdf-a

ja pokazuje projekt w marnym jpg-u, po co odrazu dawac komuś plik wektorowy?

chezare 

Wysłany: 16 Maj 2011, 07:31   

SVG (Scalable Vector Graphics), ale obawiam się, że z cieniami też będzie kłopot.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 16 Maj 2011, 12:37   

chezare napisał/a:
SVG (Scalable Vector Graphics), ale obawiam się, że z cieniami też będzie kłopot.

No właśnie. Ale dlaczego z tymi cieniami jest kłopot w SVG skoro to format właśnie do grafiki tego typu?

chezare 

Wysłany: 16 Maj 2011, 20:57   

Prawdę mówiąc, to nie wiem czy się nie da? SVG To format do prostej grafiki wektorowej, a cienie w Corelu, to bitmapy. Moim zdaniem to się nadaje do prostej grafiki wyświetlanej na ekranie. To jest trochę podobne do formatu, którym obsługuje się plotery tnące. Jak wiesz o co chodzi, to wystarczy notatnik żeby coś narysować :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 17 Maj 2011, 18:36   

SVG
W SVG można zapisywać zarówno gradienty jak i przezroczystości. Oprócz nich - także różnego rodzaju efekty, w tym cienie.
CorelDRAW całkiem przyzwoicie obsługuje SVG, jednak nie robi tego tak wyśmienicie, jak we własnym formacie.
Do zaawansowanej pracy z SVG polecam Ci darmowego Inkscape'a, który powstał właśnie z myślą o tym rozwiązaniu.

Sam format jest świetny, ale muszę Cię zasmucić - silniki przeglądarek internetowych obsługują go źle i wybiórczo. O ile proste wektory zobaczysz w większości przeglądarek, to jednak musisz zapomnieć o efektach, cieniach a nawet o przezroczystościach, bo pokazuje je tylko jedna przeglądarka, a i to - nie wszystkie. SVG jest językiem tekstowym, mniej wiecej, tak jak i PostScript, toteż zajmuje dużo miejsca. Dlatego powstała skompresowana wersja formatu, czyli SVGZ... z obsługą której jest jeszcze gorzej.

Testy robiłem rok temu. Najlepiej, to znaczy miernie, wypadł Iron (Chrome), potem była Opera 10, a tuż za nią FireFox 3.4. Internet Explorer 8 nawet się nie kwalifikował.
Dziś mamy nowe edycje przeglądarek (FF4, O11, IE9, CH11), chcesz, to sprawdź - a nuż się coś poprawiło?

PDF
To jest format który powinieneś wybrać do klienckich wglądówek, jeśli zależy Ci na ich skalowaniu. Tylko nie zapomnij o zabezpieczeniu ich przed edycją i wydrukiem - inaczej podpylą Ci projekty, a kradną, uwierz mi, bez względu na to, jakim samochodem przyjechali.

chezare 

Wysłany: 18 Maj 2011, 00:22   

Artur, chyba się trochę z możliwościami svg zapędziłeś :-) Co z tego, że sporo można jak nie ma tego czym wyświetlić? Z tego co przeczytałem, to większość przeglądarek już w wersjach wcześniejszych, niż te które testowałeś niby radzi sobie z svg, jak sobie radzi wiesz najlepiej bo to badałeś. Co do formatu tekstowego, to ten akurat zajmuje najmniej miejsca. Zresztą po prawdzie, to w każdym pliku, obojętnie jakiego by nie był formatu można zapisać tylko i wyłącznie tekst :-)
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To kawałek bitmapy z svg, marnie się jak na tekst czyta :-)

Firefox w najnowszej wersji wyświetla, a że bez sensu? :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 18 Maj 2011, 18:59   

A jednak się kręci!
Chazare, aż tak bym się nie martwił. Barwa, wypełnienie, całkowita przezroczystość oraz wygładzanie krawędzi - to mamy. Czyli mocne postawy już są. Z wolna będzie lepiej. Zatem - warto.

Zalety?
- nie trzeba żadnych wtyczek,
- SVG to standard i to otwarty.

Gdzie kłopot?
Problem bardziej dotyczy rozmiaru pliku: opracowałem nieco bogatych elementów w SVG, ale każdy był cięższy od mocno spakowanego PNG, którego użyłem ostatecznie. Gdyby wszystkie przeglądarki obsługiwały skompresowany SVGZ - użyłbym właśnie jego.

Osadzanie bitmap w wektorze.
A bitmapy? W końcu to obiekty osadzone w pliku tekstowym, który bez nich wygląda choćby tak:
Kod:
<defs
     id="defs5">
    <linearGradient
       inkscape:collect="always"
       id="linearGradient2890">
      <stop
         style="stop-color:#000000;stop-opacity:1;"
         offset="0"
         id="stop2892" />
      <stop
         style="stop-color:#000000;stop-opacity:0;"
         offset="1"
         id="stop2894" />
    </linearGradient>
    <linearGradient
       inkscape:collect="always"
       id="linearGradient2009">
      <stop
         style="stop-color:#d9b977;stop-opacity:1;"
         offset="0"
         id="stop2011" />
      <stop
         style="stop-color:#d9b977;stop-opacity:0;"
         offset="1"
         id="stop2013" />
    </linearGradient>

To jest fragment fortepianowego mechanizmu z Wikipedii. Czytelny, prawda?

Binarny czy tekstowy?
chezare napisał/a:
Co do formatu tekstowego, to ten akurat zajmuje najmniej miejsca. Zresztą po prawdzie, to w każdym pliku, obojętnie jakiego by nie był formatu można zapisać tylko i wyłącznie tekst

Plik binarny jednak nie jest plikiem tekstowym... mimo, że zawiera znaki.
Na przykład, w DOSie możemy pliki kopiować w trybie tekstowym, bądź - binarnym. Robiłem to ostatnio w Volkov Commanderze - koszmar. Wielkie pliki binarne kopiowały się błyskawicznie, ale drobnica tekstowa - kilkadziesiąt godzin! Ot, różnica.
Z wielkością, też jest nie tak, bo zapis binarny pozwala na znaczne oszczędzanie miejsca.

Precelek.
Precelek ładny i dobrze otwiera się tak w Operze jak i w Lisku, ale... on ma cień bitmapowy bez przezroczystości! A gdyby zrobić w ten sposób:

Powyższy obrazek wraz z przezroczystością cienia prawidłowo wyświetlają zarówno Opera 11, FireFox 4 jak i SRWare Iron 11 (Chrome, ale bez szpiegowania).
Dokładnie ten sam obrazek, lecz skompresowany, umieszczam poniżej:

Obejrzą go użytkownicy Opery 11 i Irona 11, ale nie FF 4.

Swoją drogą, znalazłeś bardzo dobrą składnicę obrazków. Dziękuję.

chezare 

Wysłany: 18 Maj 2011, 20:10   

Artur, to się zgadza. Dopóki w svg są tylko wektory, to da się to czytać, osadzona bitmapa niczym nie różni się od każdego innego rastrowego formatu, sieczka :-) Ktoś kto wie jak ten format jest skonstruowany bez problemy narysuje w notatniku wektorową figurę, bitmapy chyba nie da rady :-)
Co do kopiowana danych, to różnica w prędkości między kopiowaniem dużych i małych plików bierze się nie z rodzaju przechowywanych w nich danych, bo przecież plik tekstowy można potraktować jak binarny, tylko z tego, że całą operację spowalnia otwieranie i zamykanie plików. Trzeba utworzyć uchwyt, później go zwolnić, itd. Dlatego stado małych plików kopiuje się wolniej niż jeden duży, ale przecież są tacy co czytają książkę całymi kartkami i większość, która czyta słowo po słowie, wiersz po wierszu,...

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 18 Maj 2011, 21:31   

To może odwiedzicie ten link i powiecie co widzicie?

Zrobiłem ładne logo z cieniowaniami. Zapisałem do SVG i co wyszło?
Jakaś idiotyczna SZACHOWNICA z czerwonymi paskami po bokach!
Co jest? Dlaczego poprawnie tego nie mogę zapisać?
Już nie mowa nawet o tym, że przeglądarka to źle pokazuje, ale że na dysku?

Napisaliście więc aby dlatego publikować do PDFa. To teraz mi wyjaśnijcie dlaczego tę samą grafikę jak zapiszę do PDFa to na podglądzie wygląda ona też beznadziejnie (chropowato, widać linie cieniowania). Przynajmniej ma już kształt, nie to co to powstałe gówno w obrazku pierwszym w tym poście. Ale i tak jest jakieś słabe:
http://zapodaj.net/2ae8e65495d0.jpg.html No zobaczcie sami.
Dlaczego więc wszystko do czego zapiszę swoje logo, pogarsza mi je i oszpeca?
A macie nawet PDFa - zobaczcie jak to wygląda. Jak powiększycie na np. obiektyw to dojrzycie linie cieniowania. Czegoś takiego w pliku programu nie mam, jest jednolicie. Na pewno nie widać tak znacznych różnic w cieniowaniu. Tu ten PDF: tutaj

chezare 

Wysłany: 19 Maj 2011, 06:31   

Bunch, zapodaj cdr, to na pewno koledzy opiszą problem i Ci pomogą. Ja niestety mam X3 i nie wiem czy wszystko czego użyłeś w nim zadziała, ale jakbyś był łaskaw podesłać i w X3, to się przyjrzę łobuzowi.
Bunch, dobrze że Ci się robota, którą zrobiłeś podoba, tylko pomyśl jak to logo będzie wyglądało na papierze firmowym, kiedy będzie miało 2x2 cm? Nie wszystko na co pozwala program musisz wykorzystać w jednym obrazku i nie wszystko da się bezkarnie zapisać do dowolnego formatu.
3Msię

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 19 Maj 2011, 06:43   

te linie to przejście tonalne (najprawdopodobniej) albo z barwy albo z przeźroczystości

Artur Miernik 

Wysłany: 19 Maj 2011, 17:56   

Tylko zerknąłem, ale tu raczej nie potrzeba filozofii. Użyłeś sztuczek związanych z cieniem i przezroczystością. Takie rzeczy przy eksporcie do PDFa są zamieniane na skawałkowane bitmapy, czasem, o szerokości tylko jednego piksela.
Przed eksportem takich wodotrysków trzeba nieco uprościć plik Corela. Na przykład, redukując zaawansowane obiekty do prostszych, rozdzielając efekty od obiektów i zamieniając mapy bitowe z przezroczystością na takie, które są jej pozbawione. Podobnie, przezroczyste obiekty wektorowe, jeśli da się - lepiej zamień na wypełnienie gradientowe.

Docelowa wersja PDFa także ma znaczenie. Wybrałeś, o ile pamiętam - 1.5.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 19 Maj 2011, 21:47   

Nie wiem czy w ogóle możemy wybierać jakiś typ PDFa (to Twoje "1,5" i jaki jest obecnie najnowszy standard). Mówisz aby cieniowanie zamienić na wypełnienie stonowane.
Czy da się to zrobić automatycznie?
Bo nie wyobrażam sobie by przerabiać w takim przypadku kiedyś ręcznie plik w którym cieniowanie (wtapianie, przeźroczystość) nachodzi np. na trzy obiekty. Czy więcej. Trzeba by po kolei wycinać te elementy i z nich tworzyć obiekty z wypełnieniem. A tego tak ręcznie się nie zrobi idealnie przecież. Wyobraź sobie, że na rysunku, którym jest właśnie moje logo, ktoś od lewej do prawej ustawił kwadrat z przeźroczystością. Wyobrażasz sobie teraz przekształcać wszystko co jest pod tym cieniowaniem o każdy obiekt wektorowy, krzywą z osobna i nadawać przejścia tonalne?

No to co, macie jakiś pomysł co z tym logo robić? 8-)

Cysorz 

Wysłany: 19 Maj 2011, 22:02   

To nie Corel ma ograniczenia a Acrobat, stąd też Corel MUSI uprościć takowy plik. To, że można coś zrobić wcale nie oznacza, że można to robić bez żadnych konsekwencji...

Bunch napisał/a:
No to co, macie jakiś pomysł co z tym logo robić? 8-)

Zrobić od nowa, porządnie ;)
chezare zastanawiał się jak to logo będzie wyglądało na papierze firmowym, ja polecam dodatkowo zastanowić się jak będzie wyglądało na wizytówce!!!

chezare 

Wysłany: 19 Maj 2011, 23:09   

Trzeba by koledze Bunchowi wytłumaczyć jak ma robić te pdfy, a dokładnie jak przerobić grafikę w Draw przed eksportem, bo szkoda żeby odebrał robotę np. z drukarni i zobaczył swoje piękne przezroczystości, cienie i powycinane bitmapy na paskudnych łatach.
Myślę Bunch, że w przypadku tego konkretnego projektu, to lepiej nie zapisywać tego do wektorowego formatu, bo każdy coś Ci popsuje. Trzymaj sobie wektory na dysku, a jak będziesz musiał logo gdzieś wykorzystać wyeksportuj w odpowiedniej wielkości i rozdzielczości do jakiegoś rastrowego formatu, który zachowa misternie konstruowane efekty.
Na razie Was koledzy opuszczam, bo człowiek nie krowa, czasami spać musi. Mam nadzieję, że nie będzie mi się śniła grafika, którą musiałem dzisiaj przenosić z Worda i PowerPointa do Corela. Pani narysowała na A4, mnie każe wydrukować na A5 i przy okazji powiększyć tekst o 2 pkt? Jak by ktoś przez przypadek wiedział jak taki manewr wykonać, to będę wdzięczny :-)
Dobrej nocy

kula69 

Wysłany: 20 Maj 2011, 06:50   

chezare, właśnie dostałem reklamie do druku zrobioną w wordpadzie (sic!) i ma być baner 1,5 na 2m :roll: :-D :mrgreen:

chezare 

Wysłany: 20 Maj 2011, 08:02   

To co ja Ci mogę powiedzieć? Powodzenia i miłego dnia.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 20 Maj 2011, 11:03   

Bunch napisał/a:
Bo nie wyobrażam sobie by przerabiać w takim przypadku kiedyś ręcznie plik w którym cieniowanie (wtapianie, przeźroczystość) nachodzi np. na trzy obiekty.

Jakbyś tak kolego Bunch w końcu uległ i umieścił gdzieś tego cdra, jak prosił Chezare, to może by Ci ktoś pomógł. A tak... Nie bój się, nikt Ci tu nie będzie oceniał projektu, ani klienta nie podbierze.

Pozdrawiam

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 20 Maj 2011, 21:02   

Cytat:
Trzymaj sobie wektory na dysku, a jak będziesz musiał logo gdzieś wykorzystać wyeksportuj w odpowiedniej wielkości i rozdzielczości do jakiegoś rastrowego formatu, który zachowa misternie konstruowane efekty.

Chezarre - ja właśnie robię dokładnie tak. Tak też postępuję. Tak też i robiłem bez konsultacji z Wami. To była moja metoda. :lol:

Ale chciałbym się z czystej ciekawości i z racji podnoszenia swoich umiejętności (poznawania programu) dowiedzieć się a co by było gdybym z jakichś tam powodów musiał to zapisać do PDFa.
Więc tu i teraz drążę ten temat. Wy coś tam wiecie na ten temat. Dlatego słucham uważnie.

Wiesz, bo tutaj nie chodzi o to jak sprawić by coś tam zrobić (ogólnie). Tylko chodzi o to, jak coś zrobić takim sposobem a nie innym. Jest napisane, że źle coś tam dobrano cienie? - no to naprawmy to majstrując właśnie tymi wspomnianymi cieniami. Na tej zasadzie.

Cytat:
chezare, właśnie dostałem reklamie do druku zrobioną w wordpadzie (sic!) i ma być baner 1,5 na 2m

Pochwal się, z ciekawości usłyszę, co się dalej działo z tym projektem klienta :)

Cytat:
akbyś tak kolego Bunch w końcu uległ i umieścił gdzieś tego cdra, jak prosił Chezare, to może by Ci ktoś pomógł. A tak... Nie bój się, nikt Ci tu nie będzie oceniał projektu, ani klienta nie podbierze.

No, ale "ja chciałbym się dowiedzieć jak ładnie zapisać to co już jest zrobione tak a nie inaczej". Wiem, to w cudzysłowie zabrzmiało kretyńsko, nieprofesjonalnie, dziecinnie i lamersko, ale obecnie nie widzę żadnej możliwości aby zrobić takie logo (dokładnie tak wyglądające) inną metodą niż zrobione zostało. Nie zrobię go inaczej, nie wiem czy się w ogóle da zrobić go inaczej, nie potrafię. A widzę w projekcie ładnie zrobione logo wg swojej oceny, mi się podoba. Nie ma problemów - no więc takie chcę. Zapisuję... - i jakieś jaja wychodzą. Kompletnie nie wiem dlaczego. Tym bardziej skoro w projekcie wszystko gra.

Podaję link. Akurat nie mam się i tak o co bać. Z roboty się wywiązałem bo nikt o wektorówkę nie prosił i zadowolił się standardowym PNG. Co innego gdybym dostał wytyczne że mam komuś dostarczyć obiekt wektorowyw SVG, wtedy bym się za to nie brał bo to jeszcze nie moja broszka.
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=lUXXtGze <--- Ej, tu link się znajduje do pliku projektu.

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 23 Maj 2011, 06:30   

jak już zamieszczasz plik, to zapisz go w niskiej wersji.

kula69 

Wysłany: 23 Maj 2011, 06:41   

Bunch napisał/a:
Pochwal się, z ciekawości usłyszę, co się dalej działo z tym projektem klienta :)
całe szczęście klient okazał się rozsądny i zmieniliśmy projekt

Odpowiedz do tematu