|
Automatyzacja - podmiana grafiki w pliku |
| Autor |
Wiadomość |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 13 Lipiec 2011, 23:34 Automatyzacja - podmiana grafiki w pliku
|
|
|
Witam,
jest to moj pierwszy post wiec gdyby sie zdazylo ze napisany do niewlasciwego dzialu to prosze go przeniesc.
U mnie "problem" to automatyczna podmiana rysunkow w arkuszu A4. Mam zrobiony szablon z 10 wizytówkami na stronie. Jako, że wczesniej nie miał to żadnego znaczenia chodzi o czas, to wszystkie wizytówki podmieniałem ręcznie i "ustwiałem".
Czy istnieje jakiś skrypt lub mozliwość by np poprowadzic link do wybranej grafiki i aby automatycznie podmienilo wszystkie (te same) grafiki- wizytówki. Inny sposób jaki uzywam to otwarcie kazdej z 10 wizytówek w Photopaint'cie i tam podmiana grafiki i zapis. Czy zna ktoś jakiś sposób na zautomatyzowanie tego? |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 14 Lipiec 2011, 06:25
|
|
|
domyślam się ze robisz 10 kopii żeby to druknąć na jednej stronie
najlepiej to zrób jedną wizytówkę, pozmieniaj wedle potrzeby,
a później użyj narzędzia do impozycji,
z poziomu corela : Plik --> podgląd wydruku.
i tam pobaw się opcjami
pomoc:
http://corel.wodip.opole....light=impozycja |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
|
|
|
 |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 14 Lipiec 2011, 13:27
|
|
|
Dzieki za szybką odpowiedz. Po czesci nie chodziło mi o to, może źle sie wyraziłem w pytaniu. Owszem oba linki sa pomocne, kiedys korzystalem z tych opcji w Corel X5 wielu z nich nie zauwazylem, dzisiaj pokombinuje czy jest szansa by to wyszlo.
Pytanie moje nadal "wisi" wiec inaczej je sformuuje. Np tworzac strone www dajemy link do obrazka ktory to w trakcie wyswietlania strony jest pobierany z jakiegos tam folderu X. ten sam obrazek mozemy wstawic do innych stron, nie koniecznie pod tym samym adresem. Traktujemy ten obrazek jako powiedzmy reklame, ktora co jakis czas zmieniamy. W zwiazku z czy zadnej ze stron nie ruszamy, a na serwerze w folderze X podmieniamy ten jeden obrazek (te same parametry). Po podmianie wszystkie strony automatycznie wyswietla nowy obrazek bez jakich kolwiek zmian w dokumentach oryginalnych. To samo wlasnie chcialem zrobic w Corelu, mam szablon w ktoym mam jeden obrazek zduplikowany 9 razy. Gdyby byla taka mozliwosc jak w przypadku co opisalem powyzej po podmianie jednego obrazka reszta 9 zduplikowanych powinny tez zostac zamienione. Czy istnieje jakis skrypt czy pozostaje jedynie opcja podana przez was w linkach powyzej.
Przy okazji poruszenia opcji duplikuj, we wczesniejszych wersjach 7 - 8 nie pamietam czy w 9 podczas duplikowania jednego zdjecia (obrazku) wlasnie uzyskiwalo sie to o co mi chodzi. teraz praktycznie duplikuj - kopiuj jest to, to samo! Tez zauwazyliscie to? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 14 Lipiec 2011, 16:55
|
|
|
Sa 3 rozwiazania:
jedno to klonuj (zmiana oryginalu powoduje zmiane klonow)
drugie to uzycie dla zaimportowanego obrazka opcji dolacz mape bitowa zew.
Potem po edycji lub podmianie z zachowaniem nazwy oryginalnej bitmapy i zaktualizowaniu lacza wszystkie takie same bitmapy zostana zaktualizowane.
trzecie to zamiana tego w symbol i po edycji symbolu zmieniane zostaja wszystkie te elementy ktore sa symbolami
pozdr. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 14 Lipiec 2011, 20:46
|
|
|
| Masz Wawel rację. Jest wiele sposobów tyle tylko że żeby z nich skorzystać trzeba wcześniej przygotować pole do działania, a tutaj kolega ma raczej bałagan, którego bez pracy uporządkować się nie da. Wątpię żeby x wizytówek było tak skonstruowanych, że łatwo je będzie automatycznie rozkładać i podmieniać. Inna sprawa, że nie bardzo widzę sens w robieniu czegoś co może zrobić sam program bez żadnej praktycznie pracy operatora. Pytanie zrozumiałem dobrze i głowy nie dam, ale mój pomysł jest chyba najmniej pracochłonny. |
|
|
|
 |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 15 Lipiec 2011, 11:30
|
|
|
Własnie chodziło mi o to. Dzieki wawel za podpowiedz. Własnie jestem w trakcie zmiany swojego "template" aby w przyszłosci skupic sie wylacznie na podmianie jednego obrazka bez koniecznosci robienia wszystkiego od zera. Faktycznie istnieje jeszcze opcja klonuj!!
chezare twoj link tez jest bardzo pomocny - do tej pory robilem to recznie (przy czym az takiej automatyzacji nie potrzebowalem wczesniej) bo wizytowki byly ciete na gilotynce recznej.
A jako ze powoli splywaja zamowienia wiec najwyzszy czas bylo to zautomatyzowac , przynajmniej na tyle ile sie da.
Dzieki wszystkim za podpowiedzi i uwazam ze temat mozna zamknac |
|
|
|
 |
|
|