Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOCY :D
Autor Wiadomość
Skuter93
Początkujący

Wysłany: 4 Luty 2010, 17:07   POMOCY :D

Siema mam takie pytanie, od niedawna pracuje w Corelu i teraz mam taki problem, jak zrobic takie coś?

bo jest tylko wypełnienie dwukolorowe... Da się to jakos zrobic ?

Marvolo 
Początkujący

Wysłany: 4 Luty 2010, 17:14   

Nie rozumiem za bardzo o co ci chodzi ?? o romby które są w dwóch kolorach , połozone na przemian?? lepiej żebys dał odnośnik do tej ilustracji

Skuter93
Początkujący

Wysłany: 4 Luty 2010, 17:20   

tak, chodzi mi o romby położone na przemian innym kolorem. bo jak zastosuje sie wypełnienie 2 kolorwe to są zamalowane wszystkie pola.

Marvolo 
Początkujący

Wysłany: 4 Luty 2010, 17:27   

no to po prostu weż zrób romb ( kwadrat i poprzez klikniecie na niego dwa razy obróć go) porozkładaj go tak jak masz na ilustracji (ten jeden romb który zrobisz zkopiuj go i porozkładaj gdzie chcesz) a potem po prostu weż zaznacz romb i i wypełń go kolorem ( lewy przycisk myszy na kolor, prawy to kolor konturu)

Skuter93
Początkujący

Wysłany: 4 Luty 2010, 17:33   

no robiłem tak i zapisałem, później chciałem użyć jako wypełnienia wielokolorowego to wyszly mi jakies dziwne nie proporcjonalne kwadraty;/ a własnie sęk w tym, że potrzebuję tego na wieksze wypełnienie. Jak bd kopiował to mi cały dzien zejdzie. Masz jakąś rade?

Marvolo 
Początkujący

Wysłany: 4 Luty 2010, 18:35   

A wiec ja bym to zrobił tak :
1.Robię kwadrat ( wybieram opcje prostokąt i rysuje przytzymujac ctrl)
2.Obracam ten o to kwadrat o 45 stopni
3.nastepnie wchodze do rozmieszczenie>transformację>połozenie i tak wiec Oś X to oś pozioma, a Oś Y pionowa - jesli chcesz przesunąć w prawo w poziomie wpisuje do X daną wartość , jeśli w lewo to przed wartościa wpisujesz minus "-". To samo z pionem bez minusa w dół o daną wartość z minusem do góry. A wiec co do twojej pracy zrób tak zaznacz romb, popatrz ile twój romb ma szerokości a nastepnie wpisz do osi x i naciśnij "zastosuj do duplikatu" ( możesz potem np zaznaczyć 5 rombów i dawać zastosuj do duplikatu i bedzie ci tworzyło 5 naraz) to samo z rombami pod spodem tylko ze wpisz do Y np "-50"

To by było na tyle , ale co do kolorów to i tak chyba bedziesz musiał wypełniać pojedyńczo

Skuter93
Początkujący

Wysłany: 5 Luty 2010, 11:36   

Dobra, pomogłeś mi.:) Dzieki wielkie :))

Odpowiedz do tematu