Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel Draw 12 - Windows 7 64 Bit
Autor Wiadomość
kaszczu 
Początkujący

Wysłany: 2 Kwiecień 2010, 11:40   Corel Draw 12 - Windows 7 64 Bit

Witam Wszystkich forumowiczów (to mój pierwszy post)
Mam problem niedawno przesiadłem się na system Windows 7 64 Bity (taki był w nowym lapku).
No i po instalacji Corela 12 pojawił się problem program co chwilę się zawiesza (szukanie rozwiązania przez system i kicha wywala do pulpitu).
Starałem się uruchamiać we wszystkich możliwych trybach zgodności i nic.
Dodam że mam legalnego corela 12 a nie stać mnie w tej chwili żeby kupić wyższą wersję tym bardziej że do tego co robię wystarczy mi leciwa ale rewelacyjna 12.
Jeśli jest ktoś kto miał taki problem i udało mu się go rozwiązać to proszę o informację.

anial 
Początkujący

Wysłany: 6 Maj 2010, 21:12   

wiam, pierwszy raz na forum.
Używam legalnego corela 12.

Oto moja przygoda

(Nieopatrznie) zakupiłam komputer z Windowsem 7 64 bit OEM.
Sprzedawca pytał jakiego oprogramowania korzystam, mówiłam CS4 i Corela.
Po instalacji Corela takie objawy: wieszał się, nie otwierały się palety, zamykał się sam - nie da się pracować.

Telefon na infolinię Corela: miły Pan powiedział że producent teoretycznie mówi że wysokie wersje współpracują z Windowsami 64 bit, ale on jako człowiek mówi mi ze to nigdy stabilnie nie będzie chodziło na 64.

OK

Wrotki do Komputronika: czy można ten bubel (Windows 7 64 bit OEM) zwrócić razem z całym zestawem? NIE!
Po wklepaniu serialu z obudowy akceptujemy umowę i żadne prawa konsumenta nie pomogą. Windows i zestaw komputerowy zostaje z nami do naszej lub jego śmierci :)

Musiałam mieć strasznie smutną mine w tym Komputroniku - wizja zakupy innego Windowsa 32 (albo pirat na firmowym kompie ;( )
Godzinę później miły Pan z Komputronika zadzwonił z poradą aby P O Ż Y C Z Y Ć od kogoś płytę Windows7 32 bit i przy reinstalacji wklepać mój serial. Faktycznie serial od 64 zadziałał na nowym Windowsie7 32 bit.

Ale tu niespodzianka: Corel bez zmian sprawia tesame problemy (nieaktyne palety z przybornika)

Prawie sie poddałam, ale
zaczęłam majstrować przy trybach zgodności - pudło
zaznaczyłam fistaszki "wyłącz kompozycje wizualne", "wyłącz kompozycję pulpitu"
(uruchamia się to menu podręczne na ikonie Corela -> właściwości -> zgodność
oraz dodatkowo w wyglądzie Windowsa ustawiłam "klasyczny windows" (bez tych fajerwerków przeźroczystości - wygląd okien jak XP)

I DZIAŁA!

Każdy kto widział Windowsa 7 wie, że wszystkie wyskakując okna mają tam niepotrzebne efekty, cienie, przeźroczystości itp cuda. Odnoszę wrażenie, że Corel sobie z nimi nie radzi, i stąd problemy z wysuwanymi paletami (w moim przypadku)

Niewykluczone, że to pomogłoby nawet w Windowskie 7 64 bit, ale juz mi sie nie chce stawiać systemu od nowa :)

Reasumując: zanim kupicie nowszego, lub 64 bitowego Windowsa upewnijcie się czy wasze oprogramowanie w tej wersji na nim działa (doświadczalnie!) .
Takiej informacji rzetelnie nie udzieli wam sprzedawca Windowsa (bo skąd ma wiedzieć biedak), a czasem nawet producent oprogramowania.

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 7 Maj 2010, 06:14   

ja pracuje w x4, właśnie na win 7 64bity, i jak narazie żadnych problemów, ale cieszę się że uporałaś się ze swoim problemem ;)

iguassu 
Początkujący

Wysłany: 29 Marzec 2011, 15:04   

Aniu, tez korzystam z tego gówna, jakim jest Windows7 64bit (non stop problemy z kompatybilnoscią) i wlasnie dzisiaj (wczoraj jesczze bylo ok) włączam plik robiony w corelu i lipa. Program sie zawieszał non stop, ikonki i paleta nieaktywna...zrobiłam zgodnie z Twoja wskazówką i EUREKA ! Działa, a bylam juz niezle wQrwiona...Dzieki Aniu :)

dktw 
Bywalec

Wysłany: 10 Lipiec 2011, 11:34   

hej
wielkie dzięki Aniu, moja cdr 11 też nie chciała współpracować z win7 ale po ustawieniu okienek na klasyczny windows działa,

pozdrawiam

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 10 Lipiec 2011, 18:29   

Windows 7 64bit bublem? To jest świetny wybór na system operacyjny.
Jakim ignorantem trzeba być, aby takie bzdury pisać?

Jak się ma śmieci na komputerze, coś źle pokonfigurowane, to nic nie pomoże.

Kupiłem tydzień po premierze i może ze 2 aplikacje miały problem (audacity i coś tam może kiedyś dawno temu), a tak to wszystko rewelacja działa.

miro88 
Doradca

Wysłany: 16 Sierpień 2011, 18:42   

Czy Corel 12 będzie działał bezproblemowo na Windows 7?

Cysorz 

Wysłany: 16 Sierpień 2011, 19:11   

Będzie, ale pamiętaj, że do 12-tki musisz wgrać wszystkie SP jako że jest to jedna z bardziej wadliwych wersji.

miro88 
Doradca

Wysłany: 16 Sierpień 2011, 19:22   

Lepsza X3 od 12 do Windows7?

Cysorz 

Wysłany: 16 Sierpień 2011, 20:01   

Zdecydowanie!
Ale SP też są obowiązkowe...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 17 Sierpień 2011, 07:38   Re: Corel Draw 12 - Windows 7 64 Bit

kaszczu napisał/a:
... wystarczy mi leciwa ale rewelacyjna 12.

Malutki napisał/a:

...ale pamiętaj, że do 12-tki musisz wgrać wszystkie SP jako że jest to jedna z bardziej wadliwych wersji.

Hmmm... ;-)

O Corelu 12 na windows 7 tu cos jest:
http://coreldraw.com/forums/t/17832.aspx

Odpowiedz do tematu