|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Eksport do pdf'a |
| Autor |
Wiadomość |
skrzypol
Początkujący

|
Wysłany: 26 Sierpień 2011, 15:49 Eksport do pdf'a
|
|
|
Zgłupiałem do reszty.
Robię sobie prosty projekt. Używam dosłownie jednego koloru. Zapisuje, eksportuje do pdf i patrzę - kolory rozjeżdżają się nie wiedzieć czemu. W corelu cmyk, pdf eksportowany cmyk. Drukuje dla testu, mówiąc sobie, że moze tylko durnie się pdf wyświetla, alena kolorowym laserze (a więc cmyk) i drukuje się beznadzieja.
W końcu viola! Narzędzia -> zarządzanie kolorami -> wyłączam, już ktoś kiedyś mi poradził tę opcję, bo faktycznie kolory się dziwnie przekłamywały.
I teraz już w ogóle maniana. W corelu kolory zmieniły się całkowicie, musiałem wybrać je znów. Wybrałem odpowiednie kolory, drukuję test - jest ok. Eksportuje do pdf - wygląda strasznie, kolory znów się przesunęły! Drukuje pdfa - wygląda tak samo źle jak na ekranie.
I w końcu znalazłem rozwiązanie: pdf wygląda tak samo jak projekt corela dopiero jak w ustawieniach eksportu pdf ustawi się kolory RGB a nie cmyk (sic!). Wtedy wszędzie wygląda dobrze, i dobrze się drukuje. Tylko ja już głupi jestem, bo przecież wszystko jest jest cmyk, a tu eksport rgb...
No i aż strach wysłać do drukarni, bo już sam nie wiem jak ten kolor będzie wyglądał.
Czy ktoś może mi wyjaśnić, czy ja zgłupiałem do reszty, czy ja po prostu nie umiem eksportować do druku, a jeśli tak, to jaki powinien być algorytm...?
Liczę na pomoc :)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 26 Sierpień 2011, 17:47
|
|
|
Nie zgłupiałeś, tylko cmyk w Twojej drukarce, to nie ten sam cmyk co w offsecie.
Jeśli chodzi o drukowanie w drukarni, to ja bym się raczej trzymał rad kolegów, którzy zęby na tym zjedli, a po drugie jak im wyślesz RGB, to poumierają ze śmiechu i będziesz musiał innej drukarni szukać. |
|
|
|
 |
skrzypol
Początkujący

|
Wysłany: 27 Sierpień 2011, 16:17
|
|
|
ale w takim razie mam prośbę o opisanie jak powinienem to dokładnie zrobić, żeby było dobrze, tj. jak wyeksportować odpowiednio pdf'a z corela do druku? Bo już sam się pogubiłem jak powinno być... Głównie nie wiem dwóch rzeczy:
Czy w Narzędzie -> zarządzanie kolorami - powinno zostac wyłączone, czy jednak domyślnie?
W ustawieniach eksportu pdf rozumiem, że ustawione cmyk?
I nie martwić się tym, że wygląda zupełnie inaczej w pdfie niż w corelu? I które kolory zostaną faktycznie wydrukowane? Te "z corela" czy te "z pdf'a"? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 27 Sierpień 2011, 16:40
|
|
|
Skrzypol, ja się w temacie za mocny nie czuję, wypracowałem jakieś swoje metody, które fachowcy by obśmieli, dlatego nie będę Cię uczył jak robić pdfy. Na forum bodaj w dziale FAQ jest wykład Tegrafa, który jeśli nie wszystko to na pewno wiele Ci wyjaśni.
W skrócie to jest tak, że te wszystkie biurowe laserowe kombajny, które używają 4 kolorów opisanych jako CMYK są tak skonstruowane żeby jako tako wydrukować to co pani Krysia w biurze w Excelu czy Wordzie wykombinuje. To nie ma nic wspólnego z drukiem offsetowym. Żeby było śmieszniej to offsetem można też drukować np. na plastiku i w takim przypadku też używa się innych farb. Przy drukowaniu na tej swojej drukarce trzymaj się tego co sam odkryłeś i wypracowałeś. Jak jest dobrze to nie ma co kombinować. Do drukarni powinieneś jednak dostarczać pliki, które spełniają pewne warunki. Żeby wydrukowane kolory Cię nie zaskakiwały, to należy korzystać z zarządzania kolorami, które oferuje program, po to ono jest. Całą procedurę należy rozpocząć od skalibrowania monitora, bo bez tego cała reszta niewiele da, co z tego że będziesz miał wszystko cacy poustawiane jak monitor wyświetli ci zupełnie co innego?
To że w pdfie widać grafikę inaczej niż w Corelu to naturalne, monitor korzysta z systemu RGB, a ma wyświetlić jak kolory będą wydrukowane w CMYK. Jak masz ustawiony właściwie zarządzanie kolorami, to w Corelu zobaczysz kolory tak jak będą wyglądały wydrukowane, oczywiście w przybliżeniu. Druga sprawa, to to, że większość przeglądarek pdfów nie potrafi skorzystać z osadzonych profili kolorów i stąd co innego w Corelu, a co innego np. w Acrobat Reader. Oczywiście możesz skorzystać z Acrobata ale jak zaczniesz szukać żeby go kupić, to usiądź bo ceny mogą Cię uszkodzić
Zarządzanie kolorami dba nie tylko o właściwą konwersję między np. RGB a CMYK ale też np. o to żeby w jednym miejscu nie było za dużo farby, bo się rozleje na papierze.
Do drukarni masz oddawać pdfy w CMYK i jeśli nie chcesz się dziwić przy odbiorze towaru to korzystaj z zarządzania kolorami. Przeczytaj co na ten temat napisał kolega TEGRAF, WAWEL i parę innych osób, które się na tym znają.
Aha, domyślne ustawienia zarządzania kolorami nie pomogą, a prędzej zaszkodzą. |
|
|
|
 |
skrzypol
Początkujący

|
Wysłany: 28 Sierpień 2011, 10:54
|
|
|
Genialne, właśnie czegoś takiego szukałem.
Gorąco dziękuję za konstruktywną pomoc :) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|