Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Wywalania się" corela
Autor Wiadomość
dvdek
Początkujący

Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 07:30   "Wywalania się" corela

Witam,
Mam problem z corelem 9. Po zainstalowaniu wszystkich elementów komputera wywala się co jakiś czas - że wykonał nieprawidłową operację. Instalacja corela od nowa nic nie daje (wgrywa się tylko do pewnego momentu i znika), deinstalacja nie daje rezultatu bo programu według windowsa nie ma. Reinstalacja systemu też nic nie daje bo problem się pojawia z powrotem. CD jak najbardziej oryginalne i nie porysowane.
Mam winXP service pack 2, amd athlon 64 processor 2800+, 1,81 GHz, 1,50 GB RAM. Wszytko uaktualnione.
Pojawia się także informacja: program wykonał nieprawidłową operację" albo już po otwarciu jakiegoś dokumentu: nie znaleziono pliki CdrCpr90.dll w katalogu programów
Nie mam pojęcia jak to ugryźć, myślałem, że coś nie pasuje z innymi programami ale też nie.
Jeśli macie jakiś pomysł to dajcie znać. Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam
dvdek

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 15:08   

Zmień płytę, z której instalujesz Corela - być może to na niej jakieś pliki są uszkodzone. Całkowicie legalnie możesz ściągnąć Corela ze strony domowej i wklepać swój numer podczas instalacji. Nie wiem jaki masz system plików, ale na NTFS wszystko chodzi i szybciej i lepiej, nie mówiąc już o stabilności całego systemu.

dvdek
Początkujący

Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 17:33   

Płyta jest ok, na próbę instalowałem je na dwóch różnych komputerach i działa. System jak najbardziej NTFS. Pozdrawiam

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 20:09   

Czyli można założyć, że soft jest OK. Zatem pozostaje kwestia hardware... W tym przypadku jedynie dwa rozwiązania można zalożyć: albo pamięć się buntuje, albo co bardziej prawdopodobne laser w odtwarzaczu jest przybrudzony lub zużyty.
W pierwszym przypadku wystarczy zamienić kostki w slotach, w drugim zrobić obraz (nie kopię!!!) płyty - jeżeli masz możliwość to na innym komputerze - i instalować z napędu wirtualnego.

To takie moje "gdybanie", ale nic innego mi do głowy nie przychodzi...

dvdek
Początkujący

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 19:31   

Witam,
Instalka z innego cd nic nie daje, z pamięcią też próbowałem i dalej nic. Normalnie nie mam pojęcia co zrobić, nie wspomnę o pomocy z Magit... jakaś dziewoja stwierdziła, jakiś pół roku temu że 11 już jest za stara, żeby mogli pomóc, a dzisiaj dostałęm od nich e-maila, że 9 jest za stara... normalnie co to za serwis... Pozdrawiam

kancik 
Początkujący

Wysłany: 5 Maj 2007, 14:55   

witam
szczerze mowiac nie bede mogl chyba Ci pomoc, wrecz przeciwnie, mam podobny problem. Moze odpowiedzi na moje pytania pomoga takze w Twoim przypadku?

U mnie po "odswiezeniu" kompa (nowa plyta, grafika i pamiec) pojawily sie klopoty. Corel zawiesza sie czasem juz w momencie otwierania nowego dokumentu lub przy probach otwierania, zapisania, importu i eksportu plikow. Wczesniej mialem plyte z AGP, Saphire 9550, Durona 700 i 512 MB SDRAM i wszystko dzialalo jak nalezy. Teraz jest nowa plyta Gigabyte z PCIE, Athlon X2 DC 3800+, GeForce 6100, 512 MB DDR2. Jestem w szuku i coraz blizszy zalamania :-( HELP!!!
Moze to kwestia zlego doboru plyty glownej i procka??? sam nie wiem. A moze to blad Corela (pracuje akurat na wersji 9.0)?

Pomozcie prosze.

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 8 Maj 2007, 23:09   

Właśnie odkryłem jedną ciekawą rzecz na stronach corela/ Otóż ostrzegają na nich przed błędem występującym przy starszych wersjach (10 i w dół) po wgraniu servicepack2 do winxp.

Jak zwykle... nikt nie zauważa, że czasy się zmieniły - do starych wersji corela proponuję starszy system... powinno pomóc, choć 9 dość często się wywalała bez wgranych patchy. Te można znaleźć choćby i na stronach corela - oczywiście jeśli program jest oryginalny ;-)

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 8 Maj 2007, 23:59   

Jest jeszcze jedna rzecz o której rzecz jasna nie piszą ;) - otóż oryginalny silnik Corela pisany był pod procesory korzystające ze wspomagania zmiennoprzecinkowego, czyli takiego, z jakim miały problem procesory Athlona - dotyczy to oczywiście starszej wersji hardware, ale kto to wie, co tam naprawde drzemie...
Mimo wszystko - według mojego absolutnie subiektywnego odczucia - Corel stabilniej działa na Intelu niż na Athlonie.

kancik 
Początkujący

Wysłany: 9 Maj 2007, 07:37   

Dzieki za to info. Jesli chodzi o prace Corela pod Intelem to mam odmienne zdanie. Corel wywalal mi sie zarowno pod Intelem jak i AMD. Wersja 9.0 chodzila natomiast idealnie pod Duronem 700 na starej plycie z AGP i SDRAM, takze w srodowisku XP.
Chyba czas zmienic bryke na model 12 lub X3. :->

pozdro
Grzesiek

Odpowiedz do tematu