Jak zrobić takie tło? |
Autor |
Wiadomość |
Wiesiek
Początkujący
|
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 5 Maj 2007, 14:02
|
|
|
Witam, wejdź na tą stronę corel.wodip.opole.pl (Efekty) Jak nic nie znajdziesz to daj znać coś poradzimy...
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Wiesiek
Początkujący
|
Wysłany: 6 Maj 2007, 14:49
|
|
|
Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź...
W Photoshopie teki efekt (w skrócie) robi sie tak, że pionowe prostokąty poddaje się działaniu filtra "polar coordinates".
Ja chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób można "takie cios" wykonać w Corelu
PS. proponowana przez Ciebie stronka jest OK, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie. |
|
|
|
|
IdCzarek
Doradca Czę100chowa
Wiek: 42 Dołączył: 09 Mar 2007 Posty: 109 Skąd: Czę100chowa
|
Wysłany: 6 Maj 2007, 21:05
|
|
|
ja bym to zrobił tak.....
stworzył jednobarwne tło umieścił na środku kartki przez środek tła przeprowadził 2 krzyżujące sie ze sobą pod kątem 90 st prowadnice wyznaczające środek. Potem użył jeszcze 4 (2 poziomych i 2 pionowych) aby ograniczyć z każdej strony prostokąt z tłem.
Tak przygotowane tło i prowadnice pomogą nam w wykonaniu dalszej części.
Włączamy przeciąganie do prowadnic.
Za pomocą narzędzie do rysowania krzywych rysujemy (zaczynając od środka) trójkąty rozchodzące sie do boków tła. gdzie podstawa trójkąta jest styczna i równoległa do boku tła jednobarwnego (do tego przyda nam sie przyciąganie do prowadnic) i tak narysowany trójkącik odpowiednio do efektu jaki chcemy uzyskać (gęstość pasków, ich ilość) odpowiednio modyfikujemy i rozkładamy na całości tła jednobarwnego ;]
Mam nadzieje ze jest wszystko zrozumiałe ;] |
|
|
|
|
Ayek
Początkujący webmaster
Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 9 Maj 2007, 12:52
|
|
|
Wiesz co, IdCzarek, mam problem ...chyba przez to, że nie zażyłem rano Bilobilu, którego biorę by nie zapomnieć o wzięciu lecytyny, która prawdopodobnie pomogłaby mi rozbujać moje stare, szare komórki do załapania Twojego wyjaśnienia Ja zaproponuję trochę inaczej ugryźć temat (choć nie wiem, czy okaże się łatwiejszym). Myślę, że takie centralnie rozłożone promienie najłatwiej będzie zrobić poprzez powielenie wycinka koła.
1. Rysujemy koło
2. Z koła robimy wycinek koła. Tu trochę matematyki (oj tego nie lubię ) Zakładamy, że chcemy 40 "promieni", więc dzielimy 360° (pełnego koła) przez 40, co daje nam 9°. Skoro obszar promieni stanowi 50% całej powierzchni (względem tła), więc jeszcze te 9° x 50%, co daje nam 4,5°. - Nasz wynik wpisujemy w polu wartości kąta wycinka koła [dokładniej: jest to różnica pomiędzy kątem początkowym a końcowym wycinka].
3. Ustalamy wartość wymuszania kąta na 9° [Opcje (Ctrl+J) > Edit > Constrain angle]
4. Teraz sobie powielimy nasz wycinek, z punktem obrotowym na jego "szpicu". W tym celu - dla ułatwienia - włączamy przyciąganie do obiektów [Menu: View > Snap to Objects]; klikamy obiekt 2 x (aby uaktywnić uchwyty do obracania obiektu) i przenosimy środek obrotu na ostry wierzchołek.
Łapiemy za "obracałkę" (lewym klawiszem myszy) i - z wciśniętym klawiszem Ctrl - po naszych wymuszonych 9 stopniach upuszczamy prawym klawiszem duplikat. Teraz wystarczy duplikować przez Ctrl+D [Menu: Edit > Duplicate].
5. Grupujemy nasze 40 wycinków koła (dla porządku)
6. Rysujemy prostokąt tła, tak by znajdował się wewnątrz "kuli promieni".
7. Najsprytniej teraz będzie wykadrować naszą "kulę" wycinków tymże prostokątem. W tym celu zaznaczamy "kulę promieni" >> Menu: Effects > PowerClip > Place Inside Container... - i wskazujemy prostokąt (kadrujący).
Finito
promieniste-tlo.zip Gotowy plik CDR (wersja 9) |
Pobierz Plik ściągnięto 1014 raz(y) 10.1 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez Ayek 9 Maj 2007, 14:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
IdCzarek
Doradca Czę100chowa
Wiek: 42 Dołączył: 09 Mar 2007 Posty: 109 Skąd: Czę100chowa