Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel X5 głupieje przy fontach
Autor Wiadomość
joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 20 Październik 2011, 23:57   Corel X5 głupieje przy fontach

No to mam kłopot:

Posiadam 2 komputery stacjonarny i laptopa. Na stacjonarnym pracuję ja, na laptopie moja wspólniczka.
Na obu system Winda XP SP3 ze wszystkimi uaktualnieniami. Na obu Corel X5 z tej samej instalki, klucza licencyjnego itp (wersja na klika stanowisk, chyba 3 albo 5 nie jestem pewna, nie mam czasu doczytać ale w każdym razie legalna i kosztowna opcja).
Kłopot pojawił się przy tym, że kiedy przenoszę plik z laptopa na stacjonarny za pomocą pendrive lub mailem, to na stacjonarnym wywala mi czcionki mimo, że na laptopie zostały one skrzywione (w drugą stronę czyli ze stacjonarnego na laptopa ten problem nie występuje). I są skrzywione, nie ma bata że nie, nie popełniamy tu błędu, żeby uprzedzić komentarze. Instalka czcionek też nie pomaga, nadal je wywala! Mało tego, po takiej operacji na laptopie też wywala brak czcionek, które wcześniej były użyte, ale plik otwiera się, o dziwo, prawidłowo i po kolejnym otwarciu pliku na laptopie jest OK.
Problem rozwiązujemy tak, że plik, jaki ma być przenoszony z laptopa na stacjonarny zapisujemy w wersji X4. Wówczas nie ma kłopotu, co skrzywione to skrzywione i otwiera się bez błędu, to samo z zainstalowanymi czcionkami.
Jest to strasznie upierdliwe, a często musimy wymieniać się plikami z moją wspólniczką i przez to puściłyśmy ostatnio błąd w druku, dość kosztowny.

Dodam, że dopóki pracowałam na wersji: X3 na laptopie i X4 na stacjonarnym to tego kłopotu nie było. Zachciało mi się uaktualniać i ujednolicać no to mam...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 21 Październik 2011, 07:18   

Robiłaś uaktualnienie X5? Spróbuj standardowe F8 podczas startu.
Po za tym proponuje oczyścić system ja używam do tego celu TuneUp , żeby się nie powtarzać podaje linka i krótkie zalecenie .
( http://corel.wodip.opole....p?p=28250#28250 )

Może podeślij jakąś próbkę, zobaczymy jak plik będzie się zachowywał na naszych komputerach.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 21 Październik 2011, 09:25   

F8 próbowałam przy obu corelach, spróbuję oczyścić system zaproponowaną metodą, jak dalej będzie problem to podeślę próbkę.

restauro 

Wysłany: 21 Październik 2011, 10:19   

Program jest bardzo bezpieczny , oprócz podstawowego czyszczenia rejestrów ,nieaktywnych skrótów ,śmieci systemowych modułem którego skrót jest na pulpicie
"TuneUp Konserwacja 1 "kliknięciem "
ma dużo innych ciekawych możliwości . Zachęcam do pobrania ze strony instrukcji w PDF w polskiej wersji językowej i przestudiowania bardziej ukrytych opcji .
Znalazłem opcję naprawy katalogu z czcionkami (zobacz załącznik)

obraz (8).jpg
Pobierz Plik ściągnięto 191 raz(y) 133.26 KB

restauro 

Wysłany: 23 Październik 2011, 15:47   

Czy masz wszystkie uaktualnienia? Właśnie zauważyłem że już jest sp3 Wydawało mi się że tylko sp1.ale ja mam X4 wiec dokładnie nie sledze młodszych kolegów .

CDGSX5SP3.exe
(193 MB)

Cree 
Początkujący

Wysłany: 23 Październik 2011, 18:08   

W tej chwili do Corela X5 prócz SP3 jest "Hot Fix 4". Z poziomu Corela jednak nie pokazuje się jako aktualizacja. Trzeba ręcznie ściągnąć i zainstalować.

http://www.corel.com/serv...d=1259872370151

Odpowiedz do tematu