|
desktop layer |
| Autor |
Wiadomość |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 19 Październik 2011, 20:30 desktop layer
|
|
|
Witam koledzy, proszę o podpowiedzi jak to robicie.
Opis:
Mam kilku stronnicowego cdr-a na wszystkich stronach za wyjątkiem pierwszej jest taka sama ramka ze zmiennymi danymi wprowadzanymi ręcznie. (ramke tą wrzuciłem na warswę desktop) aby tylko raz zmieniać dane i odchudzić plik.
niestety zawartość ramki pokazuje się również na stronie pierwszej.
Problem:
Wiecie jak zrobić aby ramka z desktop layer nie pojawiała się na stronie pierwszej, ew na wybranych stronach?
Z góry dziękuję za odpowiedzi |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 19 Październik 2011, 20:43
|
|
|
Wydaje mi się, że wiem?
Nie da się tak zrobić?
Parę kresek praktycznie nie ma żadnego znaczenia dla wielkości pliku. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 19 Październik 2011, 20:46
|
|
|
Do takich rzeczy Corel wprowadzil - warstwe glowna/master layer i wlasciwosci tej warstwy. Klikajac we wlasciwosciach na danej str. - wprowadzone zmiany dotycza tylko wybranej strony (widocznosc, druk, edycja) mozna osiagnac to co trzeba, czyli wylaczyc obecnosc elementu na stronie.
pozdr. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 19 Październik 2011, 21:10
|
|
|
| Może źle zrozumiałem, ale wydaje mi się, że kolega w trosce o o wielkość pliku - moim zdaniem w tym przypadku nieuzasadnioną - wstawił tabelę jednakową dla wszystkich stron właśnie na warstwę główną. I wszystko jest cycuś miód ultramaryna, ramka wyświetla się na wszystkich stronach, bo przecież po to jest warstwa główna, kłopot jest w tym, że na jednej ma się nie wyświetlać. Jak wyłączyć widoczność obiektu na stronie, na której go fizycznie nie ma? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 19 Październik 2011, 21:17
|
|
|
j.w.
wszystko jest we wlasciwosciach warstwy gl., mozna wylaczyc ja na dowolnej stronie lub stronach. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19 Październik 2011, 21:23
|
|
|
We wcześniejszych wersjach Corela warstwa główna odnosi się do wszystkich stron bez wyjątku, więc trzeba ją przenieść na sam spód (w kolejności warstw w managerze) i na aktualnej warstwie wstawić po prostu biały prostokąt a nad nim resztę.
Przy okazji - defaultowo "desktop layer" jest niedrukowalna, więc przydałoby się to wszystko przenieść na nowo stworzony "master layer" lub zmienić jego właściwości. F9 wyświetli co będzie drukowane a co nie. |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 20 Październik 2011, 21:02
|
|
|
Wawel, poraz kolejny zaoszczędziłeś mi sporo czasu i otworzyłeś oczy. Dziękuję.
Dodam jeszcze tylko przedruk z innego forum na ktorym doczytałem jak zmienić te ustawienia dla poszczególnych stron:
Q:
i hav 20 pages in my file and all odd pages hav logos on right side and all even page hav logo on left.
A:
Here are some steps you could follow
1 Create one master layer for RH Page and one for LH page
2 Place the objects on respective Master layers. (This will start showing the objects on all pages)
3 Go to the page where you need to hide the master layer and open Layer Manager from the object docker and mark the master layer as non Printable and non Visible.
See the layer manager image attached.
Teraz jest wszystko jasne.
P>S> Pojemnośc pliku to przy okacji zmniejszam. A głównie chodziło mi o częśc wspólną szablonu akceptacyjnego do projektów ktore wysyłam do klientów. Przyczym na pierwszej stronie mam takie jakby zestawienie wszelkich niezbędnych informacji do zrozumienia tego co będzie się działo dalje.:D |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Październik 2011, 21:13
|
|
|
| O - całkiem fajne wyjaśnienie - może się przyda nawet naszemu forumowemu trolowi ;) |
|
|
|
 |
|
|