Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
X5 i zapis w wersji 9 - problem z odczytem pliku
Autor Wiadomość
Kartpol
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2011, 09:59   X5 i zapis w wersji 9 - problem z odczytem pliku

Pierwszy post na forum - dzień dobry :).

Często korzystamy z wersji 9 Corela, ale mamy też wersję 15 i niestety X5 dziwnie zapisuje pliki w wersji 9. Przy odczycie w 9 plik zaczyna się otwierać i za chwilę wyskakuje błąd. Ten sam plik (zapisany w X5 do wersji 9) nie chce się nawet później otworzyć w X5.
Zjawisko występuje w przypadku plików bardziej złożonych, małe pliki z zastosowanymi tymi elementami (bitmapa, obrysy, symbole, czcionki) raczej się otwierają.
Ktoś ma taki problem i znalazł jakieś obejście, sztuczkę?

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:02   

Hej, ja tak miałam ponieważ długo pracowałam na dwóch corelach: X5 i 9. W X5 zapisywałam pliki w wersji 8. Działało oczywiście z wyjątkiem odczytu fontów, te sypały się zawsze :-)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:03   Re: X5 i zapis w wersji 9 - problem z odczytem pliku

Kartpol napisał/a:

Ktoś ma taki problem i znalazł jakieś obejście, sztuczkę?

Problemu takiego nie mam - nie mam X5, ale moze zapis zamiast do cdr-a do formatu cmx cos tu pomoze? Lub alternatywnie eps, jakis niski ai. Ale ten cmx czesto sie sprawdzal przy wymianie dokumentow miedzy roznymi wersjami.
pozdr.

Kartpol
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:12   

CMX - dobra rada. Co prawda mam "plik zawiera nie dające się rozpoznać elementy..." i stąd pewnie błąd w wersji 9. Teraz namierzyć tylko te elementy. Co ciekawe - sprawdziliśmy wszystko, co było dodane nowe w X5, ale to nie to (skoro otwiera się w małym pliku testowym z takimi elementami).
Zapis w niższej wersji nie pomaga.
Dziękuję za podpowiedzi.

Odpowiedz do tematu