|
X5 i zapis w wersji 9 - problem z odczytem pliku |
| Autor |
Wiadomość |
Kartpol
Początkujący

|
Wysłany: 25 Listopad 2011, 09:59 X5 i zapis w wersji 9 - problem z odczytem pliku
|
|
|
Pierwszy post na forum - dzień dobry :).
Często korzystamy z wersji 9 Corela, ale mamy też wersję 15 i niestety X5 dziwnie zapisuje pliki w wersji 9. Przy odczycie w 9 plik zaczyna się otwierać i za chwilę wyskakuje błąd. Ten sam plik (zapisany w X5 do wersji 9) nie chce się nawet później otworzyć w X5.
Zjawisko występuje w przypadku plików bardziej złożonych, małe pliki z zastosowanymi tymi elementami (bitmapa, obrysy, symbole, czcionki) raczej się otwierają.
Ktoś ma taki problem i znalazł jakieś obejście, sztuczkę? |
|
|
|
 |
joannaw.79
Fachowiec

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:02
|
|
|
Hej, ja tak miałam ponieważ długo pracowałam na dwóch corelach: X5 i 9. W X5 zapisywałam pliki w wersji 8. Działało oczywiście z wyjątkiem odczytu fontów, te sypały się zawsze |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:03 Re: X5 i zapis w wersji 9 - problem z odczytem pliku
|
|
|
| Kartpol napisał/a: |
Ktoś ma taki problem i znalazł jakieś obejście, sztuczkę? |
Problemu takiego nie mam - nie mam X5, ale moze zapis zamiast do cdr-a do formatu cmx cos tu pomoze? Lub alternatywnie eps, jakis niski ai. Ale ten cmx czesto sie sprawdzal przy wymianie dokumentow miedzy roznymi wersjami.
pozdr. |
|
|
|
 |
Kartpol
Początkujący

|
Wysłany: 25 Listopad 2011, 10:12
|
|
|
CMX - dobra rada. Co prawda mam "plik zawiera nie dające się rozpoznać elementy..." i stąd pewnie błąd w wersji 9. Teraz namierzyć tylko te elementy. Co ciekawe - sprawdziliśmy wszystko, co było dodane nowe w X5, ale to nie to (skoro otwiera się w małym pliku testowym z takimi elementami).
Zapis w niższej wersji nie pomaga.
Dziękuję za podpowiedzi. |
|
|
|
 |
|
|