Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z X5
Autor Wiadomość
michalakom
Początkujący

Wysłany: 29 Listopad 2011, 21:45   Problem z X5

Witam
Panowie (i Panie) mam oto taki problem z eksportem do pdf-a w X5: w dokumencie gdzie jest kilka stron - na np. 3 stronie jest element z wypełnieniem w Pantonie. I teraz gdy biorę publikuj do pdf cały dokument nie aktywna jest opcja Przekształć kolory dodatkowe na CMYK w zakładce kolor. Gdy narysuje coś poza obszarem strony 1 w Pantonie to już jest aktywna. Ale też nie zawsze, kilka razy próbowałem i raz jest a raz nie ma. Sz..a mnie trafia - nie wiem o co chodzi. Spotkał się ktoś z takim zachowaniem ??? W Corelu 12, X3 nie spotkałem się z tym problemem - zawsze była aktywna. Zaznacza, że plik robiony w X5 zapisany do X3. Teraz ja otwieram znowu w X5.

Natomiast druga prośba: jakie są prawidłowe ustawienia zarządzania kolorami ? może jakiś link (szukałem ale nie znalazłem). Narazie to wyłączyłem bo takie efekty jak cienie, przezroczystość itp. to cuda wychodzą.
Dzięki.

Cysorz 

Wysłany: 29 Listopad 2011, 23:10   

Cytat:
Przekształć kolory dodatkowe na CMYK

Ta opcja akurat jest domyślna, nie trzeba jej zaznaczać więc być może dlatego jest "nieaktywna" (standardowo przy ustawieniach X-1a i X-3).
Nie wiem też dlaczego chcesz przekształcać Pantone w CMYK-a, ale się nie wgłębiam - to Twoja sprawa.
X5 trochę inaczej traktuje warstwy - zaglądnij do Menedżera Obiektów - być może tam tkwi problem? Przyglądnij się zwłaszcza obiektom leżącym poza obszarem strony - czasami "Pulpit" jako warstwa inaczej niż Ty byś chciał traktuje obiekty tam położone...

Na temat zarządzania kolorem to jest na tym forum naprawdę potężna dawka porad i podpowiedzi - spróbuj poszukać jeszcze raz.
Na skróty: PostScript (czyli także *.pdf) nie obsługuje w 100% natywnych efektów - wszystko też znajdziesz na forum, bo było wałkowane nie jeden raz. Tylko trzeba zaprzyjaźnić się z tutejszą szukaczką ;)

michalakom
Początkujący

Wysłany: 29 Listopad 2011, 23:57   

oki może i jest domyślna ale i tak nie działa. Pdf robi mi się CMYK + Panton-y. Potrzebne jest mi to żeby pdf na 100% wyszedł CMYK Jak potrzeba Cmyk. Jak jest kilka elementów to jeszcze spoko da się poprawić ręcznie ale jak kilkadziesiąt. Kurde w x3 nie miałem z tym nigdy problemu. Jak chciałem Pantona to odchaczałem tą opcję i zawsze było oki. A tu zonk. Dzieki w każdym razie i poczekam jeszcze może ktoś coś doradzi jeszcze.

Cysorz 

Wysłany: 30 Listopad 2011, 13:51   

Ups!, źle napisałem, myślałem akurat o "drukuj" a nie o "eksportuj" :oops:
Przy eksporcie w zakładce "Zaawansowane" zaznacz "Przekształć kolory dodatkowe na rozbarwiane".

michalakom
Początkujący

Wysłany: 30 Listopad 2011, 16:27   

Malutki napisał/a:
Ups!, źle napisałem, myślałem akurat o "drukuj" a nie o "eksportuj" :oops:
Przy eksporcie w zakładce "Zaawansowane" zaznacz "Przekształć kolory dodatkowe na rozbarwiane".

o Jezu przecież napisałem, że jest nieaktywna czasami ta opcja i nie wiem dlaczego. A Ty mi wyskakujesz zaznacz ją - niby jak ?? Każesz mi szukać i czytać forum a sam nie potrafisz zrozumieć kilku słów złożonych całość. Ale oki dzieki, że próbowałeś

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 30 Listopad 2011, 16:35   

Spokojniej Nie ma powodu do krzyku.nie lubimy specjalnie podniesionych głosów...

Może masz jakieś własne ustawienia które robią bałagan.Jeśli możesz spróbuj od początku czyli wróć do ustawień fabrycznych (F8 podczas startu programu )

michalakom
Początkujący

Wysłany: 30 Listopad 2011, 16:48   

Masz racje przepraszam, ale próbowałem wszystkiego i nic.

restauro napisał/a:
Jeśli możesz spróbuj od początku czyli wróć do ustawień fabrycznych (F8 podczas startu programu )

Niestety ale dalej nie działa.

michalakom
Początkujący

Wysłany: 30 Listopad 2011, 17:11   

Malutki napisał/a:
Nie wiem też dlaczego chcesz przekształcać Pantone w CMYK-a, ale się nie wgłębiam - to Twoja sprawa.

Akurat tej opcji używam bardzo często. 90 % prac idzie do druku w CMYKU. Klienci non stop mieszaja cmyk-i z pantonami w swoich projektach "wstępnych". Zaznaczam rozbarwianie i z głowy.
Oki daje już sobie spokój. Myśle, że te zapisy w X5 później w X3 i znowu w X5 coś zamieszały. Z nowymi dokumentami jest oki.

Odpowiedz do tematu