Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Eksperymentowanie z jpg na cdr
Autor Wiadomość
pieczyk111 
Początkujący

Wysłany: 24 Listopad 2011, 17:51   Eksperymentowanie z jpg na cdr

Chciałem wygrawerować dwie zapalniczki i dać to na prezent w swieta moim blizniakom. Ale pojawia się problem... Mam dwa takowe obrazki

http://img26.imageshack.us/img26/1830/weedh.png
i
http://img713.imageshack.us/img713/2/zdjecieb.png

Koleś ze sklepu powiedział mi ze musze to mieć w formacie cdr wiec ja chce wykombinować by wyglądało to mniejwiecej tak na moich zapalniczkach

http://img402.imageshack.us/img402/5821/weedg.png
i
http://img191.imageshack....anebymd3ck1.jpg

Czy ktoś by mi mógł pomóc ? i mi to przerobić ? oba obrazki w krawędziach i w formacie cdr bardzo bym prosił... czy takie coś jest w ogole możliwe ?

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 24 Listopad 2011, 18:50   

pieczyk111, te grafiki są czyjegoś autorstwa... Twojego?

pieczyk111 
Początkujący

Wysłany: 24 Listopad 2011, 18:53   

Nie nie mojego... chce tylko zrobić prezent synom. Może mnie ktoś wspomuc ? nie chce źle ani nic nie kradne... Pomożecie ? czy mam szukac innego prezentu.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 24 Listopad 2011, 20:22   

Damy radę tylko są 2 możliwości:
1 grawerowanie typu laser czyli po liniach zrobienie cieniowania było by trudne (w grę wchodzą rastry
)
2 grawerowanie typowe tu zależy jaki program jest używany do obsługi urządzenia i może wytwarzać obrazy 3D
Stąd pytanie pod jaka metodę przygotować? Z tekstu wynika że laser
P.S.
Fachowców przepraszam za trywializowanie tematu :)

pieczyk111 
Początkujący

Wysłany: 24 Listopad 2011, 20:50   

Na początku dzieki za chęci... A wiec tak... grawerowanie prawdopodobnie diamentem lub laserem... z naciskiem na to drudie. Pan od graweru pisał mi że potrzebuje obrazek w formacie wektorowej... tutaj daje jgo przykładowe grawery
http://www.nicotiana.pl/grawer.php
a tu zapalniczka która ja chce kupić i chciał by by moj grawer wygladal wlasnie tak...
http://www.nicotiana.pl/p...er/1/big/88.jpg
czyli z jednej strony kontóry jednego obrazka a z drugiej kontury drugiego obrazka

kula69 

Wysłany: 24 Listopad 2011, 21:20   

rozumiem to będzie metoda typu laser (chodzi o linie bez cieniowania), czy nie lepiej dopłacić te 5zł za stronę i wykonać graf impaktowy (młoteczkowanie) z możliwością cieniowania. Oczywiście trzeba by zmienić model zapalniczki na błysk ale... pod laser wyrysowanie tego zajmie dużo czasu (aby było ładnie) lub będzie do bani. ten wzór z joyem będzie ok ale z laską to naprawdę ładnych parę godzin zabawy.

pieczyk111 
Początkujący

Wysłany: 24 Listopad 2011, 21:29   

Impakt odpada... jest brzydki jak dla mnie... jak ja się bawiłem wymazałem wszystko, mozesz zostawić dymek ze skreta ale jesli nie bedzie zbyt dobry do lasera mozesz go wymazać Po prostu mam przed oczami ten liść z jointem na tej zippo blck i złoty grawer dla mnie bomba mysle ze synom tez sie spodoba. i jesli mozesz zmniejsz odległość między napisem weed a liściem (ok o połowe, może ciut mniej) laskę sobie możesz odpuscic, ale gdyby ci się chciało :D z góry dzieki i oby wiecej takich ludzi jak ty

ps jesli chcesz tu masz wieksze zdj. ale chyba gosrsza grafa
http://fc02.deviantart.ne...by_keildude.jpg

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:15   

Zawsze można spróbować graweru diamentem, można nim wygrawerować niemal dowolną grafikę (czy to jest to, co nazywacie grawerem impaktowym?). Ale to musi być zapalniczka specjalnie powlekana. W firmach oferujących taką usługę można je kupić, o ile pamiętam z mojej pracy w Warszawie oferowali ZIPPO, całkiem ładne. Nie będę robić im reklamy ale na priv mogę podać kontakt, mają sklep internetowy

pieczyk111 
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2011, 06:36   

Tutaj teZ oferuja grawer diamentem... Tylko ze ten model zapalniczki ktory ja chce (218 black matt) jest pod spodem zloty i by grawer ladnie wygladal potrzebny laser i do tego musi bys format cdr... Na zippo 250 wystarczylo by juz to co sam zrobilem i diament... Ale mozesz podac mi na priva namiary tej firmy... Nie zaszkodzi zajrzec

kula69 

Wysłany: 25 Listopad 2011, 11:42   

Pieczyk111, nie tylko laser tu zajefajnie wyglądałby zwykły frez 3D i RIP (co niektóry ) robi go automatycznie ze zdjęcia. Choć na dziś wieczór postaram się zrobić to z joyem

kula69 

Wysłany: 25 Listopad 2011, 11:47   

pieczyk111 napisał/a:
Tylko ze ten model zapalniczki ktory ja chce (218 black matt) jest pod spodem zloty i by grawer ladnie wygladal potrzebny laser i do tego musi bys format cdr...
dziwne bo diament to w sumie "drapanie i młoteczkowanie" w odprysku powinno być dobrze na tym modelu zapalniczki ale może za mocno trzeba by było "kuć" i szkoda im końcówki

DzumA - 78

Wysłany: 25 Listopad 2011, 14:12   

ten projekt trochę mi zajął - rysowane ręcznie

drugi grawer też ci mogę zrobić podobną techniką ale już nie za free - z uwagi na pracochłonność projektu

timex 
Doradca

Wysłany: 25 Listopad 2011, 16:10   

Dżuma ! temat mnie się podoba :P

pieczyk111 
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2011, 18:15   

Naprawde niezły projekt... jeszcze zobacze co zrobi kula i wysyłam fotkę do grawerzysty :D dzieki wielkie za poświecony czas

DzumA - 78

Wysłany: 25 Listopad 2011, 22:11   

częstujcie się - :mrgreen: - proszę bardzo

WEED.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 469 raz(y) 287.29 KB

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 26 Listopad 2011, 13:44   

pieczyk111 napisał/a:
Nie nie mojego... chce tylko zrobić prezent synom. Może mnie ktoś wspomuc ? nie chce źle ani nic nie kradne... Pomożecie ? czy mam szukac innego prezentu.

Jakbyś tego nie tłumaczył to kradniesz, a szacowne, forumowe towarzystwo Ci to ułatwia, zamiast odmówić z oczywistych względów.
Nie idę do sklepu i nie kradnę, tylko dlatego, że chcę komuś zrobić prezent...

-----------------------------

Forumowe towarzystwo widocznie pozwala również na kradzież własnych projektów,
skoro nie przeszkadza im, ba! nawet się podoba pomaganie w kradzieży czyjejś własności intelektualnej.
Dość zaskakujące zachowanie w przypadku twórców. Może jednak odtwórców...?

Ile istnieje podobnych wątków i na ilu forach? Spora skala... Każde przyzwolenie na takie działanie,
powiększa pewność złodziei, że mogą sobie bezkarnie czerpać z czyjejś twórczości, nie płacąc ani grosza,
ale chyba najsmutniejsze jest to, że na forum, gdzie są ludzie z branży, takie numery przechodzą. Wstyd...

- Te ziomal! potrzebuję tę grafę w wektorach? Gdzie można taką ściągnąć?
- Chłopie! Po co ściągać!? Wejdź na corel.wodip.opole.pl. Tam Ci zrobią za free...

DzumA - 78

Wysłany: 26 Listopad 2011, 18:55   

LOGO - skręć se lepiej jointa - i poluzuj tam gdzie Cię ciśnie :mrgreen:

nie interesuje mnie - po co mu to i skąd to ma
jeżeli będzie czerpał z tego korzyści materialne to jego problem

to tak jak z prawami autorskimi filmów / muzyki itd. - na własny użytek mogę sobie pobrać film z sieci p2p lub tym bardziej p2m - nie czyni mnie to złodziejem - udostępnianie tego materiału jest niezgodne z prawem

na własny użytek to na razie ganji nie można mieć, ale być może i to niebawem się zmieni ;-)

pieczyk111 
Początkujący

Wysłany: 26 Listopad 2011, 19:12   

Widzisz LOGO gdyby było wiecej tak ludzi jak Dżuma i Kula to świat był by piękniejszy... ale i są tacy jak i ty... Ja chce tylko to na dwie zapalniczki nic wiecej... prezent dla synów... nie mam zamiaru tego sprzedawać... wiec jak napisał kolega wyżej :D bierz przykład z liścia i wal jointa... :D Dżumie należy się pochwała za dobrą prace a nie pogarda że pomaga kraść...

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 26 Listopad 2011, 19:25   

DzumA - 78
Nie mów mi, że mam poluzować. Pobłażanie w małych sprawach jest tak samo naganne, jak i w dużych.

pieczyk111
Nikim nie pogardzam. Nie manipuluj, proszę. Stwierdzam fakt.
Jeżeli nie przeszkadza Ci, że dasz synom prezent z ukradzionym wzorem, to nie mój problem.
Ktoś te grafiki zaprojektował i chronią je prawa majątkowe. W powyższej sytuacji, są one łamane.
"Świat byłby piękniejszy", gdyby ludzie mieli dla innych więcej szacunku, mądralo...

------------------------------

- Tato! Ale fajne zapalniczki! Skąd wytrzasnąłeś taki zajebisty wzór?
- Znalazłem w internecie i ukradłem.
- Dziękujemy! Wesołych Świąt! :-)

kula69 

Wysłany: 26 Listopad 2011, 19:38   

pieczyk111, sorki net mi szwankuje nic nie mogę przesłać spróbuje w niedziele od kolesia (teraz też od niego pisze ale nie wziąłem pliku)

timex 
Doradca

Wysłany: 27 Listopad 2011, 14:33   

no niestety ale LOGO ma dużo racji, bo sam kiedyś byłem autorem małego zamieszania tu na forum związanego z pożyczeniem sobie mojej pracy. A mój wpis do Dżumy "temat mnie się podoba" nie był zachwytem nad jego pracą, ale nad "tematem" o czym Dżuma raczej dobrze wie :P

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2011, 14:57   

chezare
Kradzież i plagiat to kradzież i plagiat, a nie widły zrobione z igły. Tyle.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2011, 20:49   

chezare
Piętnuję nieetyczne (co najmniej) zachowanie, więc jestem gorszy od faszysty. Całkiem "dojrzała" dedukcja.

Nie Tobie oceniać moją wiedzę o plagiacie, ale jeśli już poruszasz ten wątek, to zerknij choćby do Wiki i zweryfikuj swoją:
http://pl.wikipedia.org/wiki/

Zadziwiający jest fakt, że otrzymuję kąśliwe uwagi od ludzi, zajmujących się projektowaniem.
Może przestaną je czynić, kiedy zostanie ukradziona ich własność intelektualna...?

P.S. "Kameleon" nie ma żadnego związku z tym, o czym piszę w tym wątku. Daruj sobie również uwagi o beatyfikacji...

chezare 

Wysłany: 27 Listopad 2011, 23:12   

Logo, mogę ci obiecać, że więcej nie będę komentował tego co piszesz. Chciałbym ci jedynie przypomnieć, że to forum dotyczące dosyć popularnego programu graficznego, a nie …
Nigdy nie nazwałem cię też faszystą a jedynie zwróciłem uwagę na to, że wyolbrzymiasz sprawę, która nie jest tego warta. Nigdzie nie znalazłem informacji, że człowiek zamierza handlować zapalniczkami z grawerem maryśki ani podpisywać się pod obrazkiem swoim nazwiskiem. Co stracił autor tego marnego obrazka, bo prawo autorskie jest przecież po to żeby autor nie był poszkodowany? Jakoś trudno mi uwierzyć, że nigdy nie zerwałeś jabłka z drzewa, które rosło po drugiej stronie ogrodzenia i zupełnie nie rozumiem jaki cel ma dyskusja którą zacząłeś. To co się w tym temacie wydarzyło na forum nikomu nie przyniosło szkody i wątpię żeby jakikolwiek sąd ocenił to inaczej.

Dziękuję za skierowanie do Wikipedii, której nie cenię zbyt wysoko ale skoro sam ten adres podałeś?

Plagiat (łac. plagium - kradzież) - skopiowanie cudzej pracy/pomysłu (lub jej części) i przedstawienie pod własnym nazwiskiem, np. obrazu, grafiki, fotografii, odkrycia, piosenki, wiersza, wynalazku, pracy magisterskiej, pracy doktorskiej, publikacji naukowej.
Plagiat oznacza – w języku potocznym – kradzież utworu lub pomysłu. Plagiatem jest przywłaszczenie sobie autorstwa cudzego utworu lub jego fragmentu (cudzych elementów twórczych), to znaczy ukrycia źródła ich pochodzenia. Oznacza więc kradzież intelektualną[1]. Plagiat z założenia jest umyślny, plagiator (osoba, która dopuściła się plagiatu) przypisuje sobie cudzą twórczość[2]. Plagiator świadomie zataja źródło pochodzenia istotnych zapożyczeń. Według niektórych autorów ...niechlujstwo i rażąca niedbałość, względnie nieumiejętność w redagowaniu przypisów nie stanowi (…) okoliczności łagodzącej[1].

Quote-alpha.png
Plagiat jest szczególnie niechlubnym przestępstwem, dyskwalifikującym autora całkowicie do uczestnictwa w środowisku naukowym. Dotyczy to zarówno studentów, jak i pracowników naukowych. Plagiat polega na kopiowaniu cudzych pomysłów i tekstów – jest to kradzież idei. [3].
Plagiat nie odnosi się do grafik/tekstów w domenie publicznej, czyli, możliwych do użytku dla każdego. Np. gdy osoba użyje grafiki/tekstu która/y jest ogólnodostępny, a osoba druga użyje tej samej grafiki/tekstu, nie można tego uznać za plagiat, jako że obydwoje odbiorcy mają do tej grafiki/tekstu takie same prawa.

O prawie autorskim też sobie poczytałem, tutaj jest znacznie gorzej bo przepisy są tak pokręcone, że chyba sami ich twórcy nie za bardzo wiedzą o co chodzi?
Przy okazji dowiedziałem się, dzięki tobie, że masło jest z masła (plagiat i kradzież, to plagiat i kradzież). Dzięki.
Nie ma w tym co napisałem żadnej złośliwości pod twoim adresem, może rzeczywiście jesteśmy tylko odtwórcami? Ja nie widzę w tym powodu do wstydu, nie każdy rodzi się artystą i twórcą. Złodziejstwem się brzydzę ale staram się zachować zdrowy rozsądek i nie demonizować spraw, które na to nie zasługują. Kradzież bułki w supermarkecie, to nie to samo co wyniesienie mebli z domu sąsiadowi, każdy sąd to rozróżnia.
Wyprzedzając, wątpię żeby Pieczyk już bułkę ukradł i teraz przymierzał się do luksusowego mercedesa sąsiada na parkingu?
Jak zaczniesz kolegów kamienować, to miej na uwadze, że ja żadnych liści nie rysowałem :)

To tyle.
Pozdrawiam

PS
Tak sobie myślałem nad tym kopiowaniem czyjejś roboty i znalazłem przypadek kiedy bez tego się obejść problemu nie da, a dokładne skopiowanie nie tylko nie jest przyczyną kłopotów a wręcz im zapobiega, choć jest niezgodne z prawem. Chodzi o kopiowanie logo.
Wyobraź sobie Logo taką sytuację, przychodzi pan Stefan do ciebie i prosi o zrobienie szyldu do warsztatu samochodowego. Oprócz informacji o tym co robi prosi o umieszczenie logo firm, których samochody naprawia. Co byś zrobił?
Wiem, zapytałbyś się czy pan Stefan ma pozwolenia od tych firm na użycie ich znaków firmowych. Nie mam ale będę się martwił jak się ktoś przyczepi. To niestety musi pan szukać kogoś innego do zrobienia tej roboty, bo ja w kradzieży nie chcę brać udziału.
Pan Stefan znajdzie kogoś innego, kto być może zada takie samo pytanie ale szyld zrobi, kombinując, niech się klient martwi. Szyld zawisł i wisi od 5 lat. Nikt się nie przyczepił, żadnej sprawy w sądzie pan Stefan nie miał. Dlaczego? Ano dlatego, że firmy, których logo pan Stefan użył na swoim szyldzie nie są głupie i nie będą poniewierały kogoś kto im robi darmową reklamę. Nie robią z tego powodu afery też z innego powodu, otóż nie chce im się, bo to spore koszty, zakładać 3 tys. spraw o bezprawne wykorzystanie znaku firmowego. Taka sytuacja choć według ciebie, ja się też pod tym mogę podpisać, moralnie naganna a nawet bezprawna jest tolerowana bo nikomu nie przynosi szkody a jej tolerowanie jest zgodne ze zdrowym rozsądkiem. Podobnie ma się sprawa w wielu innych branżach gdzie firmy, które handlują czyimś towarem na swoich witrynach umieszczają logo czasami kilkudziesięciu firm, których o zgodę nie pytały i na dole strony piszą malutkimi literkami, że użyte znaki należą do ich właścicieli. Nie słyszałem żeby ktoś kogoś za to ciągał po sądach. Nie można dać się zwariować. Nie każde naganne zachowanie warte jest żeby z nim walczyć za wszelką cenę i strzelać od razu do ludzi.
Pomijam fakt, że za takie wcinanie się w czyjeś sprawy, można czasami dostać zwyczajnie w ryja i to całkiem za darmo :)

Jeszcze raz pozdrawiam.

DzumA - 78

Wysłany: 28 Listopad 2011, 09:26   

od dzieci się zaczęło - to tak skończmy

wczoraj przyszedł do mnie syn (w wieku przedszkolnym )
w ręku trzymał plakat z bajki Cars - z głównym bohaterem
chciał żebym mu narysował na komputerze i wydrukował w celu wywieszenia w przedszkolu - zapytałem czy ma prawa autorskie ?
powiedział że nie ma :cry:

PS.
chezare - dzięki w pełni mnie rozumiesz - a ja w pełni popieram Ciebie
LOGO Ciebie też rozumiemy - ale niestety nie znajdziemy wspólnego języka w tej materii - czepisz się i tyle.

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu