Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel Draw - obrót widoku obszaru roboczego
Autor Wiadomość
specialk 
Początkujący

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 19:45   Corel Draw - obrót widoku obszaru roboczego

Witam

Problem jest może głupi, ale nie wiem jak go ugryźć. I nigdzie nie mogę nic na ten temat znaleźć. Nawet na anglojęzycznych stronach...

Mam taki oto problem:
Mam Corel Draw 9 (ESSENTIALS) i za nic w świecie nie mogę znaleźć funkcji, która pozwoli mi obrócić widok obrabianej grafiki. Tzn: mam projekt w którym mam odwrócone obszary robocze (tekst, zdjęcia) i chciałbym mieć możliwość obrotu widoku tak by móc na nich pracować. Na razie radzę sobie poprzez grupowanie wszystkiego i obrót poprzez transformację, ale przecież nie o to chodzi. Proszę pomóżcie, bo już nie daję rady...

Z góry dziękuję za odpowiedź.

DzumA - 78

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 20:27   

podeślij jakiś zarys graficzny problemu - będzie łatwiej cokolwiek powiedzieć
może opcja KLONOWANIA

specialk 
Początkujący

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 21:26   

Może źle to wcześniej wytłumaczyłem.

Chcę obrócić podgląd obszaru roboczego. O 180 stopni. Nie chcę ingerować w projekt. Chcę mieć możliwość obracania podglądu grafiki.
Jak widać na załączonej grafice: u góry jest zdjęcie i tekst do góry nogami. I tak ma to iść do druku. Ale by zrobić ewentualne zmiany w tym tekście, to chciałbym odwrócić podgląd całego projektu by nie np. fizycznie odwracać monitora - drastycznie mówiąc.

No chyba teraz wyraziłem się jasno.
Mam z tym problem, bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej funkcji w tym programie. Przeszukałem wszystkie zakładki i nic.

Więc bardzo proszę o pomoc. Bo jestem w czarnej dziurze...

rentgen_30minut.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 303 raz(y) 204.7 KB

chezare 

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 21:41   

Zaznacz to co chcesz odbić i szukaj takich ikonek.

Ta wyżej odbija w poziomie czyli w twoim przypadku należałoby użyć tej niżej.

specialk 
Początkujący

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 23:36   

Ale ja nie chcę odwracać zaznaczonych elementów. Ja chcę by cała moja strona (dokument) się odwróciła bez ingerencji w treść. Chcę to co jest "do góry nogami" widzieć normalnie, a to co jest normalnie by było "do góry nogami". Ale żeby to się odbywało bez modyfikacji elementów w projekcie.

Wyjaśnię to tak:
Mam biurko. Na biurku leży kartka, na której robię rysunek. Wpadam na pomysł napisania "do góry nogami" swojego imienia i nazwiska. Więc odwracam kartkę i piszę to imię i nazwisko. Potem z powrotem odwracam kartkę i kontynuuje pracę.
Jak odwracałem kartkę to to co wcześniej narysowałem nie zmieniło położenia/wyglądu/właściwości/odległości/długości itp.

I właśnie tego chciałbym się dowiedzieć. Czy coś takiego można zrobić w Corel Draw 9 (ESSENTIALS).

chezare 

Wysłany: 2 Grudzień 2011, 01:02   

Obawiam się, że takie rzeczy tylko w E.... Według mojej wiedzy Corel czegoś takiego zrobić nie umie choć odwrócenie obrazu na ekranie jest raczej proste i pozwala na to choćby wiele kart graficznych. Ja umiem i czytać i pisać w odbiciu lustrzanym ale gdybym chciał obejrzeć obrócony o 180 stopni napis to zrobiłbym tak jak napisałem wcześniej. Zaznaczył tekst kliknął po kolei obie ikony o których wspomniałem (w innych wersjach Corela mogą wyglądać inaczej), poprawił albo sobie pooglądał, ponownie zaznaczył i ponownie kliknął wymienione wcześniej ikony. Napis wróci do swojego miejsca, zresztą przy tej operacji nigdzie się z niego nie ruszy. Odbicie w pionie i w poziomie obróconego o 180 stopni napisu powoduje jego powrót do "normalności". Można też wcisnąć Ctrl+A żeby zaznaczyć wszystko w dokumencie, wpisać w pole obrotu 180 stopni, a później tą operację powtórzyć.
Można też zrobić to makrem i wyciągnąć polecenie gdzieś na pasek, wtedy wystarczy jedno kliknięcie myszy.
W X3 cały taki kod to jedna linijka: ActivePage.Shapes.All.Rotate 180#, w 9 będzie równie prosto.
Tak w ogóle to wydaje mi się, że to bardziej wyimaginowany niż rzeczywisty problem.

specialk 
Początkujący

Wysłany: 2 Grudzień 2011, 10:57   

To nie jest mały problem gdy masz duży projekt na kilkadziesiąt albo kilkaset elementów, a niektóre z nich masz poblokowane. Do tego część z nich jest częściowo niewidoczna, albo chwilowo ukryta. I teraz przebrnij przez to wszystko i dopiero wtedy zaznacz.

Ja do tej pory tak to robiłem jak wspomnieliście, ale miałem mały projekt i elementy odwrócone starałem się obrabiać wcześniej by później do nich nie wracać... Ale czasem trzeba wrócić.

Nie wierzę, że Corel nie ma czegoś takiego. Może mój nie ma, bo to Corel Draw 9 (ESSENTIALS), ale te wersje "box" muszą mieć możliwość takiego podglądu, bo to w oczywisty sposób ułatwia pracę.

Ale wielkie dzięki za chęci. Widać, że forum żyje i próbuje pomagać użytkownikom. Mam nadzieję, że jeszcze mi w czymś pomożecie :)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 2 Grudzień 2011, 13:12   

Jeśli chcesz mieć tylko podgląd zobacz w : Plik - Podgląd wydruku - Ustawienia - Ustawienia drukarskie .

Nowy obraz (14).jpg
Pobierz Plik ściągnięto 307 raz(y) 49.25 KB

specialk 
Początkujący

Wysłany: 2 Grudzień 2011, 13:33   

Też nie można odwrócić...

chezare 

Wysłany: 2 Grudzień 2011, 14:58   

Restauro, kolega ma problem z czytaniem tekstów obróconych o 180 stopni, nie odbitych w lustrze :). Corel czegoś takiego nie ma. Takie jest moje zdanie.
Specialk, nie mogę się doszukać sensu w tym co piszesz. Masz złożony projekt i mówisz że jest problem ze znalezieniem odpowiedniego elementu, bo są ukryte, poblokowane, itd? Obawiam się, że niewidoczny napis po obróceniu o 180 stopni dalej będzie niewidoczny :)

specialk 
Początkujący

Wysłany: 2 Grudzień 2011, 15:25   

Nigdzie nie wspomniałem o ukrytym napisie. Mówiłem o ukrytych elementach, np. zdjęciach, logach itp, które mogą się nie odwrócić z pozostałą resztą. A co w późniejszym czasie może się odbić czkawką na całym projekcie... Coś przez przypadek przesuniesz i po jakimś czasie wali ci się cały układ...

DzumA - 78

Wysłany: 2 Grudzień 2011, 22:42   

a nie prościej cały projekt (nawet rozgrupowany) wkadrować w prostokąt obszaru roboczego
i wtedy w celu podglądu - prostokąt potraktować jedną z tych opcji

a wszelkie modyfikacje przeprowadzać w kadrze
poruszanie się między kadrami jest bardzo sprawne poprzez Ctrl+LPM

tadekk 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 4 Grudzień 2011, 22:04   

A ja rozumiem problem, bo też mi się zdarzają takie opakowania, gdzie część tekstów jest odwróconych o 180 st. i nie da się tego tak sobie odwrócić bez obawy, że się posypie. Czytam wątek w nadziei, że jest jednak rozwiązanie.

beerseeker 
Bywalec
mgr sztuki

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 5 Grudzień 2011, 08:26   

miałem podobny problem i rozwi ązałem go tak, jak na załaczonym screenie.
1. podgląd wydruku
2. klikamy na 'układ rozmieszczenia' (ikona po lewej stronie)
3. z rozwijanej listy wybieramy 'edytuj położenie stron'
4. w liście 'obrót strony' dajemy 180 stopni
5. przełączamy się na 'wskaźnik i gotowe.

Innego sposobu nie znalazłem.
pozdro

screen.jpg
screen - podgląd projektu obrócony o 180 stopni
Pobierz Plik ściągnięto 314 raz(y) 208.76 KB

Odpowiedz do tematu