|
Corel DRAW - Eksport do mapy bitowej |
| Autor |
Wiadomość |
Dax3R
Początkujący

|
Wysłany: 5 Listopad 2011, 14:01 Corel DRAW - Eksport do mapy bitowej
|
|
|
[Corel DRAW x4]
Witam
Zwykle nie udzielam się na forach bo odpowiedzi już znajduję napisane w innych tematach.
Ale dzisiaj doszedłem do szewskiej pasji...
Przy eksportowaniu grafiki do formatu czy to png czy jpg, program zaczyna świrować. Proporcje eksportowanej grafiki nagle zaczynają się same zmieniać. Przykładowo dochodzę gdzieś do 100% i nagle w szerokości zmienia się na 2477%... choć dane jest na zachowanie proporcji. W innych przypadkach czy to nawet będzie to 100% na 2477% i zmienię w pikselach to procenty się nie zmieniają jakby w ogóle nie były połączone. W konsekwencji powstaje plik 5.5 mb o rozdzielczości 30 000 x 30 000... PARANOJA!!! Jak już wchodzę do eksportowania tak gdzie się proporcje zmienia to od razu jest 1 na 430 px...
Już wchodziłem w instalator i próbowałem naprawić ale nic nie daje.
Jeśli coś robię źle to proszę pomóżcie, bo jeszcze chwila a nerwicy dostane
Napomnę że wczoraj chodziło wszystko bardzo dobrze.
Z góry dziękuję za odpowiedź :) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 5 Listopad 2011, 17:30
|
|
|
Na tym forum tematów w których występuje magiczne 30 000 jest całe stado, dzięki pewnemu koledze, który miał ten sam problem co Ty. Przyczyna jest prawdopodobnie taka, że próbujesz zapisać większy obraz niż pozwala na to Corel.
Te 30 tys. to chyba rozmiar w pikselach, a nie rozdzielczość? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 5 Listopad 2011, 17:39
|
|
|
O sposobach wyciagniecia bitmapy z pliku cdr, ktora ma wiecej niz te 30 000 tez juz bylo na forum - przynajmniej 2-3 rozne triki.... moze warto poszukac?, o ile w tym jest tu problem.
pozdr. |
|
|
|
 |
Dax3R
Początkujący

|
Wysłany: 6 Listopad 2011, 08:12
|
|
|
| Tak przepraszam w pikselach ;) Ale nie wiem czy dobrze rozumiem... jak to większy niż pozwala Corel? Jestem laikiem, ale wg mnie jeśli mam grafikę zrobioną przeze mnie na obszarze A4 w ramce Corela i chce ją zapiać w wybranym przedziale pikselowym a nie innym to chyba powinienem to zrobić bez problemu, przynajmniej tak się udawało dotychczas i nie było problemu. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 6 Listopad 2011, 10:17
|
|
|
Corel podobnie jak i np. prog. konkurencji ma ograniczenia dot. wielkosci pliku, z tym ze w corelu jest w temacie lepiej bo ma wieksze mozliwosci i dodatkowo mozna wyciagnac taka grafike sposobem.
W corel 12 bedzie to 10 000 px w X3 - 30 000.
Natomiast nie wiem jak Ci sie udalo uzyskac te 30 000 przy A4, musialbys w okienku tam gdzie dpi miec b. wysoka wartosc. Te 30 000 dotyczy duzych plikow.
Mozesz zamiast eksportowac zapisac poprostu grafike - najpierw zrastrowac (jesli jest potrzeba) i potem kilkajac na nia z prawego klawisza myszy wybrac zapisz, mozesz tez otworzyc do edycji w photo-paint i tam zapisac, lub w razie potrzeby tam dopasowac wielkosc.
pozdr. |
|
|
|
 |
Dax3R
Początkujący

|
Wysłany: 6 Listopad 2011, 13:44
|
|
|
Dzięki :) przynajmniej mam teraz jakąś alternatywę ;)
Jeszcze może coś poszukam i znajdę co się sknociło |
|
|
|
 |
annomya
Początkujący

|
Wysłany: 8 Listopad 2011, 19:51
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Przyczyna jest prawdopodobnie taka, że próbujesz zapisać większy obraz niż pozwala na to Corel | Chryste, to już obraz dokładnie mający 500x2000 px (PX!) z trzema linijkami tekstu i kilkoma kilkusetkilowymi fotkami w kadrach dla x4 to ZA DUŻO? Whoa, dobrze, że w pracy dalej mam x3. On mi takich kwiatków nie sadzi.
Nie, poważnie mówię, co to za dziura w tej wersji? Rozwala mi totalnie proporcje przy tak banalnym pliczku, nie pomaga ani ręczne wpisywanie wymiarów, ani trzymanie odfajkowanego 'zachowaj proporcje'. Schody zaczynają się już na początku, bo jestem pewna, że zaznaczone obiekty mają 500x2000 px, a nawet przy utrzymaniu 'rozmiaru oryginalnego' korek robi mi z tego niecałe 200x800. WTH? |
|
|
|
 |
Dax3R
Początkujący

|
Wysłany: 3 Grudzień 2011, 22:43
|
|
|
| Do dzisiaj nie wyjaśniłem tej anomalii... no ale cóż może mi się kiedyś uda ;P |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 4 Grudzień 2011, 09:57
|
|
|
Najlepiej gdybyś dołączył plik żeby sprawdzić czy to tylko przypadłość Twoich ustawień skoro twierdzisz że początkowo nie było z tym żadnych problemów . Zrób wszystkie uaktualnienia programu oraz systemu i ewentualnie powróć do ustawień fabrycznych
( wciśnij F8 trzymając klawisz włącz program CorelDraw ) .Najlepiej od tego zacznij. |
|
|
|
 |
|
|