|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Corel - EAN kod |
| Autor |
Wiadomość |
Ciech
Początkujący

|
Wysłany: 6 Grudzień 2011, 14:12 Corel - EAN kod
|
|
|
Witam,
Mam pytanie, odnośnie generowania kodów EAN w Corelu 11.
Kod jest typu 39.
Moje pytanie jest takie: Czy można poprzez import wciągnąć do Corela listę w niesforamtowanym pliku tekstowym z dużą ilością kodów i liczyć na to, że je poprawnie wygeneruje... wogóle wygeneruje? Montaż już sobie jakoś zrobie.
Pojedyńczy kod generuje się bez problemu... natomiast nie uśmiecha mi się powtarzać tej operacji dla każdego z kodów osobno... |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 6 Grudzień 2011, 21:24
|
|
|
Nie można, chyba że zamiast modułu do generowania kodów użyjesz specjalnego fonta ale to z kolei grozi tym, że taki kod nie będzie się czytał. Prawdopodobnie ktoś wymyślił już jakieś makro, które to robi bo ta przypadłość, że niby umie ale nie za bardzo daje się to wykorzystać, ciągnie się odkąd Corel nauczył się generować kody paskowe.
Już kiedyś o tym tutaj napisałem i napiszę jeszcze raz. Corel do tego zadania się nie nadaje. Spróbuj użyć jakiegoś dedykowanego programu np. DesignPro (darmowy).
Zaciągniesz do niego grafikę, wstawisz kod i wczytasz bazę danych z numerami. Później klik i czekasz aż się wydrukują.
Jak byś zdecydował się na takie rozwiązanie to w razie czego mogę pomóc.
Zresztą program jest dziecinnie prosty w obsłudze. |
|
|
|
 |
Martin Nez
Doradca Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Pomógł: 14 razy Dołączył: 29 Sty 2011 Posty: 115 Skąd: Czmoń
|
Wysłany: 7 Grudzień 2011, 01:59
|
|
|
| Ehm, a ja, żeby zrobić ok. 85 000 etykiet z kodami skrypt pisałem przez kilka godzin. :-( |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 7 Grudzień 2011, 05:22
|
|
|
Martin, jak ktoś umie to pisze skrypt a jak nie umie to musi się ratować gotowymi programami :)
Ja też miałem kiedyś taki pomysł ale wcześniej kupując papier z etykietkami w jakimś supermarkecie dostałem razem z nim płytę ze wspomnianym programem. Później ten pomysł wrócił bo przecież narysowanie paru prostokątów w Corelu to żadna filozofia? Po przestudiowaniu materiałów na temat kodów paskowych, kiedy okazało się, że sprawa wcale taka prosta jak by się wydawało nie jest, dałem sobie z tym spokój. Od tamtego czasu wydrukowałem wspomnianym programem miliony kodów, na etykietach, częściej na jakichś personalizowanych drukach i nigdy nie miałem żadnego sygnału, że coś z tymi kodami jest nie tak. Wygląda na to, że program daje sobie z tym tematem radę :)
Żeby była jasność, to nie mam z producentem wyżej wymienionego żadnego związku a o DesignPro wspomniałem bo wiem co potrafi i wiem, że robi to dobrze, takich programów jest więcej. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|