Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
import epsów w duotone
Autor Wiadomość
aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 12 Grudzień 2011, 08:02   import epsów w duotone

Hej,

mam problem jak otworzyć/ zaimportować w/do CD epsy w kolorystyce duotone bez automatycznego konwertowania do CMYKa. Mam loga (bitmapy zapisane jako epsy) stworzone w adobe, i które są zapisane w kolorystyce pantonu. Niestety mnie (w CD) wyświetlają się jako cmyki. Nie ma znaczenia czy otwieram epsy w PhotoPaincie, czy w CD, czy je importuje, zawsze mam cmyk. Co gorsza konwertowanie programu jest na tyle do bani, że przekłamuje kolory i mam problem z uzyskaniem dobrego wydruku.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Grudzień 2011, 09:08   

Bedzie kilka pytan ;-)
- ktory to corel?
- czy to jest plik w ktorym sa tylko pokolorowane bitmapy
- jakie to sa kolory tzn to jest dutone 2 kolory, czy monotone 1 kolor
- czy to sa pojedyncze kolory z cmyka, czy jakis panton czy tez polaczenie jakiegos cmykowego z pantonem?

- czy masz jeszcze dostep do jakis innych programow?

Piszac ogolnie na razie mozna pow. ze zamiana takiego epesa na pdf moze przyniesc wlasciwy efekt tzn bitmapa powinna wejsc jako duton. Ale mozna tez probowac ratowac sie inaczej wszystko zalezy od tego jak ten plik wyglada.

pozdr.

rafakow 
Praktyk

Wysłany: 12 Grudzień 2011, 09:11   

Stworzone w Adobe? tzn. w czym? Jeśli to Illustrator to nie powinno być problemu z importem, jeśli Photoshop to może spróbuj zapisać jako plik .ps z warstwami i dopiero import

aksa
Znawca

Wysłany: 12 Grudzień 2011, 09:29   

odpowiadam ogólnie po kolei

- corel x3
- to projekt wizytówek - są teksty do edycji + te bitmapy
- 1 kolor pontone ale efekt jak dla skali szarości, czyli od 100% nasycenia zadanego koloru pantone do b. jasnego odcienia.
- wszystkie bitmapy importują się do corela, jako cmykowe. Próbkowanie wskazuje na wszędzie na wartości cmyk
- niestety mam tylko pakiet corela

- nie wiem dokładnie w jakim programie bitmapy były robione

Ewentualnie mogę spróbować z pdfami, ale poprzednio przy imporcie, wszystkie elementy się rozjeżdżały, jedynie eps utrzymywał prawidłowe rozłożenie.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Grudzień 2011, 09:46   

Ale moze pdf utrzymal w tych plikach te kolory dutone - mozna podmienic same bitmapy te z eps-a na te z pdf-a.
Jesli to jeden kolor to mozna tez poprosic autora o zamiane tego na szarosc (jesli masz z nim kontakt) i w samym corelu po imporcie przypisac tego pantona.

Bardzo mozliwe tez ze nowy X5 sobie z tym radzi... bo podobno udoskonalono obsluge eps-ow w nowych wersjach. Choc ja w to tak do konca nie wierze, dlatego do pdf-ow, epsow, i pantonow, plikow wielokanalowych lepiej uzywac innych progr.

Alternatywnie mozesz zamiescic plik na forum, i wieczorem moge sie temu przygladnac blizej.

pozdr.

aksa
Znawca

Wysłany: 12 Grudzień 2011, 09:53   

Na razie poprosiłam o pdfy, w razie czego będę podmieniać bitmapy :) Dostępu do innych programów raczej mieć nie będę, w grę wchodziłyby jedynie darmowe. (chociaż wolałabym edytować wizytówki w corelu)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Grudzień 2011, 13:55   

Samodzielnie tez mozna sobie poradzic nie majac np. AI ktory tu bylby chyba najlepszym rozwiazaniem skoro chcesz edytowac te pliki.
mozna zrobic tak:
Zaimportowac plik eps do corela jako plik nieinterpretowany, wypuscic to do postscriptu, (byc moze mozna ten etap pominac - zalezy od pliku), zamienic na pdf-a np. w darmowym pdfFill tools, potem wejsc na strone http://online.puzzleflow.com/ i za pomoca tego darmowego narzedzia rozseparowac plik - opcja separowany pdf.
Dzieki temu dostaniemy te kolorowana pantonem bitmape w szarosci potem wystarczy ja zaimportowac do corela (konkretna strona z tym rozseparowanym kolorem pdf) i przypisac jej panton - opcja mapy bitowe -> tryb -> dutone. Kolor pantona tj jego numer mozna tez odczytac za pomoca darmowych narzedzi w zaleznosci od tego pdf-a - albo w jakims edytorze tekstu - otwierajac go i szukajac linijki z pantone, albo mozna uzyc darmowej wtyczki Enfocus EyeDropper. Troche klikania jest przy tym, ale skoro nie ma dostepu do innych narzedzi i nowych wersji progr. to tak trzeba.

pozdr.

aksa
Znawca

Wysłany: 12 Grudzień 2011, 14:04   

na razie drukarnia wydrukowała mi próbę z logami w pdfie, mówią, że jest OK. Efekt zobaczę jutro na własne oczy :) Druga metoda wydaje się pracochłonna, a mam takich wzorów troszkę, jeśli wystarczy pdf, będę zadowolona :)

aksa
Znawca

Wysłany: 13 Grudzień 2011, 13:09   

sprawa załatwiona. Import bitmap w duotone pomógł i teraz na wydruku wszystko jest cacy. Dzięki

Odpowiedz do tematu