|
Eksport z Illustratora do Corela w PDF - zła jakość, pixele |
| Autor |
Wiadomość |
Skajsdelimit
Początkujący

|
Wysłany: 17 Grudzień 2011, 18:04 Eksport z Illustratora do Corela w PDF - zła jakość, pixele
|
|
|
Witam. Mam duży problem (z góry zaznaczam, że choć Corel nie jest mi obcy, to nie jestem jakimś mega ogarniaczem w tym temacie, więc prosze pisać do mnie łopatologicznie).
Używam programu Corel 12.0. Dostałem od grafika projekt okładki płyty zrobiony w Illustratorze i dostosowany wymiarowo do wymogów druku. Dostałem go wyeksporotwanego w PDF, a później - po nieudanych próbach - w EPS.
Moim zadaniem jest dorobić do tego projektu typografię, a chcę to zrobic właśnie w Corelu bo ten program w miarę nieźle znam. Jednak owe PDFy a nadtępnie EPSy otwieraja mi się w mega złej jakości - pixeloza, jakby rozdzielczosc była słabiutka. I to niezależnie - próbuję je importować czy przenosić.
PDF - w Acrobat Reader otwiera się ze świetną jakoscią, w Corelu (oróbowałem na 3 kompach, w tym w programie Corel X4) oraz w Photo Shopie otwiera się w bardzo słabej rozdzielczości. Wygląda to tak jakby programy traktowały go jako marnej jakosci JPGa. Czy ma to jakis związek z wielkoscią dostosowaną do druku? Czy rozwiązaniem moze być jeśli dostanę ogromne PDFy. No ale wczy wówcczas po ponownym dosotosowaniu do druku pixeloza nie wyłoni się w drukarni?
EPS - wszędzie otwiera się jako mega spixelozowany projekt o kiepskiej rozdzielczości.
Co mam robić? To dosyć pilny projekt weekendowy, a mija mi czas i nie wiem jak to ugryźć. Będę wdzięczny za odpowiedź. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 17 Grudzień 2011, 18:10
|
|
|
Nie widzac pliku to ciezko cos konkretnego doradzic, wiec jesli mozesz to wrzuc gdzies do siaciagniecia plik, na tym forum tez mozna zamiescic plik bodaj do 2 mb.
W ps-ie mozna regulowac rozdzielczosc przy otwieraniu pdf-a, wskazujac rozdzielczosc do zrastrowania.
W Corelu eps-y mozna importowac jako plik nieinterpretowany w slabej jakosci - jest podglad, ale mozna tez jako plik interpretowany.
pozdr. |
|
|
|
 |
Skajsdelimit
Początkujący

|
Wysłany: 17 Grudzień 2011, 18:15
|
|
|
Ok zamieszczam plik.
P.S. gdzie mogę zmienic ustawienia żeby improtowac EPS interpretowany/nieinterpretowany?
1.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 385 raz(y) 967.71 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 17 Grudzień 2011, 18:34
|
|
|
Plik jest ok, wszystko jest w grafice wektorowej - skalowalnej wiec utraty jakosci nie bedzie, trzeba sie tylko do tego dostac...
Jedyny problem to osadzony amerykanski profil kolorow ale przy wrzuceniu do corela on zniknie.
a wybor interpretowanego pliku mozesz wybrac z listy rozwijanej w okienku import - PS, EPS interpretowany postscript.
Jak sobie nie dasz rady z otwarciem w corelu to daj znac to wrzuce cdr-a.
pozdr |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 17 Grudzień 2011, 18:42
|
|
|
| U mnie w X4 Twój PDF otwiera bez problemów jako grafika wektorowa . |
|
|
|
 |
Skajsdelimit
Początkujący

|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 17 Grudzień 2011, 19:08
|
|
|
| wrzucam ten pierwszy, reszte moze ktos z forumowiczow dorzuci, ja niestety nie mam dostepu do nowszych Coreli (ktore jak zauwazyl restauro otwieraja te pliki) aby wrzucic to do 12-stki musze to obchodzic a to trwa. |
|
|
|
 |
Skajsdelimit
Początkujący

|
Wysłany: 17 Grudzień 2011, 19:17
|
|
|
Dzięki w każdym razie za ten pierwszy.
Jeśli ktoś zamieni mi pozostałe to będę b. wdzięczny. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 17 Grudzień 2011, 19:33
|
|
|
| w zalaczeniu, sprawdz sobie czy wszystko jest ok, np. kolory kostek z kolorami |
|
|
|
 |
Skajsdelimit
Początkujący

|
Wysłany: 17 Grudzień 2011, 19:44
|
|
|
Tak teraz wszystko jest super. Dzięki wielkie jeszcze raz.
P.S. Jak to zrobić na tym forum żeby zaznaczyć ci kolejną statystykę do "pomógł"? :)
Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
 |
D.K.
Doradca

Pomógł: 10 razy Wiek: 50 Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 110 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 17 Grudzień 2011, 21:44
|
|
|
| Pliki z Illustratora można spokojnie otworzyć w Corelu jeśli są zapisane w wersji max. CS, (CS 2, 3, 4 odpada) analogicznie Illustrator otwiera pliki zapisane w Corelu do wersji 9. |
|
|
|
 |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 19 Grudzień 2011, 08:11
|
|
|
| D.K. napisał/a: | | Pliki z Illustratora można spokojnie otworzyć w Corelu jeśli są zapisane w wersji max. CS, (CS 2, 3, 4 odpada) analogicznie Illustrator otwiera pliki zapisane w Corelu do wersji 9. |
Corel X4 otwiera i CS2 jak i CS3, warunek - pliki nie mogą być w Illustratorze skompresowane. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 19 Grudzień 2011, 11:08
|
|
|
| rafakow napisał/a: | | D.K. napisał/a: | | Pliki z Illustratora można spokojnie otworzyć w Corelu jeśli są zapisane w wersji max. CS, (CS 2, 3, 4 odpada) analogicznie Illustrator otwiera pliki zapisane w Corelu do wersji 9. |
Corel X4 otwiera i CS2 jak i CS3, warunek - pliki nie mogą być w Illustratorze skompresowane. |
Z tym przenoszeniem plikow miedzy roznymi programami nie jest tak rozowo, i mimo ze producent napisze ze wspiera wersje x czy y to w praktyce to nie dziala bez bledow, sa efekty nie do przeniesienia miedzy programami. Nawet w programach tego samego producenta.
Ten sam plik zapisany w wersji np. ai 8, moze otworzyc sie inaczej w Corelu niz zapisany jako ai 9.
AI "wspiera" przy otwieraniu cdr-y do wersji 10 wlacznie, - nie przypadkowo wspiera jest w "
Niestety trzeba przy tych konwersjach uwazac czy wszystko przeszlo bez znieksztalcen.
A tak na marginesie te pdf-y w tym watku byly generowane z ID CS4, mimo ze zapewne z AI wyszly
pozdr. |
|
|
|
 |
biszuks
Początkujący

|
Wysłany: 22 Grudzień 2011, 19:49
|
|
|
Witam mam podobny problem z eps i importowaniem go w corelu, po imporcie cały czas mam kiepska jakosc i nie jest wektorem posiadam corela 9, mogl by mi ktos wytlumaczyc jak to otworzyc zeby bylo wszystko ok lub zapisac mi to logo w cdr.
Będe wdzieczny za szybka pomoc musze dzis odeslac projekt do druku :(
Juz sobie poradziłem |
|
|
|
 |
|
|