|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jak ustawić profil kolorów dla realnego obrazu? |
| Autor |
Wiadomość |
brunoramone
Początkujący

|
Wysłany: 30 Grudzień 2011, 11:56 Jak ustawić profil kolorów dla realnego obrazu?
|
|
|
Może enigmatycznie zapytałem w temacie, ale mam taki problem: zarówno w CorelDraw jak i PhotoPaint edytowane zdjęcie czy grafika mają jakieś tam barwy. Ustawiam ssobie, dobieram, a potem jak zapiszę do JPG albo puszczę na drukarkę tom kolory sa zupełnei inne. Zwłaszcza w PhotoPaint zauważyłem, że zdjęcie jest jakby za mgłą, w stylu dodatniego gamma, a jak zapiszę np. do JPG to już ma normalne barwy.
Nigdzie nie mogę z tym dojść do ładu w opcjach, znikąd pomocy. Domyślam się, że sprawa leży w profilach kolorów, ale gdzie? W samym corelu czy profil monito0ra względem karty graficznej w ustawieniach ekranu wodnows?
Pomóżcie proszę co i jak zrobić by przywrócić normalność.
Używam Windows 7 64-bit, nie mam żadnych aktualizacji pakietu Corel i nie wiem skąd je pobrać (tak przy okazji). |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 30 Grudzień 2011, 23:59
|
|
|
| Po pierwsze jak grafika jest do druku to prędzej w Corelu widzisz tak jak będzie niż w jakiejś windowsowej przeglądarce. Oczywiście wszystko zależy od prawidłowo ustawionych profili kolorów (windowsowe przeglądarki z nich nie korzystają, niestety). Sporą dawkę wiedzy znajdziesz na ten temat w tekstach -> TEGRAFA |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|