|
Kolor tła na różnych stronach projektu |
| Autor |
Wiadomość |
mnowakowski144
Początkujący

|
Wysłany: 2 Styczeń 2012, 13:33 Kolor tła na różnych stronach projektu
|
|
|
Witam
Zapewne to banalne pytanie ale w żaden sposób nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Pobrałem sobie plik .cdr z internetowej drukarni - chodzi o ulotkę reklamową A5 w pliku zaznaczone linie cięcia i takie tam różne do wydruku. Ulotka jest dwustronna i chciałbym aby z przodu ulotki był jeden kolor tła a z drugiej strony inny kolor. W opcji UKŁAD->KOLOR STRONY zmienia mi kolory na obu stronach na ten sam. I to jest to banalne pytanie jak zrobić różne kolory tła na 2 stronach?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
gonia
Profesjonalista gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy Wiek: 62 Dołączyła: 25 Maj 2011 Posty: 427 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2 Styczeń 2012, 14:03
|
|
|
W opcji UKŁAD->KOLOR STRONY zmienia mi kolory na obu stronach na ten sam. I to jest to banalne pytanie jak zrobić różne kolory tła na 2 stronach?
W opcjach KOLOR STRONY ustaw bez tła, dodaj na pierwszej stronie prostokąt w kolorze przez siebie wybranym i to będzie tło Twojej ulotki, na drugiej stronie zrób to samo tylko już w innym kolorze |
|
|
|
 |
kula69

Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2 Styczeń 2012, 14:40
|
|
|
Mnowakowski144, Witaj
W ten sposób to się chyba nie da :), ja tworzę tło strony poprzez dodanie ramki strony (później powiększam ją o spady - w edycji prowadnic jest zakładka WZORCE->SPADY lub WZORCE->UŻYTKOWNIKA-> marginesy i daje je z wartością ujemną). Takie rozwiązanie daje mi możliwość pełnej edycji |
|
|
|
 |
mnowakowski144
Początkujący

|
Wysłany: 2 Styczeń 2012, 15:38
|
|
|
| Dzięki za podpowiedzi... z prostokątem jako tłem to nieskromnie mówiąc sam już wcześniej wyczaiłem :) ale chciałem to zrobić tak jak być powinno. Druga opcja to chyba nie wchodzi w grę bo skoro dają gotowy plik z ustawionymi marginesami i siatką to ja nic nie będę zmieniać bo jak później coś w druku wyjdzie nie tak to żadnej gwarancji... |
|
|
|
 |
kula69

Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2 Styczeń 2012, 15:39
|
|
|
| mnowakowski144, ustaw sobie prowadnice na ich znacznikach :), a z prostokątami to jest tak jak być powinno hihi |
|
|
|
 |
|
|