|
Corel nie pozwala mi na nim pracować |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 2 Styczeń 2012, 05:59 Corel nie pozwala mi na nim pracować
|
|
|
Cześć moi mili.
Nowy rok muszę przywitać ze smutkiem ze strony tego programu.
Nie pozwala mi bowiem on komfortowo, wygodnie pracować. Czyli tak jak należy.
Mam projekt. Ale on tak niemiłosiernie mi ścina, że się chce wymiotować jeszcze bardziej niż wczoraj.
Moglibyście rzucić okiem czy u Was się komfortowo edytuje tekst?
Bo co ja wprowadzę zmianę to czekam, czekam i czekam. Strasznie mi ten projekt ścina. Nie wiem czemu,
Plik dołączam do tego posta (można pobrać z forum).
Albo też tu link do pobrania:
http://www.multiupload.com/J8PDZKXDYV
On.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 168 raz(y) 98.17 KB |
|
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2 Styczeń 2012, 08:53
|
|
|
U mnie w miarę spoko, na dalekim oddaleniu jest średnio, ale tak to OK.
Athlon X3@X4 3GHz, 8GB RAM... |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2 Styczeń 2012, 10:38
|
|
|
U mnie na notebooku w CD X5 jest delikatna ścinka przy tekście.
@ Core2duo 2GHz, 3GB ramu i 1GB grafiki.
Chociaż grafika raczej nie ma znaczenia, ale w pracy na CD X4 mam inny przypadek przy tym pliku.
Jak raz zaznaczę tekst i potem przełączam się po różnych miejscach w tekście to nie ma problemu. Jedynie przy zaznaczaniu akapitu myśli około 1 sekundy.
W pracy mam:
Phenom II X4@3200MHz, 8GB RAM Kingston HyperX @1600Mhz.
Podejrzewam że w pracy w/w opisany problem występuje przez brak zew. karty graficznej. Zintegrowana grafika tak samo przeszkadza w obracaniu dużych elementów kiedy wyświetla zarys kształtu.
Tak poza tym, to strasznie nie lubię pracować w Corelu na tekstach akapitowych. A tworząc takie menu zawsze składam je z wielu oddzielnych tekstów. Jest więcej roboty z dopilnowaniem czy nic się nie przesunęło, ale IMO wygodniej się pracuje. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 6 Styczeń 2012, 15:23
|
|
|
Koledzy, dzięki Dziękuję Wam. No to obydwoje macie lepsze komputery niż ja.
Ale zupełnie nie wiem w czym tkwi problem? Bo przecież z tekstem (i to dużym) wielokrotnie pracowałem w Corelu i nic się nie działo. Tym razem jednak jest makabra, u mnie to ścina makabrycznie.
Jedyne co tu zrobiłem to przekleiłem tekst z Worda do Corela.
Zauważyłem też, że nie mogę zmienić wielkości tekstu wpisując jakąś wartość - bo się sypie.
Odstępy od linijek też stają się rozwalone gdy tylko je tknę. Miedzy linijką pierwsza a drugą jest chyba aż centymetr wolnej przestrzeni! Dopiero musiałem za pomocą narzędzia KSZTAŁT podociągać, pozbliżać te linijki tekstu. Bo nie szło tego zrobić zaznaczając tekst i wybierając wielkość czcionki np. 6 (aby się zmniejszyły). |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Styczeń 2012, 18:45
|
|
|
| F-Głowy napisał/a: | | (...) Jedyne co tu zrobiłem to przekleiłem tekst z Worda do Corela. (...) |
Poszedłbym tym tropem, bo Word to perfidna świnia jest, zarówno w pluciu tekstem, jak i grafiką.
Przeklej tekst do Corela, ale najpierw przepuść go przez notatnik, pozbawiając całkowicie formatowania.
Można to zrobić podczas wklejania do Corela (program powinien domyślnie zapytać), ale pewniej jest jednak przez notatnik...
Poza tym pracuj na Default Artisctic Text i nie powinno być problemów. |
|
|
|
 |
joannaw.79
Fachowiec

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 6 Styczeń 2012, 21:45
|
|
|
| Tak na marginesie, zwróć uwagę że KAŻDY tekst wklejany z worda do corela wkleja się w kolorach RGB 000 pomyśl i tym przed puszczeniem tego do druku. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 6 Styczeń 2012, 23:21
|
|
|
O, na to nie zwróciłem nawet uwagi w ogóle.
Ale na szczęście sprawa jest prosta. Wystarczy zaznaczyć tekst i kliknąc kolor CZARNY ze swej palety CMYKOWEJ - ona zmieni. |
|
|
|
 |
joannaw.79
Fachowiec

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 8 Styczeń 2012, 22:00
|
|
|
| Cytat: | | Ale na szczęście sprawa jest prosta. Wystarczy zaznaczyć tekst i kliknąc kolor CZARNY ze swej palety CMYKOWEJ - ona zmieni. |
Tak, oczywiście, ale trzeba to zrobić |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 9 Styczeń 2012, 03:24
|
|
|
F-Głowy, tekst z Worda zawsze są kiszkowate, lepiej nie raz wkleić je najpierw do notatnika a dopiero później do CD. Ale traci się formatowanie itp. Tego typu cenniki twórz lepiej w tabelce w X5 działa to dobrze i tak naprawdę oszczędza kupę czasu w razie zmian. Mieszkam koło paru miejscowości wczasowych i zawsze jest z tym urwanie głowy w okresie letnim, bo ceny lub skład potraw zmienia się co 5 minut .Mając plik roboczy oparty o tabelę jest dużo prościej. |
|
|
|
 |
beerseeker
Bywalec mgr sztuki

Wersja CorelDRAW: X5
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 31 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 08:01
|
|
|
kula69, możesz wrzucić szablon takiego pliku z tabelami? Ciekawy jestem :)
Z góry dzięki. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 10 Styczeń 2012, 12:29
|
|
|
| ok zrobię na jutro instruktarz ale będzie w x5 bo nie wiem jak to działa niżej |
|
|
|
 |
|
|