Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wydrukiem obrazka - wkoło ramka z kresek
Autor Wiadomość
maciej_augustyn 
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2012, 18:03   Problem z wydrukiem obrazka - wkoło ramka z kresek

Witam wszystkich.
Jestem nowym użytkownikiem forum i początkującym w programie CorelDraw 12. Mam mały problem, ponieważ zrobiłem projekt i wydrukowałem ale wydruk był niezgodny z moim projektem w Corelu. Zaczynając od początku tworzyłem zaproszenie na komunię wstawiłem tam zdjęcie.
Po wydrukowaniu wokół zdjęcia zrobiła się kwatratowa ramka z przerywanych cieniutkich kresek. Czy mógł by mi ktoś wytłumacz dlaczego coś takiego się stało i jak mógł bym uniknąć tego typu problem w przyszłości. Projekt do wydrukowania dałem do drukarni w Corelu.
Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Maciek

Cysorz 

Wysłany: 18 Styczeń 2012, 18:24   

Prawdopodobnie umieściłeś przeźroczystą bitmapę NAD wektorowym tłem - tego robić się nie powinno, ale tylko strzelam bo nie załączyłeś żadnego przykładu...

maciej_augustyn 
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2012, 18:31   Przykład

Dodaje plik na którym właśnie to sie objawia.. ale tylko po wydruku widać to na kartce.

Przykład.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 199 raz(y) 470.3 KB

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 18 Styczeń 2012, 18:39   

Chłopaki na zdjęciu są zdublowani ;-) - bitmapa na bitmapie i może tutaj tkwi problem.
Przy okazji: aniołek jest w przestrzeni RGB z soczewką (lepiej to spłaszczyć), a powinien w CMYK.
Nie wiem też po co soczewka na krzywej, na dole (ornament)? Chcesz mniejsze nasycenie czerni to wybierz ją z palety CMYK.

maciej_augustyn 
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2012, 19:38   

Dziękuje za odpowiedź. Postanowiłem sprawdzić to w domu i wydrukowałem na drukarce laserowej i nic takiego się tu nie pojawia. A drukując w drukarni są te kreski.

Cysorz 

Wysłany: 18 Styczeń 2012, 21:41   

Spłaszcz po prostu tą bitmapę (inaczej: zamień na bitmapę bez przeźroczystości). To samo możesz zrobić z tą soczewką.

chezare 

Wysłany: 19 Styczeń 2012, 09:45   

Do tej litanii błędów można jeszcze dodać kropkowane linie oznaczające miejsca składania, do wywalenia. Wyróżnienie fragmentów tekstów poprzez dodanie konturu wygląda paskudnie, do wywalenia. Jeśli oddajesz to w Corelu to przy zapisywaniu dołącz fonty albo napisy zamień na krzywe bo inaczej może się stać coś takiego jak w dołączonym przykładzie.
Jak oddajesz pracę do wydrukowania, to skasuj wszystkie niepotrzebne elementy takie jak np. prowadnice. Tobie pomagały a dla tego kto to drukuje taka praca wygląda jak śmietnik.
Nie wiem co to za drukarnia, ale jeśli to są jakieś cyfrowe maszyny, to część przypadłości może wynikać ze specyfiki sterowników samych maszyn i z formatu pliku. Dziesiątki razy spotkałem się z przypadkami kiedy drukowały się rzeczy, których w projekcie nie było albo były i się nie drukowały :) Znacznie bezpieczniej jest z całej tej grafiki zrobić bitmapę albo oddać do drukowania np. pdfa.

maciej_augustyn 
Początkujący

Wysłany: 19 Styczeń 2012, 15:16   

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc...

Odpowiedz do tematu