|
"Wyrownanie" albo wypelnienie obiektami |
| Autor |
Wiadomość |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 29 Marzec 2012, 21:39 "Wyrownanie" albo wypelnienie obiektami
|
|
|
WItam,
przeszukalem net ale na temat corela nie wiele mozna pomocy znalezc. Siedze od kilku godzin i probuje wykonac cos takiego. Mam 10 kolek (wszystkie takie same) np 5mmx5mm. I potrzebuje te 10 kolek wstawic do jednego kola, ale w taki sposob aby one byly rozlozone w sposob zorganizowany. Przyklad w zalaczniku.
Corel ktory dysponuje ver.7, 8, 11 i 15 (te dwa ostatnie zainstalowane)
Zna ktos jakas magiczna sztuczke by to zrobic?
diody do kolorofonu.jpg Przyklad |
Pobierz Plik ściągnięto 356 raz(y) 31.58 KB |
|
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 29 Marzec 2012, 21:47
|
|
|
| Gdybyś był łaskaw napisać, w jaki sposób mają być zorganizowane, to może by coś wyjaśniło. Bo mi przyszło do głowy tak z 10 rozmaitych układów, ale nie wiem czy to ma coś wspólnego z twoim zorganizowaniem |
|
|
|
 |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 29 Marzec 2012, 21:50
|
|
|
| M<niej wiecej tak jak jest to na rysunku (lewa strona na dole) aby maksymalnie dawalo to efekt kola dobrze wypelnionego. te koleczka to diody ktore musze zamontowac w okregu aby symulowaly zarowke. |
|
|
|
 |
joannaw.79
Fachowiec

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Marzec 2012, 22:10
|
|
|
| Przepraszam ale piszesz nadal niejasno, co to znaczy koła dobrze wypełnionego? Może spróbuj ręcznie tak je poukładać jak ci pasują? Rysunek po lewej na pewno nie jest zorganizowany, cokolwiek masz na myśli, no, chyba że "artystyczny nieład" :) |
|
|
|
 |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 29 Marzec 2012, 22:26
|
|
|
Oba te rysunki wykonalem recznie, bez jakiego kolwiek wyrownania. Domyslam sie tez ze jedna z metod o ktorej pomyslal boro to najpierw wybrac 7 lub osiem kolek i wyrownac je do obwodu kola duzego a nastepnie w srodek wstawic 2 lub 3 kolka. A mi chodzi o to czy corel bedzie "umial" sam wypelnic to kolko duze tak jak ja to zrobilem w przykladzie z prawej strony rysunku. joannaw.79 wlasnie ten rysunek po lewej to przyklad zlego ustawienia, wlasnie widac ten nielad artystyczny ktory jest tutaj niepozadany. No juz nie wiem jak to jansiej napisac. |
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 29 Marzec 2012, 22:42
|
|
|
tak na szybko masz w zal. pliku kilka możliwych układów. Z automatu tego nie zrobisz, nie ma takich magicznych sztuczek.
Jeżeli wykorzystasz symetrię i obrót, to w parę sekund równo rozmieścisz 8 diod na obwodzie. Pozostałe dwie w dowolnych miejscach. To najszybszy sposób.
kółlka.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 283 raz(y) 33.99 KB |
|
|
|
|
 |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 29 Marzec 2012, 22:59
|
|
|
| Wlasnie ten trzeci z lewej w pierwszym rzedzie, jest najbardzie odpowiedni. W tej chwili robie proby i widze ze w corel x5 tam gdzie mamy "transformacion" jest mozlwiosci np obracania danego obiektu ale nie ma tak jak bylo w wersji 11 ze mogles od razu wykonac obrot kopiujac dany element !! Taka forme "recznego - automatycznego" to wiedzialem, tylko myslalem ze jest jakas inna metoda lub skrypt ktory by to rozwiazal. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 30 Marzec 2012, 00:07
|
|
|
Oczywiście, że jest i to wiele metod. Może być obrót z utworzeniem duplikatu, metamorfoza, itp.
 |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
|
|
|
 |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 30 Marzec 2012, 12:22
|
|
|
| chezare napisał/a: | Oczywiście, że jest i to wiele metod. Może być obrót z utworzeniem duplikatu, metamorfoza, itp.
|
Ta metode znam i czesto ja stosuje. Zobacz jak wyglada opcja transformacja w X5 (juz pomijam wszystko ale z kazda nowsza wersja corel coraz czesciej "psuje" swoj produkt)
Untitled - 1.jpg menu |
Pobierz Plik ściągnięto 275 raz(y) 12.07 KB |
|
|
|
|
 |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 30 Marzec 2012, 12:30
|
|
|
Dzieki za linka. Wartosciowa sprawa chocby w kwesti uzycia materialu do plotera i jego odpowiedniego "ekonomicznego" ulozenia. Sciagnolem ten programik i sprobuje cos pokombinowac - tak do testow. |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 30 Marzec 2012, 18:15
|
|
|
Życzę powodzenia. Testowałem kilka programów do nestingu i, jeśli chodzi o ekonomiczne rozłożenie wycinanych elementów, to jakoś zawsze ręcznie udawało mi się lepiej poukładać, niż automatycznie. |
|
|
|
 |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 30 Marzec 2012, 22:06
|
|
|
No tak, mozna sie bawic w ukladanie jak masz na to czas. Kiedys pracowalem w agencji reklamowej gdzie taniej wychodzilo wyciac w calosci niz tracic czas na ustawianie. Tak ze nawet jesli i nie jest to doskonale to i tak byloby bardziej ekonomiczne niz ustawianie reczne! |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 31 Marzec 2012, 00:00
|
|
|
Musisz się zdecydować czy chcesz jak najgęściej upakować jeden obiekt w drugim czy zależy Ci na jakimś logicznym rozmieszczeniu elementów, bo to dwie różne sprawy.
Co do obrotu z tworzeniem duplikatu, to z tego co widzę w X5 narzędzie to zostało nie popsute a udoskonalone. To co w starszych wersjach wymagało paru kliknięć w X5 załatwia się jednym. |
|
|
|
 |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 31 Marzec 2012, 10:29
|
|
|
| chezare napisał/a: |
Co do obrotu z tworzeniem duplikatu, to z tego co widzę w X5 narzędzie to zostało nie popsute a udoskonalone. To co w starszych wersjach wymagało paru kliknięć w X5 załatwia się jednym. |
A czemu udoskonalone, mi brakuje jednego przycisku (jak na zalaczonym obrazku)!! |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 31 Marzec 2012, 18:10
|
|
|
| Ano dlatego, że kiedyś trzeba było wiele razy klikać, a w X5 wystarczy wpisać ile razy ma się skopiować i kliknąć. |
|
|
|
 |
anmedia
Początkujący

|
Wysłany: 31 Marzec 2012, 21:39
|
|
|
Faktycznie, teraz jak napisales, to zauwazylem ze jest tam opcja "Copies". A no jak ktos jezdzi na pamiec jedna i ta sama ulica to jak postawisz nowy znak to sie go nie zauwazy. Tak to jest jak sie cos robi lopatologicznie |
|
|
|
 |
|
|