Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
spolszczanie czcionek
Autor Wiadomość
mazo 
Początkujący

Wysłany: 4 Luty 2012, 15:39   spolszczanie czcionek

Witam,
Czy ktoś wie czy w Corelu można modyfikować (spolszczać) czcionki?

chezare 

Wysłany: 5 Luty 2012, 12:17   

Skoro można tworzyć nowe i modyfikować istniejące to pewnie i ogonki dodawać można? :-)
W praktyce to jest mocno niewygodne i ograniczone narzędzie a sam temat za to bardzo złożony i rozległy. Pogrzebiesz i szlak trafi kerning i 120 innych rzeczy. Ja bym tego Corelem nie robił i nie robiłbym tego bez zdobycia choćby podstawowej wiedzy na ten temat, ale oczywiście możesz poeksperymentować. Jak się nie poparzysz, to nie będziesz wiedział, że gorące.

mazo 
Początkujący

Wysłany: 5 Luty 2012, 13:11   

Szczerze mówiąc takiej odpowiedzi się spodziewałam, ponieważ od jakiegoś czasu sama walczyłam w tym temacie z corelem i nic sensownego z tego nie wyszło. Znalazłam jedna link do stronki http://windows.home.pl/programy/prog09.htm na której jest informacja o takiej możliwości. Do momentu zapisu wszystko ok. (czcionka wychodzi super). Schodki zaczynają się później. Gdzie zapisać? i co najważniejsze jak połączyć z już istniejącą czcionką.

chezare 

Wysłany: 5 Luty 2012, 17:26   

Komputerowy font zapisany jest w jednym pliku (ttf) żeby nowe lub zmodyfikowane znaki dołączyć do istniejącego fontu to trzeba je zapisać do istniejącego pliku. Nie muszę chyba mówić, że lepiej to zrobić na kopii :-) Taki zmodyfikowany znak musi mieć oczywiście odpowiednią wielkość i musi być w odpowiednim miejscu na stronie bo inaczej nie będzie pasował do reszty. Zostaje jeszcze kodowanie, bo jak w foncie nie było polskich znaków, to zapewne nie ma w nim fragmentu, w którym charakterystyczne dla polskiego języka znaki są przechowywane. Dodam jeszcze ustawienia odległości między znakami, te informacje też są w pliku czcionki. A teraz jak to jest cała rodzina, pogrubiona, pochylona, to mamy następne pliki.
Przepraszam za to że pisałem jak byś była facetem, ale nie raczyłaś nas poinformować, że mamy do czynienia z kobietą :-)

mazo 
Początkujący

Wysłany: 6 Luty 2012, 07:26   

Masz racę, nie zauważyłam ze nie zaznaczyłam płci. Już się poprawiam ;-)

chezare 

Wysłany: 6 Luty 2012, 09:28   

Bardzo jestem ciekawy jak wygląda zaznaczona płeć :-)
To nie ma znaczenia dla sprawy ale zawsze milej kiedy się cokolwiek wie o osobie z którą się rozmawia. Przeczytaj post kolegi Wawela o narzędziach dla grafika jest w nim też parę słów o programie do tworzenia i modyfikowania komputerowych fontów, darmowym programie. Nie podaję konkretnego adresu do programu, znajdziesz go w poście, bo być może zainteresuje Cię parę innych rzeczy w tym tekście.
Sznurek do postu Wawela

Odpowiedz do tematu