|
spolszczanie czcionek |
| Autor |
Wiadomość |
mazo
Początkujący

|
Wysłany: 4 Luty 2012, 15:39 spolszczanie czcionek
|
|
|
Witam,
Czy ktoś wie czy w Corelu można modyfikować (spolszczać) czcionki? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 5 Luty 2012, 12:17
|
|
|
Skoro można tworzyć nowe i modyfikować istniejące to pewnie i ogonki dodawać można?
W praktyce to jest mocno niewygodne i ograniczone narzędzie a sam temat za to bardzo złożony i rozległy. Pogrzebiesz i szlak trafi kerning i 120 innych rzeczy. Ja bym tego Corelem nie robił i nie robiłbym tego bez zdobycia choćby podstawowej wiedzy na ten temat, ale oczywiście możesz poeksperymentować. Jak się nie poparzysz, to nie będziesz wiedział, że gorące. |
|
|
|
 |
mazo
Początkujący

|
Wysłany: 5 Luty 2012, 13:11
|
|
|
| Szczerze mówiąc takiej odpowiedzi się spodziewałam, ponieważ od jakiegoś czasu sama walczyłam w tym temacie z corelem i nic sensownego z tego nie wyszło. Znalazłam jedna link do stronki http://windows.home.pl/programy/prog09.htm na której jest informacja o takiej możliwości. Do momentu zapisu wszystko ok. (czcionka wychodzi super). Schodki zaczynają się później. Gdzie zapisać? i co najważniejsze jak połączyć z już istniejącą czcionką. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 5 Luty 2012, 17:26
|
|
|
Komputerowy font zapisany jest w jednym pliku (ttf) żeby nowe lub zmodyfikowane znaki dołączyć do istniejącego fontu to trzeba je zapisać do istniejącego pliku. Nie muszę chyba mówić, że lepiej to zrobić na kopii Taki zmodyfikowany znak musi mieć oczywiście odpowiednią wielkość i musi być w odpowiednim miejscu na stronie bo inaczej nie będzie pasował do reszty. Zostaje jeszcze kodowanie, bo jak w foncie nie było polskich znaków, to zapewne nie ma w nim fragmentu, w którym charakterystyczne dla polskiego języka znaki są przechowywane. Dodam jeszcze ustawienia odległości między znakami, te informacje też są w pliku czcionki. A teraz jak to jest cała rodzina, pogrubiona, pochylona, to mamy następne pliki.
Przepraszam za to że pisałem jak byś była facetem, ale nie raczyłaś nas poinformować, że mamy do czynienia z kobietą |
|
|
|
 |
mazo
Początkujący

|
Wysłany: 6 Luty 2012, 07:26
|
|
|
Masz racę, nie zauważyłam ze nie zaznaczyłam płci. Już się poprawiam |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 6 Luty 2012, 09:28
|
|
|
Bardzo jestem ciekawy jak wygląda zaznaczona płeć
To nie ma znaczenia dla sprawy ale zawsze milej kiedy się cokolwiek wie o osobie z którą się rozmawia. Przeczytaj post kolegi Wawela o narzędziach dla grafika jest w nim też parę słów o programie do tworzenia i modyfikowania komputerowych fontów, darmowym programie. Nie podaję konkretnego adresu do programu, znajdziesz go w poście, bo być może zainteresuje Cię parę innych rzeczy w tym tekście.
Sznurek do postu Wawela |
|
|
|
 |
|
|