|
Nie umiem przemieszczać kolorów |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 1 Luty 2012, 21:15 Nie umiem przemieszczać kolorów
|
|
|
| Nie wiem jak mogę sobie jakiś swój kolor umieścić w odpowiednim miejscu na palecie. Proszę o pomoc w tej sprawie. Co prawda mogę DODAĆ nowy/własny kolor do palety, ale nie wiem już jak te kolory PRZEMIESZCZAĆ by np. swój kolor ułożyć koło czerwonego. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Luty 2012, 21:33
|
|
|
Po prostu je przeciągaj na odpowiednie miejsce na palecie (chwyć i upuść / bez edytowania palety), tak jakbyś układał klocki... |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 2 Luty 2012, 02:36
|
|
|
| Próbowałem tak, ale się nie da. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Luty 2012, 13:51
|
|
|
| Być może próbowałeś, ale w oknie edycji palety. Kolory sortuje się po prostu bezpośrednio na palecie w dokumencie. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 3 Luty 2012, 03:07
|
|
|
| Dziwne, wtedy się nie dało (wiem bo sprawdzałem) a teraz się da. Dzięki tak czy siak. Dziwne. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 5 Luty 2012, 21:49
|
|
|
I znowu się nie da.
No, niech to szlag. Nie mogę znowu swobodnie przemieszczać kolorów.
W X4 się da, ale w X5 się nie da. Nie ma ktoś na stanie X5-tki, by sprawdzić u siebie jak można rozwiązać ten problem? Nie mogę zmienić kolejności kolorów palety nawet jak wchodzę do menu EDYTOR PALET. Skoro tam nawet nie mogę ich przemieszczać, to niby jak do ciężkiej cholery mam to zrobić i gdzie indziej?
nieda.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 135 raz(y) 4.82 KB |
|
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 6 Luty 2012, 18:35
|
|
|
Trzeba zmienić z DOMYŚLNEJ na DOMYŚLNĄ CMYK - i wtedy można już edytować swobodnie.
Pytanie jednak rodzi się inne:
JAK MOGĘ ZDUBLOWAĆ PALETĘ (tak by ją potem móc edytować po swojemu)?
Kiedy zapisuję daną paletę jako nową, to znikają z niej wszystkie kolory. A dlaczego? Przecież robie dokładnie tak jak w Windowsie. Zapisuje coś pod inną nazwą tylko. Więc dlaczego Corel traci dane? Spróbujcie zapisać sobie paletą z której korzystacie jako nową, pod inną nazwą a znikną Wam kolory. Dlaczego? Ja tak nie chcę. Ja chcę by pojawiła się nowa paleta zawierająca wszystkie kolory takie jakie były w tej z której zapisałem tą. A po utworzeniu nowej, widzę pusty pasek kolorów na palecie. Dlaczego znikają z niej kolory i jak zrobić to chcę uzyskać? |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Luty 2012, 21:27
|
|
|
| Sam jestem ciekaw. Ktoś to wyjaśni? |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 7 Luty 2012, 01:14
|
|
|
Już wiem jak. To znaczy nie wiem jak ale mi się udało. Głowiłem się nad tym trochę czasu i się denerwowałęm. W końcu JAKOŚ się udało. A co dokładnie zrobiłem to już nie wiem.
Otwierasz EDYTOR PALET i przeciągasz domyślną chyba do folderu "Moje palety". Tam jest takie drzewko układu. Tylko nie wiem co trzeba zrobić przed tą czynnością i jak skopiować paletę by potem ją edytować mając już w "swoich paletach", bo tylko wtedy się da. |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Luty 2012, 13:12
|
|
|
| F-Głowy napisał/a: | | (...) Głowiłem się nad tym trochę czasu (...) |
No chyba... |