|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Wykrojnik |
| Autor |
Wiadomość |
mia
Bywalec mia

|
Wysłany: 2 Marzec 2012, 14:57 Wykrojnik
|
|
|
Cześć. Chcę zaprojektować pudełka. Drukarnia przysłała mi plik z wykrojnikiem w jakimś kolorze pantone, który po naniesieniu projektu mam odesłać w formacie pdf. Nie wiem co to za kolor, bo wyświetla mi się we wszystkich odcieniach tęczy - w zależności od powiększenia ekranu. Problem w tym, że kiedy nanoszę projekt i generuję pdfa - kolor wykrojnika zostaje zamieniony na czarny CMYK. Co zrobić aby zachować oryginalne kolory czyli CMYK + pantone w wygenerowanym pdfie? (opcja "kolory rodzime" nie działa).
wykrojnik 253x293.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 284 raz(y) 24.56 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Marzec 2012, 16:25
|
|
|
Jak ci przeszkadza dziwny kolor linii w rysunku siatki wykrojnika to zmień go sobie na dowolny inny.
Dodaj nową warstwę i na niej umieść swoją grafikę. Wcześniej wyłącz możliwość edycji na warstwie z rys. wykrojnika. Nie zapomnij, że grafika powinna wychodzić poza rysunek siatki (spad).
Generując pdfa zrób tak żeby siatki wykrojnika w dokumencie nie było, przenieś np. rys. wykrojnika na nową stronę a pdfa zrób tylko z tej na której jest grafika. Przy generowaniu pdfa nie zapomnij o spadzie.
Rysunek wykrojnika w pdfie nie jest nikomu do niczego potrzebny, oni go mają a tobie ma tylko pomóc w kompozycji grafiki. Jego kolory mogły by być istotne gdyby rysunek miał służyć do jego konstrukcji w tym przypadku nie ma to znaczenia. |
|
|
|
 |
mia
Bywalec mia

|
Wysłany: 2 Marzec 2012, 19:06
|
|
|
| Kolor wykrojnika, czy też on sam obecny w moim projekcie nie przeszkadza mi wcale. Chodzi o to, że ma on zostać w wygenerowanym pdfie w oryginalnym kolorze, czyli jakimś "spot pantone" - taki jest wymóg drukarni. Jak mam wygenerować pdfa, aby zachować ten pantone? Normalnie program zamienia wszystko w CMYK, gdy odznaczam "kolory rodzime", kolor wykrojnika jest zamieniany na czarny RGB. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2 Marzec 2012, 19:28
|
|
|
| Przy wyborze opcji w jakiej ma zostać zapisany pdf wybierz PDF/X-1 lub PDF/X-3 i dodatkowo w oknie z zarządzaniu kolorem wybierz "RODZIMY". Sprawdź wcześniej, czy wykrojnik na pewno ma TYLKO obrys w Pantone. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2 Marzec 2012, 20:00
|
|
|
Nic nie kombinuj. Rób tak, jak każdego pdfa cmykowego. Odhacz tylko w zakładce Zaawansowane opcję "Przekształć kolory dodatkowe na rozbarwiane".
Ważne, aby kształt wykrojnika był na wierzchu. Jego obecność nie przeszkadza w naświetlaniu. Jeżeli nazwa koloru konturu wykrojnika to "nienazwany" (czyli nie-Pantone i nie-HKS), a jest jednocześnie kolorem dodatkowym i ma atrybut "nadrukowywanie" - to się go po prostu nie świeci. W niczym to nie przeszkadza elementom znajdującym się pod nim.
To częsta praktyka w drukarniach.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 3 Marzec 2012, 00:58
|
|
|
| Skoro mówisz, że to częsta praktyka to pewnie tak jest, chociaż dziesiątki razy robiłem pudełka, teczki i nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Gdybym dostał taki plik od drukarni to by mnie normalnie szlag trafił. W X3 tego obrazka zwyczajnie nie widać, a narysowany jest kolorem, którego nie ma w żadnej z palet Corela. Pomijam taki drobiazg, że zupełnie nie wiem po co ta siatka ma być w projekcie, drukarnia chce mnie sprawdzać bo lepiej wie co chciałem narysować? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 3 Marzec 2012, 16:14
|
|
|
Dokładnie tak - chce sprawdzać. Ale nie to, co chciała Mia narysować, ale czy dobrze przygotowała projekt. Skoro Mia zadała to pytanie na forum, to znaczy, że to pierwszy kontakt tej drukarni z nią. Dlatego drukarnia dmucha na zimne.
Pudełko do skomplikowany (w stosunku do np. ulotki) produkt. Oprócz samego druku (zresztą: najtańszego elementu w całym procesie), do finalnego produktu brakuje: pewnie lakierowania, może tłoczenia, sztancowania (wycinania), klejenia lub składania. To wszystko są drogie operacje i często zlecane podwykonawcom. Dlatego im więcej kontroli po drodze, tym lepiej.
Drukarnia wymaga nie po to, by życie koleżance utrudnić, ale raczej by pomóc.
Można wykrojnik umieścić w projekcie, można też pokazać położenie wykrojnika na jakimś pdfie poglądowym (nieprodukcyjnym) lub na innej stronie. Ale umieszczenie w pliku produkcyjnym ma zalety, pod warunkiem, że spełni pewne założenie: kolor wykrojnika jest kolorem dodatkowym i jest spoza palety Pantone lub HKS (chodzi o to, by nie wyłączyć ze świecenia elementów projektu, które będą w takim samym kolorze, jak wykrojnik - przypadek nieczęsty, ale możliwy). Najlepiej, jak kolor ten nosi jednoznaczną nazwę, np. “wykrojnik”, nie jak w przykładzie “nienazwany”.
Łatwo można w ten sposób oznaczyć inne procesy, np. lakierowanie (kolor “lakier”), wiercenie (kolor “otwór”), klejenie (kolor “smarowanie”), itp. Oczywiście wszystkie te elementy powinny być na wierzchu i mieć atrybut “nadrukowywanie”. Jeżeli nie mają tego atrybutu, to za pomocą odpowiedniego oprogramowania, drukarnia łatwo ten atrybut sama nada.
Problem koleżanka ma tylko z poprawnym wygenerowaniem pdfa. Jak już to pokona, to dalej same zalety.
A główną jest to, że podgląd z wykrojnikiem i pdf do druku to ten sam plik. Żaden dodatkowy, ani też inna strona w pdfie. To oznacza, że unika się niespodzianek polegających na tym, że w pdfie poglądowym jest dobrze, a w produkcyjnym - źle (bo “się” wykrojnik przesunął, przeskalował, zdeformował, odbił w pionie lub w poziomie, pozostały elementy wykrojnika (nie do końca usunięty), itp.).
Pozdrawiam. Wiosna idzie. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 3 Marzec 2012, 18:06
|
|
|
Dzięki Tegraf za informację, całe życie się człowiek uczy .
Zastanawiam się tylko dlaczego nie widzę tego rysunku w X3, w 12 go widziałem.
Trudno, skompromituję się. Tegraf jak się konstruuje taki kolor? Wymyśla się dowolny kolor np. w CMYK, bierze z jakiejś palety różnej od wspomnianych przez Ciebie i dodaje do, no właśnie, do czego? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 3 Marzec 2012, 20:25
|
|
|
Dokładnie tak jak piszesz.
Kolor dodatkowy definiujesz korzystając z palety: menu Okno > Palety kolorów > Edytor palet > Palety użytkownika > Niestandardowe kolory dodatkowe. Wybierz jakiś wstępnie zdefiniowany i zmień mu nazwę na jaką chcesz (np. "wykrojnik").
Podczas projektowania pudełka nadaj ten kolor konturowi wykrojnika i dodaj na koniec używanej przez Ciebie palety CMYK, będzie pod ręką.
Podczas pracy wygląda to tak (o tym, że jest to kolor dodatkowy, świadczy mała kropka w lewym dolnym rogu kwadracika z kolorem):
Acrobat w wygenerowanym pdfie (bez konwersji kolorów dodatkowych na cmyk) pokazuje taki kolor na liście kolorów w taki sposób:
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 3 Marzec 2012, 21:39
|
|
|
Teraz jestem już oświecony i mam nadzieję, że inni też z Twojej wiedzy skorzystają.
Dzięki. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mia
Bywalec mia

|
Wysłany: 4 Marzec 2012, 13:14
|
|
|
Ja również dziękuję za pouczającą dyskusję Czy sposób na pdf działa sprawdzę niebawem, ale mam nadzieję że tak jest, bo czeka czekam mnie długa współpraca z tą drukarnią. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|