Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[X5] przezroczyste tlo bitmapy
Autor Wiadomość
Fat 
Początkujący

Wysłany: 13 Marzec 2012, 23:25   [X5] przezroczyste tlo bitmapy

Czytam sobie całe forum od jakiegoś czasu i na wszystkie tematy, które mnie nurtują znajduję odpowiedzi, ale ostatnio bardzo, ale to bardzo irytuje mnie pewna kwestia.

Przerzuciłem się z dwunastki na X5 od razu. Praca oczywiście dużo płynniejsza i dająca szersze możliwości, ale przy moim zastosowaniu jest jeden problem, którego nie potrafię obejść.

Mianowicie chodzi o to :

1) Mam okrąg wypełniony tonalnie
2) Na to nakladam tekst, przyciagam i zmieniam w krzywe
3) Na koncu dodaje wyciety obrazek (gif lub png) przezroczysty

Drukuje na zwyklej domowej drukarce atramentowej w najwyzszej jakosci i niestety wokół przezroczystego gifa lub pliku png pojawia sie kwadratowy cien. No irytuje mnie to straszliwie. Nie dzialo sie to w CD12, stad moje pytanie, bo od zawsze tak robilem i nigdy nie bylo z tym problemow.

Jedynym wyjsciem dla mnie jak na razie jest print screen wklejka do PaintShopPro (tak tak wiem, jest sporo innych i lepszych, ale do tego sie przyzwyczailem i dziala bosko), wycinka danego kolka, zapisanie jako przezroczystego png i wklejenie do corela. Wtedy jako jedna bitmapa wszystko drukuje sie idealnie, ale zdaje sobie sprawe, ze jest to rozwiazanie na krotka mete.

Druga kwestia to problem z czcionka, jezeli "najezdza" ona na obszar przezroczytej bitmapy (wspomniany gif lub png) to literki robia sie grube i nieostre podczas wydruku.
Ponizej zamieszczam przyklad jak to wyglada (oczywiscie na wydruku troche inaczej), ale specjalisci z tego forum z pewnoscia wiedza o co mi chodzi :)

Bardzo prosze o pomoc i jakies rady.
Pozdrawiam

chezare 

Wysłany: 14 Marzec 2012, 07:41   

Ten problem jest stary jak Corel i wielokrotnie na tym forum był poruszany.
Generalnie każda bitmapa, przeźroczysta czy nie jest zawsze prostokątem o czym się niestety przekonałeś. Zasada jest taka, że bitmapa powinna być pod spodem. Jeśli to jest kombinacja elementów rastrowych i wektorowych, to najbezpieczniej jest zamienić je w jedną bitmapę.

Możesz sprawdzić czy niechciany efekt dalej występuje CDR
Problem dotyczy nie tylko wyszparowanych bitmap ale również cieni, które też są bitmapami, niektórych soczewek, itp.

Fat 
Początkujący

Wysłany: 14 Marzec 2012, 09:37   

Obiekt nie składa się u mnie z trzech elementów, lecz z dwóch. Ale zrozumiałem przekaz. Będe zmuszony więc do zmiany systemu przygotowywania wydruków :/ Przeksztalcanie calosci w bitmape nie zawsze zdaje egzamin, gdyz znieksztalca obiekty, nawet przy ustawieniu wysokiej rozdzielczosci. Dziwię się tematem, gdyż w 12 nie miałem z tym samym działaniem żadnego problemu.

Cysorz 

Wysłany: 14 Marzec 2012, 13:03   

Można też wykadrować taką bitmapę - to też "załatwia" problem.

Fat 
Początkujący

Wysłany: 14 Marzec 2012, 13:32   

Dzięki za podpowiedzi, potestuję, choć nie ukrywam, że wydłuży mi to znacznie pracę, ale cóż :)

Odpowiedz do tematu