|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Wypełnienie w ciegiełkę |
| Autor |
Wiadomość |
Qrzysio
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 10 Marzec 2012, 20:28 Wypełnienie w ciegiełkę
|
|
|
Witam,
mam problem z wypełnieniem obszaru w Corelu grafiką tak, aby się powtarzała w równych odstępach, a do tego ułożona była w cegiełkę i obrócona o 30 stopni. Z obrotem nie ma problemu, ale w opcjach wypełniania grafiką nie znalazłem sposobu, aby ułożyć cegiełkę
Nie wiem też jak powielić grafikę w taki sposób, aby nie trzeba było jej ręcznie pozycjonować i aby odstępy pomiędzy kolejnymi elementami były jednakowe. Poniżej przykłady o to jaki chce uzyskać efekt:
http://www.fotosik.pl/pok...edfe93fe4c.html
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 10 Marzec 2012, 20:58
|
|
|
Możesz skorzystać z wypełnienia deseniem.
http://corel.wodip.opole....wypelnianie.htm
Z listy deseni wybierz "cegiełkę", a w prawym górnym rogu okienka wybierz odpowiednie kolory.
http://www.voila.pl/104/q...x.php?get=1&f=1
Zaznacz także Transformuj wypełnienie z obiektem, to będziesz mógł obrócić obiekt o dowolny kąt razem z wypełnieniem.
Jeżeli chcesz stworzyć "cegiełkę" razem z tekstem, to wygodniej będzie narysować od początku:
- rysujesz mały prostokącik, wypełniasz szarym kolorem i nadajesz gruby biały kontur.
- wpisujesz tekst i wyśrodkowujesz w "cegiełce"
- grupujesz "cegiełkę" z tekstem
- łapiesz np. za lewy górny węzeł grupy i przeciągasz do prawego górnego narożnika. W trakcie przeciągania wciskasz prawy przycisk myszy - utworzysz kopię (pamiętaj o włączeniu przyciągania do obiektów: Widok > Przyciągaj do obiektów.
- wciskasz kilka razy Ctrl+R, aby powtórzyć ostatnią czynność.
- zaznaczasz cały utworzony wiersz i znowu przeciągasz lewy górny narożnik, ale tym razem do środka dolnej części lewej "cegiełki" (pamiętaj o prawym przycisku myszki).
Z resztę chyba sobie poradzisz.
cegielka.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 156 raz(y) 115.37 KB |
|
|
|
|
 |
Qrzysio
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 11 Marzec 2012, 13:25
|
|
|
| W zasadzie wystarczyło użyć samej funkcji wypełniania. Musiałem tylko przegotować plik z logo z marginesami, a cegiełkę robi się jedną funkcją, tzw. przesunięcie kafelka o 50%. Bardzo fajne i proste. Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|