Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CMYK-owe wypełnienie tekstu
Autor Wiadomość
drozd 
Znawca

Wysłany: 29 Marzec 2012, 09:08   CMYK-owe wypełnienie tekstu

Witam! Mam problem, nie mam pomysłu.... Chcę wypełnić tekst akapitowy teksturą z mapy bitowej. Problem w tym, że to wypełnienie potrzebuję w CMYK-u, a Corel wypełnia mi w RGB (nawet jak importowaną mapę bitową mam CMYK-ową; zresztą w wypełnianiu wielokolorowym z gotowych tekstur też ładuje RGB i nie ma opcji zmiany tych kolorów). Podejrzewam, że pewnie trzeba słynnymi strzałeczkami pogrzebać i zmienić ,,profil kolorów" importowanych plików, ale nie mam pomysłu jak to zrobić, bo ten ogólny profil RGB (kółeczko na środku) jest nie do ruszenia (nie widzi profili CMYK, które chcę mu zapodać). A więc, jak można wypełnić tekst CMYK-ową bitmapą?

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 29 Marzec 2012, 11:16   

U mnie to działa (cdr X5), robie wypełnienie deseniem zaznaczam mapę bitową i bez problemu ładuję dowolną grafikę CMYK.

drozd 
Znawca

Wysłany: 29 Marzec 2012, 16:18   

w X3 nie działa tak prosto :-( . Jakieś pomysły??

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2012, 00:23   

X3.

Nie ma ani śladu RGB. Jedyne co zmieniłem to zrzut ekranu z właściwościami bitmapy, którą użyłem do wypełnienia tekstu, zamieniłem na CMYK.

drozd 
Znawca

Wysłany: 30 Marzec 2012, 05:57   

problem w tym, że nie wiem, jak wypełniać tekst mapą bitową, która jest już zaimportowana do tego samego projektu Corela... Jak to zrobić? (obecnie klikam ,,interakcyjnym wypełnieniem" na tekst i wybieram ,,wypełnienie z mapy bitowej" i mogę j-pega tylko zaimportować do projektu, tyle tylko, że zawsze importuje RGB, nawet jak org. jest CMYK-owy).

PS. również importowałem bitmapę do projektu, zrobiłem z niej CMYK-a i deseń, ale to wszystko na nic, bo deseń zapisuje za projektem jako oddzielny plik i gdy go potem importuję do wypełnienia, to nawet z CMYK-a mam RGB (na moje tu coś z tymi magicznymi strzałkami zarządzania kolorem będzie, tyle, że nie wiem jak zmienić import plików na CMYK, albo chociaż rodzime, o ile to możliwe). A więc chezare, jakbyś mógł, napisz w kilku krokach jak to zrobiłeś... Będę wdzięczny, bo mi już brak pomysłów.

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2012, 06:31   

Ty nie możesz wypełnić, a ja nie mogę zrozumieć? :-)
Fakt, że ja nie używałem wypełnienia interakccyjnego tylko narzędzia wypełnienie.
Po kolei.
Mam tekst akapitowy.
Wybieram narzędzie interakcyjne wypełnienie i?
Standardowo jest tonalne. Wybieram z listy wypełnienie deseniem z mapy bitowej i tekst zostaje wypełniony pierwszym z brzegu predefiniowanym wypełnieniem. Na tej liście z obrazkami mojej zaimportowanej do dokumentu mapy bitowej nie ma, bez sensu byłoby gdyby była. Mogę oczywiście wybrać bitmapę inną niż te standardowe ale musi to być plik na dysku.
Nie mam pojęcia jak zmuszasz program żeby wypełnił tekst bitmapą wstawioną już do dokumentu?
Jak chcesz wykorzystać to narzędzie, to wyeksportuj bitmapę do pliku i wtedy użyj wypełnienia deseniem z mapy bitowej. Innej możliwości nie ma, albo jestem niedouczony, czego też wykluczyć nie mogę :-)
Można oczywiście zrobić napis z mapy bitowej ale to już nie będzie tekst i nie będzie to miało związku z wypełnieniem.

drozd 
Znawca

Wysłany: 30 Marzec 2012, 08:18   

Tak, część wspólna działa - prosto, szybko i po kłopocie!!!! O tym nie pomyślałem - dzięki!!!!

PS. Nie zmuszam programu, żeby importował coś czego nie ma ;-) Tyle tylko, że wypełnienie importuje mi z bitmapy lub stworzonego desenia wielokolorowego zawsze jako RGB mimo, że w orginale są to CMYK-i... I chociaż to już teraz nie jest tak istotne, ale z ciekawości - cały czas nie mam pojęcia jak zaimportować z pliku zewnętrznego CMYK-owe wypełnienie tonalne.

Odpowiedz do tematu