Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy
Autor Wiadomość
Gurung 
Bywalec
Gurung

Wersja CorelDRAW: 11
Wysłany: 17 Marzec 2012, 20:24   Pomocy

Mam problem. Pracuje już dość długo w corelu a natrafiłem na problem którym nie mogę sobie poradzić. A dokładniej chodzi o przekształć w krzywe. Po zastosowaniu tego polecenia nie pokazują mi się dodatkowe takie nazwę to sznureczki za pomocą których modyfikuje element. Musiałem coś poprzestawiać i nie mogę teraz pracować w corelu bo brakuje mi tego.
Proszę o pomoc.

Cysorz 

Wysłany: 17 Marzec 2012, 20:33   

Chodzi Ci o węzły? Nie działa w żadnym przypadku czy w każdym?

Gurung 
Bywalec
Gurung

Wysłany: 17 Marzec 2012, 20:40   

Tej nazwy mi właśnie brakowało. TAK chodzi o węzły. Nie pokazują się po przekształceniu w krzywą. W żadnym projekcie moim nie ma ich. Jeszcze 2 dni temu były ale musiałem coś poprzestawiać że poznikało to.

Cysorz 

Wysłany: 17 Marzec 2012, 21:09   

Nie wiem czy jest gdzieś taka opcja - nie kojarzę. Poczekaj chwilę, może ktoś zna rozwiązanie, jeżeli nie, to przywrócenie ustawień domyślnych (podczas startu Corela przytrzymaj F8) lub reinstalacja. Ustawienia domyślne skasują wszystkie Twoje modyfikacje programu (a nie gwarantują pozbycia się problemu).

Gurung 
Bywalec
Gurung

Wysłany: 17 Marzec 2012, 21:45   

Dzieki wielkie. Reset ustawień pomogło. Jednak i tak będę chciał wiedzieć dlaczego tak się stało. Dla wiadomości mam Corel 11.

Cysorz 

Wysłany: 17 Marzec 2012, 23:18   

Wersja 11 (i 12 też podobno) to jedne z bardziej nieudanych wersji Corela. Zdarzają się tam dziwne, niewytłumaczalne błędy i nie ma uniwersalnego panaceum na to. SP trochę pomagają, ale nie zawsze i nie u każdego. Zakup 11-tki uważam za jeden ze swoich najgorszych zakupów - wróciłem wtedy do v9 i dopiero z zakupu X3 byłem naprawdę zadowolony. Wersję 12-tą testowałem tylko jako trial, ale i ona nie przypadła mi do gustu.

Gurung 
Bywalec
Gurung

Wysłany: 20 Marzec 2012, 21:09   

Jeszcze jeden problem mi się nawinął. Zawsze w prawym dolnym rogu jak miałem zaznaczony kolorowy element pokazywało mi wartości CMYK a teraz mam tylko nazwę koloru np. niebieski. Siedzę już 2 godziny i nie mogę dać sobie z tym rady:((

Jakieś pomysły?

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 21 Marzec 2012, 06:58   

Nie mam pod ręka nowszej wersji, w Corel v.9 100% cyan wyświetla mi jako "niebieski", kolory z używanej palety które mają nazwy np. "czerwony" 100%M i 100%Y tak się właśnie wyświetlają. Zrób z tego "niebieskiego" 99% C i zobacz co pokaże.

Odpowiedz do tematu