|
Zmniejszanie obiektu. |
| Autor |
Wiadomość |
gmikepl
Bywalec

|
Wysłany: 21 Marzec 2012, 21:46 Zmniejszanie obiektu.
|
|
|
| Witam. Ostatnio miałem zagwozdkę jak zmniejszyć obiekt, ale nie tak standardowo. Coś jak chcemy pisać tekst na krzywej to pokazuje nam się kontur kształtu linią przerywaną i możemy go oddalać i przybliżać do centrum obrazka. Lub mogę opisać to w taki sposób że duży kontur obrazka pomniejszamy. Tyle że dany obrazek nie ma żadnego konturu a ja chce go tak jakby odchudzić przy zachowaniu mniej więcej tej samej wielkości. |
|
|
|
 |
beerseeker
Bywalec mgr sztuki

Wersja CorelDRAW: X5
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 31 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 22 Marzec 2012, 08:03 Re: Zmniejszanie obiektu.
|
|
|
| gmikepl napisał/a: | | Witam. Ostatnio miałem zagwozdkę jak zmniejszyć obiekt, ale nie tak standardowo. Coś jak chcemy pisać tekst na krzywej to pokazuje nam się kontur kształtu linią przerywaną i możemy go oddalać i przybliżać do centrum obrazka. Lub mogę opisać to w taki sposób że duży kontur obrazka pomniejszamy. Tyle że dany obrazek nie ma żadnego konturu a ja chce go tak jakby odchudzić przy zachowaniu mniej więcej tej samej wielkości. |
Z tego co zrozumiałem [jeśli oczywiście masz "obrazek" w formacie wektorowym, a nie bitmapę], to chodzi Ci o to, żeby zaznaczyć w opcjach konturu "skaluj z obrazkiem". |
|
|
|
 |
gmikepl
Bywalec

|
Wysłany: 23 Marzec 2012, 13:46
|
|
|
Przecież napisałem, że obrazek nie ma żadnego konturu ;)
Koło jak widać na załączonym obrazku ładnie się zmniejsza i powiększa, tak jak tego chcę, jednak ten drugi (bardziej skomplikowany ) kształt już nie. Narzędzie do pisania tekstu ma tą cechę którą pożądam czyli powiększanie/pomniejszanie względem krawędzi. Nie mogę znaleźć takiej opcji w zwykłym pomniejszaniu. |
|
|
|
 |
aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 23 Marzec 2012, 13:54
|
|
|
| w zasadzie sama jestem ciekawa jak to zrobić <:) znam tylko wyjście z dodaniem konturu np. w kolorze tła. Jeśli nie chcesz mieć konturu na obiekcie, to skopuj sam kontur utwórz z niego obiekt (ctrl+shift+Q), a potem przytnij tym nowo-powstałym obiektem odchudzany obiekt. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 23 Marzec 2012, 14:41
|
|
|
| Możesz to robić przez interakcyjny obrys tylko im bardziej narzędzie użyjesz tym obiekt traci kształt . |
|
|
|
 |
|
|