Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycięcie obrysu z rysunku
Autor Wiadomość
arczi1987
Doradca

Wysłany: 26 Luty 2012, 09:43   Wycięcie obrysu z rysunku

Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc zrobić coś takiego, mam taki rysunek jak w załaczniku wydrukowany juz i chciałbym wyciąć ploterem aby nie były zwykłe proste ścianki tylko coś takiego jak zacząłem, tylko nie wiem moze jakieś przechylone aby fajnie wyglądało bo ma to być na samochodzie, z góry dzięki za pomoc,

xxx.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 344 raz(y) 364.55 KB

Vegass 
Początkujący
Grafik

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 30 Marzec 2012, 07:57   

To zależy, czy masz do tego odpowiedni ploter, odpowiednie wtyczki w Corelu do wycinki po obrysie.
Generalnie do wycinania po obrysie odpowieni plugin w Corelu nadaje odpowiednie pasery, po których (po wydruku) ploter tnący pozycjonuje się do wycinania. Jeśli ich nie naniosłeś, może być trudno. Nie każdy ploter tnący wytnie Ci po dorysowanych paserach (np flamastrem odpowiedniej grubości. Ja Rolanda nie mogę tak oszukać :)

Także, obawiam się, że bęzie to trzeba wydrukować jeszcze raz z tymi paserami (o ile oczywiście masz ploter z optyką.
Takie jest moje zdanie, ale może inni Koledzy coś Ci na to poradzą.
Powodzenia!

lengol 
Początkujący

Wysłany: 30 Marzec 2012, 17:44   

Nie będzie to fajnie wyglądało wg. mnie...
Ale jeśli już chcesz to zrobić. to musisz udać się do kogoś kto ma ploter z funkcją cięcia po obrysie.

Plik musisz przygotować tak że na jednej warstwie masz grafikę, a na drugiej warstwie obrys z wyłączoną funkcją drukowania. Zresztą operator plotera na pewno wszystko ci wyjaśni.

Możesz na zwykłym ploterze tnącym próbować trafić obrysem w grafikę ale szkoda folii ;)

Odpowiedz do tematu