|
Reklama na cały samochód jak sie za to zabrać? |
| Autor |
Wiadomość |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 17 Luty 2011, 12:49 Reklama na cały samochód jak sie za to zabrać?
|
|
|
Witam
Trafiło mi się zlecenia na reklamę na cały samochód nigdy wcześniej tego nie robiłem i prawdę mówiąc nie wiem jak się za to zabrać, w jaki sposób przygotować sobie powierzchnie roboczą ? czy są np jakieś gotowe wykrojniki pod dany model samochodu ?
Będę bardzo wdzięczny jak ktoś mi udzieli porady jakie pierwsze kroki powinienem wykonać nad taki projektem |
|
|
|
 |
gleba
Fachowiec gleba

Pomogła: 9 razy Wiek: 59 Dołączyła: 23 Kwi 2007 Posty: 265 Skąd: SPA Nałęczów
|
Wysłany: 17 Luty 2011, 16:49
|
|
|
| ja jak miałam sam okleic po raz pierwszy cały samochod pojechałam do znajomego żeby mi pomógł przy projekcie i oklejaniu dałam mu za to 6 stowek i teraz sama wszystko robie. Za naukę sie płaci |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 17 Luty 2011, 18:36
|
|
|
| No to trafiło Ci się zlecenie, do którego dołożysz zamiast zarobić. Zysk może być taki, że czegoś się nauczysz :) Zakładam, że to drukowana na wylewanej folii grafika, a nie wycinanki? Jeśli wycinanki, to klei się tak samo jak na płaskiej powierzchni, choć mniej wygodnie. Jeśli duże powierzchnie oklejane folią tzw. wylewaną, to szanse, że porządnie to zrobisz za pierwszym razem są praktycznie żadne. Gleba jest zdolna, to jej się udało nauczyć na pierwszym samochodzie z reguły jest jednak tak, że o tym, że się umie to robić można powiedzieć po 20 czy 30, a i tak nie do końca to będzie prawda. Są takie marki, z którymi nawet bardzo doświadczeni mają kłopoty. Jeśli chodzi o jakieś wzory, to praktycznie do każdego modelu samochodu są siatki, które pomagają zaprojektować grafikę, ale nie zastąpią wizji lokalnej. Najlepiej samemu wszystko obejrzeć, pomierzyć i pomacać :) Po to żeby ominąć zasadzki w postaci klamek, kierunkowskazów i tym podobnych przeszkód. Tak na marginesie większość tych wystających przeszkód, trzeba będzie na czas oklejania zdemontować. Do tego nie da się tego zrobić byle gdzie, muszą być spełnione pewne wymagania. Np. niska temperatura nie pomaga, podobnie jak za wysoka. Musisz też wyposażyć się w odpowiedni sprzęt np. do wygrzewania folii. Musisz nauczyć się ciąć folię na samochodzie, tak żeby nie uszkodzić lakieru, są materiały które w tym pomagają, ale żadna teoria nie zastąpi praktyki. Najlepiej udać się na kurs, jest sporo firm, które takie kursy organizują, poznać techniki, materiały, narzędzia i spróbować teorię wcielić w życie. Ceny takich kursów zaczynają się gdzieś tak w okolicach 500 złociszy, ale to żadna cena przy kosztach materiałów, które zmarnujesz już przy pierwszej pracy. Jak nauczysz się wyklejać wylewaną folią samochody, to później już tylko krok do oklejania np. samolotów :). Nie chcę Cię broń Boże zniechęcić do tej pracy, ale moja rada jest taka, nie zabieraj się za to sam. Poproś kogoś kto umie to robić o pomoc. |
|
|
|
 |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 17 Luty 2011, 20:01
|
|
|
| chezare napisał/a: | | No to trafiło Ci się zlecenie, do którego dołożysz zamiast zarobić. Zysk może być taki, że czegoś się nauczysz :) Zakładam, że to drukowana na wylewanej folii grafika, a nie wycinanki? Jeśli wycinanki, to klei się tak samo jak na płaskiej powierzchni, choć mniej wygodnie. Jeśli duże powierzchnie oklejane folią tzw. wylewaną, to szanse, że porządnie to zrobisz za pierwszym razem są praktycznie żadne. Gleba jest zdolna, to jej się udało nauczyć na pierwszym samochodzie z reguły jest jednak tak, że o tym, że się umie to robić można powiedzieć po 20 czy 30, a i tak nie do końca to będzie prawda. Są takie marki, z którymi nawet bardzo doświadczeni mają kłopoty. Jeśli chodzi o jakieś wzory, to praktycznie do każdego modelu samochodu są siatki, które pomagają zaprojektować grafikę, ale nie zastąpią wizji lokalnej. Najlepiej samemu wszystko obejrzeć, pomierzyć i pomacać :) Po to żeby ominąć zasadzki w postaci klamek, kierunkowskazów i tym podobnych przeszkód. Tak na marginesie większość tych wystających przeszkód, trzeba będzie na czas oklejania zdemontować. Do tego nie da się tego zrobić byle gdzie, muszą być spełnione pewne wymagania. Np. niska temperatura nie pomaga, podobnie jak za wysoka. Musisz też wyposażyć się w odpowiedni sprzęt np. do wygrzewania folii. Musisz nauczyć się ciąć folię na samochodzie, tak żeby nie uszkodzić lakieru, są materiały które w tym pomagają, ale żadna teoria nie zastąpi praktyki. Najlepiej udać się na kurs, jest sporo firm, które takie kursy organizują, poznać techniki, materiały, narzędzia i spróbować teorię wcielić w życie. Ceny takich kursów zaczynają się gdzieś tak w okolicach 500 złociszy, ale to żadna cena przy kosztach materiałów, które zmarnujesz już przy pierwszej pracy. Jak nauczysz się wyklejać wylewaną folią samochody, to później już tylko krok do oklejania np. samolotów :). Nie chcę Cię broń Boże zniechęcić do tej pracy, ale moja rada jest taka, nie zabieraj się za to sam. Poproś kogoś kto umie to robić o pomoc. |
Sytuacja wygląda tak ze kolega zwrócił się do mnie z takim nazwijmy to "zleceniem" wiec na kasę nie liczę a od dawna mnie interesowało jak się robi projekt do oklejania całego samochodu :) wiec zacząłem drążyć ten temat :) |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 17 Luty 2011, 23:15
|
|
|
Rozumiem. Przygotowanie grafiki to drobiazg w porównaniu z oklejeniem samochodu.
Oklejanie dużych powierzchni do tego nierównych wylewaną folią, to chyba najwyższy stopień wtajemniczenia w tej dziedzinie. Jak to opanujesz, to żadna folia i żadne oklejanie nie będzie Ci straszne :) Jak masz możliwość spróbowania bez żadnych konsekwencji, to oczywiście próbuj. |
|
|
|
 |
gleba
Fachowiec gleba

Pomogła: 9 razy Wiek: 59 Dołączyła: 23 Kwi 2007 Posty: 265 Skąd: SPA Nałęczów
|
Wysłany: 18 Luty 2011, 12:09
|
|
|
Nawet gdybym napisała po kolei jak to sie robi to i tak watpię żebyś dał rade za pierwszym razem. Do oklejenia busa potrzebne są 2 osoby (choć widziałam na szkoleniu magika co robił to sam!!!). Bryty tak trzeba zaprojketować żeby były z po kilka centymetrów większe niż klejona powierzchnia. Potrzebna jest rura o niewielkim przekroju na którą nawija się folię. Trzeba wiedzieć w które miejce włożyc igłę, żeby powietrze miało którędy uciec podaczas wgrzewania przetłoczeń. Kilka stówek kosztuje dobra nagrzewnica z pomiarem temperatury, ok 100 magnesy do pozycjonaowania folii, dobre nożyki kąt 45 stopni, rekawiczki bezszwowe i takie tam rożne gażdżety.... ja osobiście drukuje na folii kanalikowej, lepiej sie kliei.
Moja rada jeśli chcesz zająć się tym na poważnie bez szkoleń się nie obejdzie, ale nie poddawaj się nie święci garnki lepią
ps. w razie czego wpadnijcie do nałęcza to okleimy koledze samochodzik, nie jest daleko |
|
|
|
 |
doman
Początkujący

|
Wysłany: 18 Luty 2011, 17:29
|
|
|
robisz zdjęcie fury...
drukujesz
idziesz przed auto
wymiarowujesz interesujące cie elementy
nanosisz je na kartke
w corelu czy w czym tam robisz ..... przygotowujesz sobie powierzchnie na które nanosisz grafike i heja
oczywiscie z ewentualnym "marginesem błędu"
i tyle możliwości jest pare jedną z nich jest jeszcze szablony aut jakie są oferowane na rynku..... jak dobrze poszukasz to w necie znajdziesz ;)
fakt jest taki ze wymiary bierzesz samemu....
pozdr
ja przynajmniej tak robie
joł |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 19 Luty 2011, 07:15
|
|
|
| Gleba, a powiedz jak kleisz tę folię z kanalikowym klejem na głębokich przetłoczeniach, bo specjaliści od folii mówią, że się do tego nie nadaje? |
|
|
|
 |
Pawelsky
Początkujący

|
Wysłany: 21 Luty 2011, 16:41
|
|
|
Witam,
mam do oklejenia:
- Sprintera rok 2001
- wersja maxymalna (długi maxymalnie i wysoki)
- blaszak bez szyb
Do obklejenia całość, od góry do dołu, tył i przód.
Projekt graficzny w trakcie robienia.
Mogę zlecić osobie, która chce się nauczyć obklejać lub pogłębić doświadczenie.
Oczywiście za rozsądne wynagrodzenie za poświęcony czas.
Za materiały wszystkie płacę i mogę pomóc obklejać a nawet udostępnić miejsce do obklejenia. Na terenie Warszawy.
Zależy mi aby jak najmniejszymi kosztami obkleić samochód reklamą, ale tak żeby z 2-3 lata powisiała na nim.
Proszę o kontakt emailowy: pawelsky10@wp.pl
Proszę też o wysłanie ofert osób, które tym się zajmują, jeśli byłaby przyzwoita cena...
Nie interesują mnie oferty powyżej 3000 zł za całość.
termin: do ok 20 marca 2011r. |
|
|
|
 |
beblock
Znawca beblock

Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Lut 2007 Posty: 172 Skąd: szczytno
|
Wysłany: 26 Luty 2011, 12:19 OPEL TIGRA
|
|
|
Hey a kleiliście Tigrę
- tylna szyba OWV
się tak zastanawiam czy wyda z jednego brytu ?
mam już wydruk trochę czekam na lepszą temp (na mazurach -20) ;)
i mam obawy czy wyda rozcierając ja w poziomie na tych przeklętych łukach .....
pozdro
tigra.jpg ;] |
Pobierz Plik ściągnięto 501 raz(y) 50.01 KB |
|
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 26 Luty 2011, 23:31
|
|
|
chezare,
Avery i Ikonos mają folie kanalikowe do głębokich przetłoczeń.
Ale tu bardziej liczy się laminat - MUSI być dedukowany do danej foli |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 26 Luty 2011, 23:34
|
|
|
beblock,
Wiedź nią do pomieszczenia z 20-25 stopniami, zostaw na 4 godziny i po tym czasie klej te łuki, polecam OWV Ikonosa - kleiłem dziwne powierzchnie i trzymała. Musisz mieć nagrzewnice ale z regulacją temperatury aby nie przekroczyć 50 stopni bo stopisz folie odtłuść alkoholem technicznym szybę a folie obcinaj po godzinie od wyklejenia |
|
|
|
 |
beblock
Znawca beblock

Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Lut 2007 Posty: 172 Skąd: szczytno
|
Wysłany: 27 Luty 2011, 09:48
|
|
|
dzięki będę walczył ..... :)
pozdro |
|
|
|
 |
harmidon
Początkujący

Wersja CorelDRAW: harmidon
|
Wysłany: 17 Kwiecień 2014, 16:22
|
|
|
| jeśli interesuje was porządna i dobrze zrobiona reklama na samochód to zarpaszam |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17 Kwiecień 2014, 17:25
|
|
|
No właśnie...
Brakuje mi tutaj czegoś w rodzaju "Zgłoś spam", "Raportuj" czy czegoś podobnego.
Trzeba tępić spamerów od samego początku, bo inaczej zrobi się nam tutaj śmietnik... |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 17 Kwiecień 2014, 18:04
|
|
|
| Odejszła do Pana Sara Apfelbaum. Dobra żona i matka. Pszedam Opla. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 17 Kwiecień 2014, 19:11
|
|
|
| Nie zamówię, bo zostałem zarposzony. Nie lubię być zarpaszany, bo to boli. Nie może zrobić mi dobrze zarpaszający. |
|
|
|
 |
|
|