|
Kod w CMYKu (Czarny 91%) |
| Autor |
Wiadomość |
powker1
Początkujący

Wersja CorelDRAW: powker1
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2012, 13:01 Kod w CMYKu (Czarny 91%)
|
|
|
Witam. Na wstępnie powiem że jestem laikiem w tej dziedzinie i dla takiej osoby pomocy poszukuję.
A więc. Na prośbę mojej mamy przygotowuję okładkę książki. Do tej pory zajmowałem się głównie grafiką na potrzeby webo w RGB a do Corela zaglądałem tylko gdy potrzebowałem stworzyć jakieś logo.
Mam plik CDR na który składają się 3 grafiki utworzone w Photoshopie i teks już w krzywych i zamieniłem je w pdf dla drukarki. Okładka w takiej formie poszła do drukarki ale otrzymałem od nich uwagi między innymi cytuję "kod w cmyk-u (czarny 91%)".
Nie mam pojęcia gdzie to ustawić Zmieniłem bitmapy na CMYK (Mapy bitowe>Przekształć w mapę bitową) choć już je importowałem do Colera jako CMYK ale nie wiem gdzie ustawić te 91%
Bardzo proszę o jakąś podpowiedź (pracuję na CorelDRAW 12) |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2012, 14:17
|
|
|
Nie ma możliwości, musiałby to być wektor, żeby proste zmiany były możliwe. Musisz w PS to poprawić, ustawiając kolor dla tekstu na pożądany lub też "pogrzebać" między warstwami, żeby na czarny kanał przerzucić z innego 100% wypełnienie.
Jeżeli to pełny wektor a nie tylko "przycięte" konturami wypełnienia bitowe to zaznaczenie tekstu i kliknięcie na listwie z kolorami powinno natychmiast pokazać zmianę.
NIE ZAMIENIAJ bitmap na CMYK w Draw - stracisz wiele na kolorystyce!!! |
|
|
|
 |
powker1
Początkujący

Wersja CorelDRAW: powker1
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2012, 09:20
|
|
|
Dzięki za podpowiedź |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2012, 10:36
|
|
|
Wydaje mi się, że chodzi o to, że czarny nie jest czarny?
W bitmapie też da się to zmienić, trzeba na te miejsca, którym chcemy nadać jakiś kolor nałożyć maskę. |
|
|
|
 |
|
|