Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Własne wzorce prowadnic
Autor Wiadomość
Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
  Wysłany: 19 Kwiecień 2012, 09:13   Własne wzorce prowadnic

Witam serdecznie.

To mój pierwszy topic na tym forum, ale jego treści pomagały mi nie raz. Teraz jednak mam problem z prowadnicami. Otóż pytanie brzmi:

Czy jest możliwym posiadanie swego rodzaju zestawu prowadnic "automatycznych" (dostosowujących się do rozmiaru dokumentu)?

Już spieszę z wyjaśnieniem. Podejrzewam, że większość z Was pierwsze co robi po otwarciu dokumentu i wpisaniu jego rozmiaru, to odpala Wzorce Prowadnic i zaznacza Krawędzie Strony, oraz pewnie kilka innych. Jak wiadomo, prowadnice takie automatycznie dopasowują się do rozmiaru. Mnie chodziłoby właśnie o takie coś, jednak o zestaw, a dokładniej o to, żeby prócz krawędzi dostać 3mm prowadnice wytyczające spady ("po zewnętrznej" od krawędzi) oraz 3mm "obszaru bezpiecznego" ("po wewnętrznej" od krawędzi) oraz może jeszcze coś (typu "połowa pionowa i pozioma"). Chciałbym móc to włączać jednym ruchem, zamiast za każdym razem wpisywać wartości z ręki. Chciałbym, by prowadnice X i Y o wartościach [-3; 0; +3 .. (max*0,5) .. (max-3; max; max+3)] dopasowywały się do tego "max" rozmiaru (jak Wzorce).

Czy Corel na to pozwala? Czy może są jakieś skrypty, które można dograć albo coś? Makra? Sam już nie wiem co...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie ewentualne odpowiedzi. Jeśli napisałem coś niezrozumiale, to proszę dać znać - zaraz dopowiem jeśli będzie trzeba.

Szacunek dla wszystkich fachowców na tym forum i podziękowania dla nich, za chęć dzielenia się wiedzą.

Odpowiedz do tematu