Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
DUŻY_PROBLEM_z_bitmapą
Autor Wiadomość
adambo
Początkujący

Wysłany: 31 Maj 2007, 17:10   DUŻY_PROBLEM_z_bitmapą

Witam wszystkich;
mam problem jak w temacie; wrzucam do CD12 plik .jpg dosyć duży pelen kolor w a0 (ok.20mb) i na nim tworzę wektory; wypełniam i dorabiam cienie (są to domki ma mapie) - chcę to następnie wyexpotować; probowałem już wszystkiego
- do plików typu .jpg i .tiff - pliki finalne wyglądają tak że widać tylko te domki z cieniami ale nie widać tej mapy w jpg którą wcześniej wkleiłem do corela
- do pdf-a - nie widzi przeżroczystości cieni i pod cieniami są białe plamy
- próbowałem to otwierać w photo-paint ale tam jakaś sieczka powstaje - to znaczy wektory i wypełnienia są gdzieś z boku a ten .jpg jest ucięty i ładuje sie u góry
SIEDZĘ NAD TYM PÓŁ DNIA I NIC ......... POMOCY !!!!

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 31 Maj 2007, 19:47   

Może za mało masz pamięci RAM? Spróbuj podczepić bitmapę jako plik zewnętrzny. Jeżeli to nie pomoże to zmień "wsadowy" .jpg na inne rozszerzenie np. .tiff. U mnie to działa przy dużych rysunkach technicznych.

makolek 
Bywalec

Wysłany: 31 Maj 2007, 22:36   

niezbyt precyzyjnie określiłes.. co robisz .. i jak exportujesz.. wydaje mi się że moze to być probiem umieszczenia projektu poza stroną.. (czesty u początkujacych Corelowców..) .. dopasuj rozmiar strony do rozmiaru tła (jpg o którym wspomniałeś).. umieśc wszystko na stronie.. i exportuj..

IdCzarek 
Doradca
Czę100chowa

Wysłany: 1 Czerwiec 2007, 09:55   

zrób ctrl+a i podczas eksportu zaznacz "eksportuj zaznaczenie" wtedy nie ma znaczenia czy jest na stronie czy poza nią

makolek 
Bywalec

Wysłany: 1 Czerwiec 2007, 20:12   

ma znaczenie.. obiekty poza stroną (nie nachodzące choćby fragmentem na strone..) Corel eksportuje .. hmmm.. "dziwnie"
Oczywiście można je zgrupować .. i ok .. ale widząc wielokrotnie prace początkujących Corelowców .. wiem z dośw .. że umieszczają wszystko poza stroną .. bo widok i cień strony ... barrrdzo im przeszkadzają ;-)

IdCzarek 
Doradca
Czę100chowa

Wysłany: 1 Czerwiec 2007, 21:23   

ale używająć ctrl + a nie ma z tym problemu ;]

makolek 
Bywalec

Wysłany: 2 Czerwiec 2007, 06:51   

CTtrl +A .. to jedynie "select All" .. ni mniej ni więcej .... popracuj 15 lat na corelu... porozmawiamy

JarekDRAW 

Wysłany: 2 Czerwiec 2007, 08:12   

makolek napisał/a:
CTtrl +A .. to jedynie "select All" .. ni mniej ni więcej .... popracuj 15 lat na corelu... porozmawiamy

Tak bardzo ciekawe jest to co piszesz, szkoda że nie wiele pomożesz tym postem "adambo"

Pozdrawiam

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 3 Czerwiec 2007, 01:01   

tego pliku ie wolno exportować ponieważ przekroczył on wymiary dla tifa czy jpg zapisane w corelu na 10000 pikseli, natomiast eps nie zapisze się prawidłowo jeśli nie została wybrana opcja level 3 - ale ona też ma ograniczenie w "montowaniu" przezroczystości - jeśli występują gdziekolwiek kolory pantone, lub innej palety niż prawidłowa do cmyk, w miejscach gdzie są cienie pojawią się białe placki

proponuję ustawić prawidłowo pdfprinter i następnie wypuścić do druku

aby nie sypały się cienie rzucone w corelu wystarczy zamienić je na bitmapy z zaklikniętą opcją przezroczystości

prawidlowe ustawienia pdf - brak kompresji na zdjęciach, załączone koniecznie leave color unchange lub w wersji polskiej pozostaw kolory bez zmian
wpisane na poziomie obsługi drukarki 2400 dpi oraz odkliknięte do not send font lub w wersji polskiej nie ładuj fontów czy coś tam (nie korzystam z polskich wersji programów więc czasem moze się nie zgadzać tłumaczenie - sens jednak pozostanie własnie ten ;))

Odpowiedz do tematu