|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Corel x6 - przygotowanie katalogu ulotek |
| Autor |
Wiadomość |
glt
Początkujący

|
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 10:21 Corel x6 - przygotowanie katalogu ulotek
|
|
|
Witam,
tworzę właśnie prosty katalog składający się z ulotek, które wcześniej przygotowałem. Układ jest prosty:
1 str. - okładka
2 str. - pusta
3 i dalsze - ulotka
Mam kilka problemów, które dla mnie (jako programisty a nie grafika) są trudne do rozwiązania..
1) Chciałbym wstawić numery stron od 3 począwszy (udało się), żeby było tak że na str. nieparzystych numer pozycjonowałby się do prawej względem strony (czyli prawy dolny róg str.) a na parzystych odwrotnie. Czy jest jakiś sposób aby to osiągnąć, żeby nie trzeba było ręcznie przenosić tych numerków na każdej stronie osobno?
2) Chciałbym także aby treść stron nieparzystych posiadała większy odstęp od lewej (czyli przy druku od środka katalogu), na parzystych odwrotnie. Czy jest na to jakiś system?
EDIT:
3) Jeszcze jedno. Chciałbym zmienić style numerów stron, np. kolor tła, ale tak żeby zmiana została zastosowana na wszystkie numery stron.
Dziękuję z góry za pomoc.
glt |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 10:38
|
|
|
| Jedynym sposobem jest przygotowanie makra, które to zrobi. Corel obsługuje Microsoft Visual Basic for Applications. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 10:48
|
|
|
| glt napisał/a: | | 1) Chciałbym wstawić numery stron od 3 począwszy (udało się), żeby było tak że na str. nieparzystych numer pozycjonowałby się do prawej względem strony (czyli prawy dolny róg str.) a na parzystych odwrotnie. Czy jest jakiś sposób aby to osiągnąć, żeby nie trzeba było ręcznie przenosić tych numerków na każdej stronie osobno? |
Niestety, nie w Corelu. Corel nie posiada czegoś takiego, jak "znacznik numeru strony" (np. #A), który wstawiony w jakimś miejscu na stronie wskazywał jej bieżący numer. A szkoda, bo konkurencja to ma, a nie wydaje się to specjalnie trudne.
| glt napisał/a: | | 2) Chciałbym także aby treść stron nieparzystych posiadała większy odstęp od lewej (czyli przy druku od środka katalogu), na parzystych odwrotnie. Czy jest na to jakiś system? |
Nie. W Corelu nie ma pojęcia "margines", a już tym bardziej "zewnętrzny" i "wewnętrzny". Tylko imitacja jakimś układem prowadnic.
| glt napisał/a: | | 3) Jeszcze jedno. Chciałbym zmienić style numerów stron, np. kolor tła, ale tak żeby zmiana została zastosowana na wszystkie numery stron. |
Patrz odpowiedź na pkt. 1. Gdyby taki znacznik był ("numer strony"), to umieszczony na wzorcowej działaby tak jak chcesz. Ale nie ma...
Tak jest w X3. X6 jak sądzę, specjalnie się nie różni w tym względzie. Ale może się mylę.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 11:39
|
|
|
Należy uważać z Corelem X6, ponieważ w wersji podstawowej/trial nie działa poprawnie. Na przykład przestaje odpowiadać podczas otwierania plików zawierających numery stron i zapisanych we wcześniejszej wersji programu oraz zawierających określone czcionki. Nie otwierają się także prawidłowo pliki programu X5 zawierające mapy bitowe monotone...
Imponujace! Za nieco ponad dwa tysiące użytkownicy dostawali coś, co nie działa!
Jeśli chodzi o interesujący nas problem, Corel na swojej stronie zapewnia solennie:
| Cytat: | Nowość! Numerowanie stron
Natychmiastowe dodawanie oznaczeń kolejności stron na wszystkich stronach dokumentu, od określonej strony lub podanego numeru. Mogą to być oznaczenia alfabetyczne, numeryczne lub rzymskie. Do oznaczenia kolejności stron mogą być stosowane małe lub wielkie litery alfabetu, a liczby są automatycznie aktualizowane po każdym dodaniu lub usunięciu stron w dokumencie. |
Można spróbować wersji trial, ale obawiam się, że wątpię (patrz wyżej - można strony numerować, ale dokumentu z ponumerowanymi stronami nie można otworzyć!)
http://www.corel.com/core...rod4260069#tab3 |
|
|
|
 |
glt
Początkujący

|
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 12:17
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Poradziłem sobie częściowo z problemami, chociaż rozwiązanie nie jest bardzo satysfakcjonujące...
ad 1) Jak już napisano jest możliwość wstawiania numerów stron (Układ -> Wstaw numer strony). Poradziłem sobie wybierając na nieparzystej stronie opcję "Na wszystkich stronach nieparzystych", następnie przekształciłem w tekst akapitowy (ctrl+F8), rozszerzyłem obszar tekstu do brzegów strony i teraz wystarczyło wyrównać tekst za pomocą standardowego narzedzia. Analogicznie z parzystymi.
ad 2) wyrównałem po prostu treść na wszystkich stronach do środka :/
ad 3) po zmianie stylu dla numeracji (chciałem żeby numer miał tło, które nałoży się na treść), okazało się że numery stron są na warstwie poniżej treści i że nie da się (!) przesunąć numeru strony na wierzch - przynajmniej nie za pomocą standardowego Rozmieść -> Kolejność (nieaktywne).
Co do stabilności programu po wstawieniu numeracji to nie zauważyłem problemu, dokument otwiera się normalnie. Corela kupiłem niedawno, właśnie za około 2 tys.
Dzięki za odpowiedzi jeszcze raz.
Pozdr.
glt |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
|
|
|
 |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 15:07
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Nie otwierają się także prawidłowo pliki programu X5 zawierające mapy bitowe monotone... |
A to może nie koniecznie być wina X6. Miałem coś podobnego w X4 na Win XP - wszystkie dokumenty z zamieszczoną szarą bitmapą były niemożliwe do odczytania. Dopiero format partycji i ponowna instalacja systemu i programu pomogła. (na innym kompie z Win7 otwierały się) |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Sierpień 2012, 16:20
|
|
|
| rafakow napisał/a: | | A to może nie koniecznie być wina X6 |
Wybacz przyjacielu, ale ta informacja pochodzi ze strony Corela. Skoro twórcy Corela napisali, że to wina Corela, to znaczy, że to wina Corela. Link do wszystkich "niedogodności" zamieściłam. Wystarczyło kliknąć, żeby sprawdzić.
A tak z ciekawości - jeśli program nie działa jak należy, to czyja to wina? Jak daleko trzeba się posunąć w braniu odpowiedzialności na siebie? Do reinstalacji Corela? Systemu operacyjnego? Karty graficznej? Płyty głównej? "Drogi użytkowniku. Poprawiliśmy błędy w naszych samochodach. Od dziś da się już z nich wysiąść..." |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|